avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 479 soluții astăzi
Forum Activitate cdadan

Activitate cdadan

Cumparatorul prefera sa plateasca prin banca contravaloarea apartamentului. Care ar fi procedura, in mod normal? Se autentifica mai intai actul de vanzare-cumparare la notar?
Sunt aspecte la care ar trebui sa fiu atent?
Anul trecut am platit avans pentru un imobil, o jumatate dintr-un duplex, aflat in prezent in constructie. Suprafata utila este 119 mp, pretul este sub 380000 lei, problema e terenul: aprox. 300 mp + cotele comune (servitute).
Dezvoltatorul ridica un mini-cartier de locuinte similare pe persoana fizica.

Problema mea este urmatoarea: suprafata de teren nu se califica pentru tva de 5%.
Exista solutii prin care proprietatea (teren + constructie) poate fi achizitionata fara aplicarea cotei de 24% pentru intreaga valoare?
Problema se complica putin, deoarece o parte din bani se vor achita prin credit bancar, de preferinta prima casa.
grandanat a scris:

V-ati explicati foarte bine ca izolatia blocului este foarte buna deci caldura nu vine prin pereti.

Ma vad nevoit sa repet, izolatia exterioara este buna. Caldura vine prin peretii interiori dintre apartamente si prin placa dintre etaje.
Se poate inchide discutia tehnica? Multumesc!
Constructia este cu schelet din beton armat. Zidurile exterioare sunt din BCA de 40 cm. La nivelul anului 2004, cand s-a proiectat constructia, termoizolatiile cu polistiren nu erau in voga. Cu toate astea, zidul din BCA de 40 cm asigura o izolare termica echivalenta cu a unui zid de caramida tip phoroterm de aprox. 80 cm. Izolatia de tip "cort" iese din discutie.
Zidurile interioare sunt tot din BCA, dar de grosime mai mica (25 si 15 cm). In mod clar, izolatia termica se ia in calcul doar pe peretii exteriori si in sapa de la parter + tavanul de la ultimul etaj, nicidecum in sapele dintre etaje, pe peretii interiori, peretii despartitori intre apartamente sau peretii despartitori intre apartamente si holuri (spatii comune).
Instalatia de incalzire din fiecare apartament pleaca de pe coloana verticala, cu tuburi tip henco, prin sapa, spre fiecare calorifer. Pe coloana exista un robinet de inchidere, care se poate accesa pe usita de vizitare din fiecare apartament. Daca vrei sa faci o interventie la un calorifer, inchizi de acolo, nu trebuie sa inchizi din subsol intreaga coloana. In momentul in care caloriferele sunt complet inchise, din robineti, prin tuburile de sub pardoseala nu circula agent termic la temperatura nominala, deoarece fiecare circuit este inchis. Concluzie simpla, caldura nu vine din tuburile respective.
Pierderile de temperatura de care vorbeati nu sunt plauzibile, am explicat in mesajul anterior, eu locuiesc la et. 6 din 7, pe o latura opusa subsolului unde este instalata centrala, adica circuit aproape maxim ca lungime, in bloc.

Cu aceste explicatii, probabil usor deplasate in raport cu discutia deschisa initial, vreau sa incheiem derapajele. Am postat pe un forum juridic. Daca doream solutii tehnice, le cautam pe misiuneacasa sau alte zone similare. Multumesc pentru intelegere!


Azi am discutat cu presedintele asociatiei de locatari. I-am transmis ca daca nu rezolva problema repartitoarelor, eu intentionez sa ma deconectez de la instalatia comuna de termificare, urmand ca pe viitor sa achit la cheltuielile de bloc doar cota parte din costurile de incalzire ale spatiilor comune. Raspunsul a fost "nu te las, deoarece pe viitor pot mai multi locatari sa procedeze in acest fel si urmeaza un haos". Doresc sa stiu daca exista reglementari pentru o astfel de situatie, sau dpdv legal aprobarea sau respingerea unei astfel de solicitari ramane exclusiv la aprecierea presedintelui asociatiei?
grandanat a scris:

problema ridicata de dvs este ridicola.
Cazul prezentat de dvs e unic in lume.
PS. Imi permit sa constat ca de fapt problema dvs e capra vecinului.

Stimate domn,
Va multumesc pentru aprecieri si pentru sugestii.
In primul rand situatia nu este ridicola. Temperaturile interioare de 26-29 grade, in anotimpul rece, nu sunt optime pentru sanatatea unui copil de 11 luni.
Blocul nu are probleme cu izolatia. Poate doar la mansarda, dar nu pot sa ma pronunt. Eu stau la et. 6 din 7 (7 fiind mansarda). Ipotezele dvs. privind scaderile de caldura din instalatie nu sunt reale.
6 ani nu au fost probleme, temperaturile erau optime, nu locuiam la cort. Problemele au aparut in urma cu 2 ani.

Preocuparea mea principala este legata de confortul termic, insa notiunea de confort a fost ignorata constant de administratie. Singura sansa de rezolvare, pe care o intrevad in acest moment, e legata de bani. In cazul montarii repartitoarelor de caldura, sunt convins ca vecinii vor fi mult mai atenti la temperatura interioara.
Am inteles. In afara de a muri cu dreptatea-n mana, ce solutii mai am la indemana? Sa sabotez centrala? Sa platesc mercenari sa-l bata pe seful de bloc? Sa vand apartamentul si sa ma mut incotro vad cu ochii?
Chiar nu sunt posibilitati legale de a rezolva situatia?
Sigur ca astept si accept sugestii, am multumit si va multumesc in continuare pentru acestea. Iarna trecuta am dat o multime de telefoane si am pierdut mult timp (si nervi) incercand sa rezolv problema pe cale amiabila. Din pacate nu am reusit, de aceea caut si analizez solutii pentru a rezolva problema pe cale legala, daca e posibil acest lucru.
O adunare generala nu s-a tinut de vreo 4 sau 5 ani. Comitetul executiv doarme. Presedintele de bloc spune ca n-o sa puna repartitoare, daca nu sunt de acord cu aceasta masura cel putin 80% din locatari, lucru foarte greu de realizat. In anii anteriori, au fost cel putin doi vecini care au mers prin bloc cu liste, incercand sa rezolve problema repartitoarelor, dar nu au strans destule semnaturi. O buna parte din vecini se feresc, atunci cand aud de costuri suplimentare. Mai bine stau toata iarna cu geamurile deschise.
Adriantot a scris:

Daca dumneavoastra inchideti un pic caloriferele si fac acelasi lucru si ceilalti vecini care au 26-28 grade ca si dumneavoastra, o sa ajungeti sa aveti in apartament o temperatura de 22-23 grade, normala pentru copii.

In toamna aceasta caloriferele de la mine au functionat primele doua zile de la punerea centralei in functiune, de atunci sunt complet inchise. In case la vecini nu pot sa intru, sa le inchid caloriferele.

thran a scris:

cei care au facut proiectul blocului trebuiau sa dimensioneze caloriferele in asa fel sa nu fie o diferenta foarte mare intre apartamente, nu puteti sa le spuneti sa dea bani in plus pentru incalzire.

Imi cer scuze, dar va contraziceti flagrant. Daca in anumite apartamente caloriferele sunt supradimensionate, nu e normal ca acele apartamente sa plateasca in plus, pentru energia consumata in plus? In acest sens exista si acel ordin 343 / 2010 pentru normele tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica.
In practica, caloriferele de la mansarda sunt supradimensionate. Probabil ca nu suficient. Tot in practica, repartizarea costurilor se face strict aritmetic pe mp util.
Multumesc pentru raspunsuri!!

thran a scris:
Ma intreb daca erati in locul celor care daca se reducea caldura si sufereati de frig, ce faceati?
Daca ati optat pentru centrala de bloc cam acestea sunt avantajele si dezanvatajele, ma indoiesc ca este cineva dispus sa faca "politie" cine inchide si deschide caloriferul.


Scuze, dar cei care au cumparat apartamente la mansarda au platit cu vreo 25% mai putin, asumandu-si cateva inconveniente, printre care si confortul termic. Cu o fractie din diferenta de bani, pot sa-si izoleze suplimentar apartamentul, sa-si monteze centrala proprie, ori sa foloseasca resouri.
Blocul s-a finalizat in 2005, iar pana acum 2 ani nu au fost probleme. Probabil cineva de la mansarda a intervenit la firma de administrare (care programeaza si centrala), de atunci crapam de clad iar costurile cu incalzirea s-au dublat.
Locuiesc intr-un bloc cu 7 etaje si peste 130 de apartamente, construit in 2006. Blocul are la subsol centrala termica proprie, care furnizeaza apa calda si caldura pentru toti locatarii.
Iarna, in apartamentele cu orientare sudica (asa cum e cazul meu) e o caldura sufocanta, desi tin toate caloriferele inchise. Cu cei de la administratie am parlamentat de nenumarate ori. Daca reduc caldura din centrala, cei de la mansarda si cei cu apartamente pe latura nordica sufera de frig.
In acest moment, caldura se plateste la comun, in functie de suprafata. Ceea ce nu este in regula.

In legea 325/2006 am gasit urmatorul articol:

SECŢIUNEA a 4-a
Repartizarea costurilor
Art. 29. – (1) În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentaţi printr-un branşament termic comun, sunt obligatorii montarea de către proprietari a repartitoarelor de costuri şi stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobată în adunarea generală a asociaţiei de proprietari/locatari, în baza metodologiei-cadru elaborate de A.N.R.S.C.


Bransamentul termic este comun, insa firma de administrare ignora acest text de lege, desi i-am informat respectuos si le-am trimis textul citat.

Intrebarea este: ce pot sa fac, dpdv legal, pentru a rezolva problema?
Am un bebe de 11 luni pe care l-am terorizat si iarna trecuta cu caldura, sunt hotarat sa rezolv problema. In apartament am 26-28 de grade cu caloriferele inchise de 3 saptamani! Normal, cheltuielile cu incalzirea sunt destul de umflate.