Doresc sa ma lamuresc cu privire la urmatoarea situatie:
M-am casatorit in anii 70 in Olanda. In 1991 am divortat iar in 1997 am revenit in Romania.
La recapatarea cetateniei am prezentat autoritatilor hotararea de divort din Olanda si am primit un buletin pe care era specificat 'necasatorita'.
Nu am fost atunci la nici un tribunal sa inscriu aceasta hotarare judecatoreasca.
Pe noua carte de identitate nu este specificata starea civila.
Doresc sa stiu care este de fapt starea mea civila actuala, avand in vedere ca acea hotarare nu a fost inscrisa la tribunal , unde pot sa aflu acest lucru, si daca mai este necesara aceasta inscriere.
Va multumesc anticipat!
Este clar ca in baza de date la evidenta persoanelor figurati ca fiind necasatorita. La data cand v-ati ridicat buletinul, inteleg ca este vorba de buletinul de tip vechi scris de mana, la rubrica de stare civila s-a scris necasatorit pentru ca lucratorul de evidenta sigur nu va operat nici casatoria si nici divortul, pentru ca trebuia sa va solicite cel putin traducerea acestor acte, lucru pe care dvs.nu l-ati specificat. Desigur ca la acea data nu existau decat 2 criterii de stare civila necasatorit si casatorit. Nu cred sa existe buletine vechi in care sa se fi scris vaduv sau divortat.:-/ Dar...aici incepe partea interesanta, daca mergeti la actul dvs. de nastere sigur figurati inca ...necasatorita. De ce? Simplu. Pentru ca dvs. nu ati solicitat niciodata transcrierea sau macar inscrierea la consulatul sau ambasada Romaniei din Olanda a certificatului de casatorie si normal nu ati solicitat nici inscrierea divortului. De aceea va indic, conf.art.78 din HG 64/2011, sa solicitati inscrierea casatoriei si a divortului , deci ambele concomitent...atentie!la primaria unde v-ati nascut. Desigur asta dupa ce aveti certificatul de casatorie apostilat si sentinta de divort recunoscuta de Tribunalul de la locul de domiciliu. Veti depune cererea insotita de certificatul de casatorie- original si copie, traducerea legalizata a certificatului de casatorie- in original si copie, sentinta de divort din Olanda- in original si copie, traducerea sentintei- in original si copie si bineinteles sentinta de la Tribunalul romanesc. Termenul de raspuns este de 2 luni. Desigur termenul dvs. de inregistrare conform legii era de 6 luni de la producerea evenimentului, dar sunt sigura ca ofiterii de stare civila va vor intelege, mai ales ca, banuiesc aveti o varsta mai inaintata.:vishenka:
Pentru a afla care este starea dvs. civila aveti dreptul sa va adresati cu o cerere la Serviciul de evidenta de la domiciliul dvs in care sa solicitati, conf. art.28 alin 2 din OG 97/2005 republicata, comunicarea mentiunilor privind starea dvs.civila. Termenul de raspuns la cererea dvs. este de 2 zile .
Din punctul meu de vedere va indic sa faceti aceste inscrieri chiar daca aveti putin de umblat pentru ca asa este firesc ca fiecare om sa aiba trecute in registrele de stare civila toate evenimentele(fie ele mai bune sau mai rele) din viata sa. Nu stiti niciodata cum va pot folosi ulterior dvs.sau mostenitorilor dvs.aceste lucruri.:luck:
Doresc sa mentionez urmatoarele: casatoria a avut loc in Romania plecand din tara cu numele sotului din Olanda. Actul de casatorie a fost tradus in Romania si transmis in Olanda pe canalele oficiale la acea data.
Divortul a avut loc in Olanda iar in momentul repatrierii am fost obligata sa prezint autoritatilor romane sentinta de divort in original si tradusa de un traducator autorizat.
Singurul lucru pe care nu l-am facut a fost sa inscriu divortul la Tribunal deoarece nimeni la acea data nu mi-a cerut acest lucru. De aici si intrebarea mea: mai este necesara aceasta formalitate ?
Va multumesc pentru raspunsul anterior si sper sa ma lamuresc in final care este calea pe care trebuie s-o urmez.
Sper ca ati inteles situatia mai bine acum dupa precizarile facute.
Ati scris ca v-ati casatorit citez: ,,in anii 70 in Olanda,,.
Daca v-ati casatorit in Romania este clar ca in buletin ati fost trecuta ca fiind necasatorita , in urma schimbarii buletinului, ati depus traducerea sentintei de divort iar lucratorii de la evidenta au operat in baza de date casatoria si divortul pe baza sentintei traduse de dvs. la acea vreme, dar la starea civila in actul de nastere sigur aveti trecuta doar casatoria fara a fi trecut si divortul. Faceti o verificare asa cum v-am spus atat la starea civila cat si la evidenta si veti constata ca la starea civila aveti operate pe marginea actului de nastere casatoria iar pe marginea actului de casatorie nu aveti operata mentiunea de divort. Deci, veti solicita pentru inceput la Tribunalul -de domiciliu- recunoasterea hotararii de divort- sper ca hotararea de divort este apostilata- dupa care va veti adresa primariei care are in pastrare actul dvs. de casatorie unde veti solicita inscrierea mentiunii de divort pe marginea actului de casatorie . Nu trebuie sa va deplasati personal la primarie daca domiciliul dvs. nu este acelasi cu locul unde v-ati casatorit ci puteti imputernici pe cineva care sa va reprezinte sau chiar un avocat cu imputernicire avocatiala, la primarie. Conf.art.117 alin 3 din HG 64/2011 depuneti urmatoarele acte:buletinul-original si copie, certif de nastere-original si copie, certificatul de casatorie-original si copie, sentinta de divort-original si copie, traducerea legalizata a sentintei-original si copie si sentinta de la Tribunal-original si copie.