La instanta nu se trimite copie legalizata, ci sentinta in original ramasa definitiva si apostilata. Apoi se trimite si declaratie din care sa rezulte numele dupa divort, daca din casatoria dvs. au rezultat sau nu copii si la cine sunt acestia incredintati(autoritatea tutelara) precum si domiciliul copiilor minori, daca toate acestea nu sunt mentionate in sentinta de divort. Se trimite certificatul de casatorie si de nastere legalizate la un notar care are apostila de la Haga si copie dupa pasaportul dvs. Dupa ramanerea definitiva a hotararii de recunoastere aceasta va fi inaintata primariei de la locul dvs. de casatorie pentru a fi inscrisa pe marginea actului de casatorie si ulterior pe marginea actelor dvs. si al sotiei de nastere. Abia atunci va puteti considera divortat. Faceti un drum pana in tara, bagati actele pentru recunoastere la tribunalul de la ultimul loc de domiciliu din Romania. Aveti grija sa aveti un act de identitate romanesc(pasaport CRDS, buletin).
Eu nu am sentinta in original, aceasta a ramas la tribunal.Noua, mie si fostei sotii ne-a fost inmanata o copie a sentintei, conforma cu originalul, stampilata, pe care am legalizat-o, tradus si apostilat conform Conventiei Haga.In sentinta de divort nu sunt mentionate date referitoare la copil rezultat, pentru care avem indatoriri, drepturi si obligatii egale, iar dupa consultarea unui avocat am primit confirmarea ca nu e obligatoriu sa fie in aceeasi locatie unde s-a efectuat casatoria pentru recunoasterea divortului, legea aplicandu-se pe tot teritoriul Romaniei!Singurul act de identitate romanesc este pasaportul VALABIL,Locul de casatorie era flotant la vremea respectiva, eu fiind student, ne-avand deci domiciliul stabil in respectiva localitate.Repet, divortul e pronuntat, necontestat si irevocabil din 2009.Fiecare si-a refacut viata, dar figuram ca si casatoriti in Romania!Fosta sotie nu si-a schimbat numele, iar copilul nu este mentionat in actul de divort, nefiind implicat in procesul de divort, liber consimtit si aprobat de ambele parti la momentul respectiv.In registrul de stare civila israelian, buletin, pasaport, asigurari etc. figuram clar ca si divortati din 2009.Statul roman nu recunoaste, ce trebuie sa fac?
M-am lovit si de alta situatie, se cere o adeverinta din care sa rezulte caracterul definitiv(?!) a sentintei de divort, adica sa nu fie pe 2-3-5-10 ani, sa rezulte ca e divort pe toata viata, pana murim! Nu stiu de unde sa scot asa ceva, adica ceva care sa nu fie contestat vreodata, chiar daca hotararea finala a instantei spune clar ca decizia e DEFINITIVA si IREVOCABILA, semnata si autentificata de judecator in 2009, inregistrata la Registrul de Stare Civila israelian, de asemenea semnata in deplina cunostiinta de ambele parti. termenul de contestatie sau apel expirand de mult deja, evident niciuna dintre parti nu contesta divortul! Instanta din Romania pare absolut absurda in fata unor documente clare si de necontestat, traduse, legalizate, apostilate si tot ce se cere...Am senzatia ca dupa atatia ani, trebuie iar sa divortez si in Romania!