avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartitoare de caldura, administratia refuza
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartitoare de caldura, administratia refuza

Locuiesc intr-un bloc cu 7 etaje si peste 130 de apartamente, construit in 2006. Blocul are la subsol centrala termica proprie, care furnizeaza apa calda si caldura pentru toti locatarii.
Iarna, in apartamentele cu orientare sudica (asa cum e cazul meu) e o caldura sufocanta, desi tin toate caloriferele inchise. Cu cei de la administratie am parlamentat de nenumarate ori. Daca reduc caldura din centrala, cei de la mansarda si cei cu apartamente pe latura nordica sufera de frig.
In acest moment, caldura se plateste la comun, in functie de suprafata. Ceea ce nu este in regula.

In legea 325/2006 am gasit urmatorul articol:

SECŢIUNEA a 4-a
Repartizarea costurilor
Art. 29. – (1) În cazul consumatorilor dintr-un condominiu, alimentaţi printr-un branşament termic comun, sunt obligatorii montarea de către proprietari a repartitoarelor de costuri şi stabilirea unei metodologii de repartizare a costurilor, aprobată în adunarea generală a asociaţiei de proprietari/locatari, în baza metodologiei-cadru elaborate de A.N.R.S.C.


Bransamentul termic este comun, insa firma de administrare ignora acest text de lege, desi i-am informat respectuos si le-am trimis textul citat.

Intrebarea este: ce pot sa fac, dpdv legal, pentru a rezolva problema?
Am un bebe de 11 luni pe care l-am terorizat si iarna trecuta cu caldura, sunt hotarat sa rezolv problema. In apartament am 26-28 de grade cu caloriferele inchise de 3 saptamani! Normal, cheltuielile cu incalzirea sunt destul de umflate.
Cel mai recent răspuns: darida , utilizator 21:05, 25 Octombrie 2013
Exista 2 probleme expuse in acest topic.
Problema de fond - faptul ca in apartamentul respectiv, temperatura e prea mare.
Problema userului - faptul ca administratia, adica vecinii, nu vor sa monteze repartitoare.

A doua problema mi se pare ridicola, mai ales pentru efectele asteptate prin rezolvarea ei. Userul se asteapta ca prin montarea de repartitoare sa se rezolve problema de fond. Aici intervine cu adevarat ridicolul.

Apoi, nu inteleg de ce veniti cu exemple genul celui de mai sus, care sa demonstreze cum e corect cand acestea nu sunt echivalente cu repartizarea caldurii.

Dvs sustineti urmatorul aspect.
Se vor instala repartitoare in blocul respectiv. Cel de la parter le va tine inchise si va plati 0 lei pentru consumul individual de caldura iar cel de la ultimul etaj va fi nevoit sa le tina la maxim si va plati infinit mai mult fata de cel de la parter. In conditiile in care cel de la parter va beneficia de mai multa caldura chiar cu caloriferele inchise, decat cel de la ultimul etaj.
Unde este echitabilitatea in acest exemplu? Va rog explicati-mi.
(n-am luat in calcul consumul de caldura pentru tevile ce tranziteaza apartamentele pentru ca acesta este considerat la fel pentru amandoi)

Concret, acum, cei 2 proprietari platesc la fel, desi cel de la parter e un consumator mai mare de caldura. Iar introducerea repartitoarelelor nu va faca nimic altceva decat sa dezechilibreze si mai mult balanta.
grandanat a scris:

problema ridicata de dvs este ridicola.
Cazul prezentat de dvs e unic in lume.
PS. Imi permit sa constat ca de fapt problema dvs e capra vecinului.

Stimate domn,
Va multumesc pentru aprecieri si pentru sugestii.
In primul rand situatia nu este ridicola. Temperaturile interioare de 26-29 grade, in anotimpul rece, nu sunt optime pentru sanatatea unui copil de 11 luni.
Blocul nu are probleme cu izolatia. Poate doar la mansarda, dar nu pot sa ma pronunt. Eu stau la et. 6 din 7 (7 fiind mansarda). Ipotezele dvs. privind scaderile de caldura din instalatie nu sunt reale.
6 ani nu au fost probleme, temperaturile erau optime, nu locuiam la cort. Problemele au aparut in urma cu 2 ani.

Preocuparea mea principala este legata de confortul termic, insa notiunea de confort a fost ignorata constant de administratie. Singura sansa de rezolvare, pe care o intrevad in acest moment, e legata de bani. In cazul montarii repartitoarelor de caldura, sunt convins ca vecinii vor fi mult mai atenti la temperatura interioara.
Problema e de natura tehnica oricum. E absurd ca sa ai 29 de grade in apartament la etajul 6 cu caloriferele complet inchise. Caldura aia vine de undeva. Ori de la tevi pentru ca sunt prea multe si/sau temperatura agentului termic este prea mare.
ori vine de la vecini prin pereti.

Oricum, chiar daca ati avea chiar si o draperie mai groasa in loc de pereti, ar trebui ca la vecini sa fie peste 32 de grade in casa ca sa aveti dvs 29.

Una peste alta cred ca temperatura agentului termic furnizat este mult prea mare pentru perioada aceasta.
Convingeti-l pe adrministrator ca nu trebuie sa fiarba apa pe tevi.

PS. Ipoteza ca temperatura scade prea mult pe inaltime nu am emis-o eu. Dvs ati afirmat ca daca se scade putin temperatura din centrala, cei de la ultimul etaj se plag de frig.
Constructia este cu schelet din beton armat. Zidurile exterioare sunt din BCA de 40 cm. La nivelul anului 2004, cand s-a proiectat constructia, termoizolatiile cu polistiren nu erau in voga. Cu toate astea, zidul din BCA de 40 cm asigura o izolare termica echivalenta cu a unui zid de caramida tip phoroterm de aprox. 80 cm. Izolatia de tip "cort" iese din discutie.
Zidurile interioare sunt tot din BCA, dar de grosime mai mica (25 si 15 cm). In mod clar, izolatia termica se ia in calcul doar pe peretii exteriori si in sapa de la parter + tavanul de la ultimul etaj, nicidecum in sapele dintre etaje, pe peretii interiori, peretii despartitori intre apartamente sau peretii despartitori intre apartamente si holuri (spatii comune).
Instalatia de incalzire din fiecare apartament pleaca de pe coloana verticala, cu tuburi tip henco, prin sapa, spre fiecare calorifer. Pe coloana exista un robinet de inchidere, care se poate accesa pe usita de vizitare din fiecare apartament. Daca vrei sa faci o interventie la un calorifer, inchizi de acolo, nu trebuie sa inchizi din subsol intreaga coloana. In momentul in care caloriferele sunt complet inchise, din robineti, prin tuburile de sub pardoseala nu circula agent termic la temperatura nominala, deoarece fiecare circuit este inchis. Concluzie simpla, caldura nu vine din tuburile respective.
Pierderile de temperatura de care vorbeati nu sunt plauzibile, am explicat in mesajul anterior, eu locuiesc la et. 6 din 7, pe o latura opusa subsolului unde este instalata centrala, adica circuit aproape maxim ca lungime, in bloc.

Cu aceste explicatii, probabil usor deplasate in raport cu discutia deschisa initial, vreau sa incheiem derapajele. Am postat pe un forum juridic. Daca doream solutii tehnice, le cautam pe misiuneacasa sau alte zone similare. Multumesc pentru intelegere!


Azi am discutat cu presedintele asociatiei de locatari. I-am transmis ca daca nu rezolva problema repartitoarelor, eu intentionez sa ma deconectez de la instalatia comuna de termificare, urmand ca pe viitor sa achit la cheltuielile de bloc doar cota parte din costurile de incalzire ale spatiilor comune. Raspunsul a fost "nu te las, deoarece pe viitor pot mai multi locatari sa procedeze in acest fel si urmeaza un haos". Doresc sa stiu daca exista reglementari pentru o astfel de situatie, sau dpdv legal aprobarea sau respingerea unei astfel de solicitari ramane exclusiv la aprecierea presedintelui asociatiei?
Parerea mea e ca sunteti pe o directie gresita.
V-ati explicati foarte bine ca izolatia blocului este foarte buna deci caldura nu vine prin pereti.Drept urmare chiar daca se vor instala repartitoare si vecinii dvs vor considera ca e bine sa reduca faca putina economie, temperatura din ap dvs nu va scadea.

Dimpotriva, daca centrala va functiona in acelasi regim ca si pana acum si se vecinii vor reduce consumul caloriferelor la dvs in apartament temperatura va creste. Energia termica produsa de centrala trebuie sa se disipe undeva.

Iar raspunsuri pentru intrebarile dvs ati primit. Nu puteti sa va obligati vecinii sa opteze pentru repartitoare.
Si nici sa va debransati nu aveti nici o sansa. Puteti incerca pe cale judecatoreasca dar va asigur ca nu vi se va da curs cererii.
Si puteti sa retineti si faptul ca si in cazul debransarii, este obligatorie inventarierea intregii instalatii din bloc. Inventariere pe care dvs va trebui sa o suportati.
Ultima modificare: Miercuri, 23 Octombrie 2013
grandanat, utilizator

Alte discuții în legătură

Debransare radet damxie damxie Buna ziua, as vrea sa va supun atentiei urmatoarea problema: am cumparat un apartament care are o centrala termica instalata, si care deocamdata functioneaza ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Incalzire apartament Buna ziua, mama mea locuieste intr-un apartament 2 camere (bloc 20 apartamente), 45 mp.. pe luna oct si noiembrie am avut 40 unitati consum caldura si de ... (vezi toată discuția)