avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 504 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoare de caldura, administratia refuza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoare de caldura, administratia refuza

Locuiesc intr-un bloc cu 7 etaje si peste 130 de apartamente, construit in 2006. Blocul are la subsol centrala termica proprie, care furnizeaza apa calda si caldura pentru toti locatarii.
Iarna, in apartamentele cu orientare sudica (asa cum e cazul meu) e o caldura sufocanta, desi tin toate caloriferele inchise. Cu cei de la administratie am parlamentat de nenumarate ori. Daca reduc caldura din centrala, cei de la mansarda si cei cu apartamente pe latura nordica sufera de frig.
In acest moment, caldura se plateste la comun, in functie de suprafata. Ceea ce nu este in regula.

In legea 325/2006 am gasit urmatorul articol:

SECŢIUNEA a 4-a
Repartizarea costurilor
Art. 29. – (1) În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentaţi printr-un branşament termic comun, sunt obligatorii montarea de către proprietari a repartitoarelor de costuri şi stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobată în adunarea generală a asociaţiei de proprietari/locatari, în baza metodologiei-cadru elaborate de A.N.R.S.C.

Bransamentul termic este comun, insa firma de administrare ignora acest text de lege, desi i-am informat respectuos si le-am trimis textul citat.

Intrebarea este: ce pot sa fac, dpdv legal, pentru a rezolva problema?
Am un bebe de 11 luni pe care l-am terorizat si iarna trecuta cu caldura, sunt hotarat sa rezolv problema. In apartament am 26-28 de grade cu caloriferele inchise de 3 saptamani! Normal, cheltuielile cu incalzirea sunt destul de umflate.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 21:05, 25 Octombrie 2013
Intr-adevar, conditia de a monta repartitoare este ca cel putin 80% din proprietarii de pe o scara sa fie de acord.
In rest....murim cu dreptatea-n mana...!
Nu mai dati telefoane degeaba, pentru ca nimeni nu vine sa va oblige vecinii sa foloseasca repartitoare de costuri, nimeni nu poate trece peste hotararea proprietarilor de a ramane la sistemul vechi de calculare a costurilor.
Am inteles. In afara de a muri cu dreptatea-n mana, ce solutii mai am la indemana? Sa sabotez centrala? Sa platesc mercenari sa-l bata pe seful de bloc? Sa vand apartamentul si sa ma mut incotro vad cu ochii?
Chiar nu sunt posibilitati legale de a rezolva situatia?
cdadan a scris:

Am inteles. In afara de a muri cu dreptatea-n mana, ce solutii mai am la indemana? Sa sabotez centrala? Sa platesc mercenari sa-l bata pe seful de bloc? Sa vand apartamentul si sa ma mut incotro vad cu ochii?
Chiar nu sunt posibilitati legale de a rezolva situatia?

Care dreptate?

In primul rand problema ridicata de dvs este ridicola.
N-are nici o legatura faptul ca montati sau nu repartitoare cu temperatura din ap dvs. Problema dvs nu sunt nici repartitoarele sau lipsa lor si nici ceilalti vecini. Problema dvs este izolatia incredibil de proasta a blocului si eventual probleme la instalatia de incalzire.
Cazul prezentat de dvs e unic in lume. Practic ala nu e bloc de apartamente e bloc de corturi. Altfel nu are cum sa se faca un asemenea transfer de caldura.

Totodata faptul ca exista mari diferente de temperatura intre partea superioara a blocului si cea inferioara, denota, pe langa izolatia proasta a blocului, si probleme in instalatia de incalzire. N-ar trebui ca pierderea de caldura sa fie asa de mare. Nu se poate ca la parter caloriferul sa aiba 80 de grade iar la etajul 7 sa aiba 30.
O alta problema ar putea fi proiectarea gresita a instalatiei, si a refer la faptul ca poate dvs aveti prea multe tevi in apartament, tevi care degaja caldura in exces.

Deci nu mai alergati dupa cai verzi. Singurele solutii sunt in gradina dvs. O varianta este sa va izolati apartamentul. Eventual si gasirea unei solutii petru o aerisire mai buna. Iar o alta varianta ar fi izolarea tevilor din apartamentul propriu.

PS. Imi permit sa constat ca de fapt problema dvs e capra vecinului. Adica dvs ati vrea sa fiti scutit de la plata caldurii pentru ca tineti calorifelere inchise.
Ultima modificare: Marți, 22 Octombrie 2013
grandanat, utilizator
Problema pusa de utilizator nu este ridicola deloc.
In rezumat, unele apartamente sunt incalzite mai mult, altele mai putin. Poate fi si o problema de constructie, dar o izolare a cladirii costa cu mult mai mult decat montarea unor repartitoare - reclamate de utilizatorul nostru.
O proasta functionare a instalatiei de incalzire poate fi luata in seama, dar aceasta nu este problema utilizatorului care are temperatura in exces, ci invers, a celor care sufera de frig. Si aici s-ar putea face o investigatie de catre o firma de instalatii.

Totusi, utilizatorul nu pune problema ca ar vrea sa duduie centrala sau sa o mai stranga, lucru care se intampla acum, ci in conditiile functionarii astfel incat sa se incalzeasca toata lumea (inclusiv cei de la mansarda), fiecare proprietar sa-si dozeze caldura in interior atat cat doreste si sa si plateasca pe masura.
Chiar si cei care au CT isi dozeaza temperatura din casa si o lasa sa functioneze la parametri diferiti dupa cum sunt de frigurosi sau nu, dar si platesc in aceeasi masura.

Unii sunt mai caldurosi, altii mai frigurosi.
Nu poti impune oamenilor la ce temperatura sa-si tina caloriferele in propriul apartament astfel incat toti sa plateasca mai putin si nici ca aceasta reglare sa se faca din subsol in favoarea unora si in detrimentul altora, punandu-i pe toti sa plateasca egal (la suprafata, fireste) pentru o temperatura fie insuficienta, fie in exces pentru nevoile lor.

De-asta s-au inventat repartitoarele - oamenii sa-si dozeze temperatura din casa pe masura suportabilitatii lor si sa plateasca in aceeasi masura, nu sa arunce banii pe fereastra neavand repartitoare si inchizandu-si caloriferele sau izolandu-si tevile din casa.

E ca si cum ne ducem toti la un magazin de paine, unul ia franzela, altul ia o paine de 1 kg, altul ia paine neagra, altul ia niste chifle cu susan, dar platim toti la fel pentru ca am intrat intr-un magazin de paine si am cumparat paine.

Nu cred ca trebuie admonestat un om care vrea sa plateasca mai putin pe ceva pentru care actualmente plateste foarte mult, aruncand o parte din acel lucru. Nu e nici economic, nici normal, nici moral. E o risipa pur si simplu din toate punctele de vedere.
Ultima modificare: Marți, 22 Octombrie 2013
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Debransare radet damxie damxie Buna ziua, as vrea sa va supun atentiei urmatoarea problema: am cumparat un apartament care are o centrala termica instalata, si care deocamdata functioneaza ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Incalzire apartament Buna ziua, mama mea locuieste intr-un apartament 2 camere (bloc 20 apartamente), 45 mp.. pe luna oct si noiembrie am avut 40 unitati consum caldura si de ... (vezi toată discuția)