avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 524 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Buna ziua! Locuiesc in USA si cu multi ani in urma am ...
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Buna ziua! Locuiesc in USA si cu multi ani in urma am mers la ...

Buna ziua!
Locuiesc in USA si cu multi ani in urma am mers la ambasada Romaniei pentru reinoirea pasaportului. La momentul acela eram casatorit si parte a procesului de reinoire a pasaportului (asa mi sa spus) a fost un certificat de casatorie romanesc.
Intre timp am divortat si m-am recasatorit. Am divortul in USA si noul certificatt de casataorie (tot in USA).
Am incercat sa reinoiesc pasaportul la ambasada (nu se mai poate ) mi s-a spus sa merg in Romania , numai ca acolo trebuie sa arat certificatul de divort romanesc , ca sa pot avea un pasaport nou. Fosta mea sotie nu a fost niciodata in Romania , nu am timpul si nici nervii sa trec prin procesul asta, a trecut cineva printr-o situatie asemanatoare si daca raspunsul este da , care este cea mai usoara / rapida solutie?
Scuze pentru greseli de ortografie , sper ca ma explicat cit de cit clar , astept un sfat.

O zi buna!
Cel mai recent răspuns: Justitiarul711 , utilizator 21:40, 15 Noiembrie 2021
Buna ziua, inteleg ca doriti reinoirea pasaportului romanesc. Urmare a schimbarii starii civile v-ati schimbat si numele? Deoarece pentru pasaport e suficienta cartea de identitate si pasaportul vechi.
Buna ziua, Nu mi-am schimbat numele, acolo sunt inregistrat casatorit, cind am fost sa reinoiesc pasaportul am fost intrebat daca inca mai sunt casatorit. Raspunsul a fost nu, atunci au spus ca nu pot sa-mi faca un pasaport nou fara un act de divort in Romania. Eu am divortat in America de mult timp, dupa ce spun ei trebuie sa merg la o judecatorie in Romania sa divortez altfel nu pot sa-mi reinoiesc pasaportul. Suna cam SF dar asta e realitatea.
In acest caz este necesara recunoasterea hotararii de divort de catre Tribunal, aici in Romania. Puteti imputernici un avocat sa va ajute cu aceste demersuri si asa nici nu mai trebuie sa va deplasati in tara.

Mai jos aveti un link cu procedura care trebuie urmata:
[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 5 Octombrie 2021
Madalina Pascu, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Suna SF? Dar faptul ca dvs. nu ati fost cu actele la autoritatile romane la timp cum va suna? Sentinta de divort apostilata trebuie recunoscuta de Tribunalul de la ultimul loc de domiciliu pe care l-ati avut in Romania. Daca prima sotie este de cetatenie romana aveti nevoie si de declaratie cu privire la numele ei dupa divort, asta doar daca nu scrie in sentinta acest aspect. Dupa recunoasterea sentintei aceasta se inscrie pe marginea actului de casatorie. Pentru aceasta veti depune la starea civila> sentinta definitiva si apostilata in original, traducerea sentintei, sentinta de la Tribunal original, certificatul de casatorie, declaratia cu privire la nume, certif. de nastere, Dupa inscrierea mentiunii de divort pe marginea actului de casatorie veti solicita un nou certificat de casatorie pe marginea caruia sa fie inscris divortul. Apoi solicitati si transcrierea celei de-a doua casatorii, dupa care solicitati pasaportul. E greu dar v-ati complicat singur.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recunoastere certificat de divort american in romania bee79 bee79 Buna ziua, As dori sa stiu care sunt documentele de care ar avea nevoie sora mea pentru recunoasterea certificatului de divort american in Romania? Mentionez ... (vezi toată discuția)
Apostila certificat divort din austria DAN_ZISU DAN_ZISU Va salut cu respect pe toti ! Problema acestei \\"apostile \\" este veche , dar nu am gasit solutii clare , sper sa ma ajutati . Tribunalul din Iasi a ... (vezi toată discuția)
Recunoastere acte emise in strainatate Marius2001 Marius2001 Buna ziua.Am emigrat acum 20 de ani impreuna cu sotia din Romania, fara sa renuntam la cetatenia romana, casatoriti fiind la momentul plecarii din tara si am ... (vezi toată discuția)