avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoare de caldura, administratia refuza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoare de caldura, administratia refuza

Locuiesc intr-un bloc cu 7 etaje si peste 130 de apartamente, construit in 2006. Blocul are la subsol centrala termica proprie, care furnizeaza apa calda si caldura pentru toti locatarii.
Iarna, in apartamentele cu orientare sudica (asa cum e cazul meu) e o caldura sufocanta, desi tin toate caloriferele inchise. Cu cei de la administratie am parlamentat de nenumarate ori. Daca reduc caldura din centrala, cei de la mansarda si cei cu apartamente pe latura nordica sufera de frig.
In acest moment, caldura se plateste la comun, in functie de suprafata. Ceea ce nu este in regula.

In legea 325/2006 am gasit urmatorul articol:

SECŢIUNEA a 4-a
Repartizarea costurilor
Art. 29. – (1) În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentaţi printr-un branşament termic comun, sunt obligatorii montarea de către proprietari a repartitoarelor de costuri şi stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobată în adunarea generală a asociaţiei de proprietari/locatari, în baza metodologiei-cadru elaborate de A.N.R.S.C.


Bransamentul termic este comun, insa firma de administrare ignora acest text de lege, desi i-am informat respectuos si le-am trimis textul citat.

Intrebarea este: ce pot sa fac, dpdv legal, pentru a rezolva problema?
Am un bebe de 11 luni pe care l-am terorizat si iarna trecuta cu caldura, sunt hotarat sa rezolv problema. In apartament am 26-28 de grade cu caloriferele inchise de 3 saptamani! Normal, cheltuielile cu incalzirea sunt destul de umflate.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 21:05, 25 Octombrie 2013
Problema cu care va confruntati nu poate fi solutionata decat in interiorul asociatiei de proprietari
Impreuna cu ceilalti proprietari care se afla in aceiasi situatie cu dvs,solicitati oficial presedintelui de asociatie sa accepte instalarea de repartitoare de cost
Daca presedintele de asociatie demonstreaza dezinteres/refuz,ramane ca la prima adunare generala sa ridicati aceasta problema,urmand ca participantii sa dispuna masuri in consecinta
Daca reduc caldura din centrala, cei de la mansarda si cei cu apartamente pe latura nordica sufera de frig.

Ma intreb daca erati in locul celor care daca se reducea caldura si sufereati de frig, ce faceati?
Daca ati optat pentru centrala de bloc cam acestea sunt avantajele si dezanvatajele, ma indoiesc ca este cineva dispus sa faca "politie" cine inchide si deschide caloriferul.
Nu la firma de administrare trebuie sa va adresati, ci la conducerea asociatiei care sa puna in discutie in comitetul executiv eventualitatea montarii de repartitoare si apoi, daca se convine acolo asupra acestui lucru, sa se convoace o AG cu acest punct pe ordinea de zi: montarea de repartitoare.
Legea 325/2006 se refera de furnizarea caldurii de catre CET-uri, dar se poate adapta si la incalzirea cu centrale de bloc, daca proprietarii gasesc necesar acest lucru.
@cdadan, firma va administreaza o situatie existenta si acceptata in bloc, ea poate intervenii doar sa va informeze dpdv legislativ si tehnic ce ati putea face pentru remedierea problemei.
Sigur, nimanui nu-i place sa stea intrun ap sufocant unde risipitii banii pe geam sau intrun ap friguros.
Discutati cu CE si ceilalti locatari despre posibilitatea echilibrarii hidraulice a instalatiei de incalzire, ( posibil la mansardare nu s-a tinut cont de acest lucru ) si verificarea instalatiei de distributie a caldurii, pentru functionarea normala a centralei.
Amintitile de Ordinul nr. 343 / 13.07.2010 pentru aprobarea Normei tehnice privind repartizarea consumurilor de energie termica intre consumatorii din imobilele de tip condominiu, in cazul folosirii sistemelor de repartizare a costurilor pentru incalzire si apa calda de consum, care poate fi aplicat si in cazul dv.
S-ar putea ca acest lucru sa nu convina firmei, care n-ar mai face calculul caldurii.
Posibilitati de convietuire normala exista, doar vointa sa se vrea.

Multumesc pentru raspunsuri!!

thran a scris:
Ma intreb daca erati in locul celor care daca se reducea caldura si sufereati de frig, ce faceati?
Daca ati optat pentru centrala de bloc cam acestea sunt avantajele si dezanvatajele, ma indoiesc ca este cineva dispus sa faca "politie" cine inchide si deschide caloriferul.


Scuze, dar cei care au cumparat apartamente la mansarda au platit cu vreo 25% mai putin, asumandu-si cateva inconveniente, printre care si confortul termic. Cu o fractie din diferenta de bani, pot sa-si izoleze suplimentar apartamentul, sa-si monteze centrala proprie, ori sa foloseasca resouri.
Blocul s-a finalizat in 2005, iar pana acum 2 ani nu au fost probleme. Probabil cineva de la mansarda a intervenit la firma de administrare (care programeaza si centrala), de atunci crapam de clad iar costurile cu incalzirea s-au dublat.

Alte discuții în legătură

Debransare radet damxie damxie Buna ziua, as vrea sa va supun atentiei urmatoarea problema: am cumparat un apartament care are o centrala termica instalata, si care deocamdata functioneaza ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Incalzire apartament Buna ziua, mama mea locuieste intr-un apartament 2 camere (bloc 20 apartamente), 45 mp.. pe luna oct si noiembrie am avut 40 unitati consum caldura si de ... (vezi toată discuția)