avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 577 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoare de caldura, administratia refuza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoare de caldura, administratia refuza

Locuiesc intr-un bloc cu 7 etaje si peste 130 de apartamente, construit in 2006. Blocul are la subsol centrala termica proprie, care furnizeaza apa calda si caldura pentru toti locatarii.
Iarna, in apartamentele cu orientare sudica (asa cum e cazul meu) e o caldura sufocanta, desi tin toate caloriferele inchise. Cu cei de la administratie am parlamentat de nenumarate ori. Daca reduc caldura din centrala, cei de la mansarda si cei cu apartamente pe latura nordica sufera de frig.
In acest moment, caldura se plateste la comun, in functie de suprafata. Ceea ce nu este in regula.

In legea 325/2006 am gasit urmatorul articol:

SECŢIUNEA a 4-a
Repartizarea costurilor
Art. 29. – (1) În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentaţi printr-un branşament termic comun, sunt obligatorii montarea de către proprietari a repartitoarelor de costuri şi stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobată în adunarea generală a asociaţiei de proprietari/locatari, în baza metodologiei-cadru elaborate de A.N.R.S.C.


Bransamentul termic este comun, insa firma de administrare ignora acest text de lege, desi i-am informat respectuos si le-am trimis textul citat.

Intrebarea este: ce pot sa fac, dpdv legal, pentru a rezolva problema?
Am un bebe de 11 luni pe care l-am terorizat si iarna trecuta cu caldura, sunt hotarat sa rezolv problema. In apartament am 26-28 de grade cu caloriferele inchise de 3 saptamani! Normal, cheltuielile cu incalzirea sunt destul de umflate.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 21:05, 25 Octombrie 2013
grandanat a scris:

V-ati explicati foarte bine ca izolatia blocului este foarte buna deci caldura nu vine prin pereti.

Ma vad nevoit sa repet, izolatia exterioara este buna. Caldura vine prin peretii interiori dintre apartamente si prin placa dintre etaje.
Se poate inchide discutia tehnica? Multumesc!
In plus diferenta vine si din suprafata de pereti exteriori. Clar ca la mansarda suprafata comuna cu exteriorul e mai mare.
Si mai sunt multe alte aspecte de luat in calcul, pe partea tehnica. Insa ma indoiesc ca cdandan doreste o solutie tehnica, daca asta vroia, intreba pe forum la romstal. Intrebarile ridicate de dansul sunt de natua legala (cum poate "obliga" vecinii sa monteze repartitoare, daca se poate deconecta de la sistemul central, etc). Poate nu ar strica sa ii raspundeti la obiect, pe domeniul pe care aveti pregatire (juridic)...

Parerea mea
Interventie moderator

@pop_m
Pana una alta dv. nu sunteti moderator, asa ca nu aveti caderea sa faceti ordine in forum, nemaipunand la socoteala ca utilizatorului i s-a raspuns si din punct de vedere legal ce e posibil si ce nu.
Discutia in forum este lasata "la liber" atata timp cat nu se indeparteaza de subiect, iar sfaturi si pareri tangente cu subiectul sunt in regula.
Fiecare ia in considerare ce texte doreste din ce i se raspunde.

Sper ca pe viitor sa raspundeti la obiect daca aveti ceva de spus si nu sa atentionati alti utilizatori ce sa posteze si ce nu.
@cdadan
Interesanta problema ! Adreseaza-te unui avocat [EDIT = offtopic] Nu mi se pare normal sa platesti pt. ceva ce nu folosesti ! Bunul simt spune oricui ca poti obliga asociatia printr-o actiune in obligatia de a face (asta-i termenul) sa-ti accepte montarea repartitoarelor. Foarte logic si din nou de bun simt observatia ca cei ce au cumparat la mansarda si-au asumat un risc, de aia au platit mai putin: un risc este si acela ca iarna vor achita o suma mai mare pt. incalzire P.S Tot respectul pt. postarea pertinenta, sobra si la obiect a lui @pop_m
Ultima modificare: Joi, 24 Octombrie 2013
elga50, moderator
"de atunci crapam de clad iar costurile cu incalzirea s-au dublat."
Fara suparare, rezolvarea are solutie tot pe plan tehnic. Nu vad de ce "va scarpinati la urechea dreapta cu mana stanga", sau invers. In mod clar este o dereglare a centralei daca aveti 26-29 de grade cu caloriferele inchise. E o risipa si nesanatos. Se incalca parametrii de furnizare a agentului termic, necesarul de caldura. Solicitati o verificare a centralei de catre o firma specializata.
Nu vecinii sunt vinovati de temperatura prea mare. Va suparati "ca vacarul pe sat". Si daca vecinii tin caloriferele deschise nonstop, la maxim, temperatura interioara ar trebui asigurata conform standardului SR 1907/1997 privind necesarul de caldura si temperaturile interioare. Centrala nu are un regulator cu termostat?
Cat timp e procentul minim de montare a repartitoarelor este de 80%, iar proprietarii nu nor montarea lor, nu aveti ce solutii legale sa gasiti, va pierdeti vremea.

Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2013
darida, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Debransare radet damxie damxie Buna ziua, as vrea sa va supun atentiei urmatoarea problema: am cumparat un apartament care are o centrala termica instalata, si care deocamdata functioneaza ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Incalzire apartament Buna ziua, mama mea locuieste intr-un apartament 2 camere (bloc 20 apartamente), 45 mp.. pe luna oct si noiembrie am avut 40 unitati consum caldura si de ... (vezi toată discuția)