avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Activitate gratiand

Activitate gratiand

Patrik, daca bunica lui Serban a murit in 1998 nu se aplica prevederile vechiului cod civil? Nu se poate invoca art. 841 din vechiul cod civil?
Prescriptia dreptului de optiune succesorala de 6 luni de la data deschiderii succesiunii sau conform alin. (2) lit. c "Termenul de prescriptie curge de la data de la care legatarul a cunoscut sau trebuia sa cunoasca testamentul prin care a fost instituit ca legatar, daca acesta este descoperit dupa deschiderea succesiunii"?
Chiar si termenul de 1 an din noul cod civil este prescris daca se dovedeste ca au avut cunostinta de testament.
Multumesc inca o data!
Avand in vedere faptul ca succesiunea s-a deschis in 1997, nu se aplica vechiul cod civil?
Daca da, ce art. din vechiul cod stipuleaza ca renuntarea la succesiune implica si renuntarea la testament?
Multumesc mult.
Imi puteti spune si ce articole din codul civil, codul de procedura civila sau alta lege se refera la acest aspect?
Buna.
In 1997 bunica mea a murit si tatal meu a facut succesiunea in 1999. Surorile tatalui au renuntat la notariat in 1997 la succesiune dar aduc acum un testament in baza caruia bunica (mama lor) le-ar fi lasat un teren. In dosarul de succesiune nu scre nimic de acest testament iar eu am obtinut certificat de mostenitor pe teren in urma succesiunii dupa tata. Notarul imi spune ca renuntarea la succesiune in termenul legal de 6 luni (pe codul vechi) conduce si la renuntarea la mostenirea testamentara. Este adevarat? Multumesc.
Imi poate spune cineva daca pe vechiul cod civil renuntarea la succesiune la notar presupune si renuntarea la mostenirea testamentara, in cazul in care benficiarul ar fi acelasi si exista alti mostenitori legali care au acceptat succesiunea? Multumesc.
Sfatul meu este sa va deschideti un SRL separat pentru mediul rural. Acolo se accepta si societatile nou infiintate si, dupa cum am spus, sa va asigurati ca aveti profit pe cea din mediul urban. Pe POR era necesara o firma cu vechime de cel putin un an fiscal. Pe firma din mediul rural este bine sa apara un asociat unic sub 35 de ani pentru punctaj. Sanse de aprobare sunt in functie de punctajul obtenabil de proiect iar sanse de implementare cu succes sunt in functie de cum este el scris, de banii, timpul si nervii de care sunteti dispusa sa investiti. Nu stim criterile de punctare pentru viitoarele fonduri insa ce v-am spus adineauri este un start bun pana cand se afla ce cum vor arata programele de anul viitor.
Mergeti la un consultant bun pentru a analiza toate aspectele investitiei dvs si incepeti scrierea proiectului din timp!
Anul acesta nu se mai depun dosare pentru investitia care va priveste, fondurile fiind epuizate. Doar de anul viitor puteti accesa un program. Este important unde se afla cabinetul (mediul urban sau rural) dar si sediul societatii. Primul pas pentru a accesa anul viitor un program de finantare ar fi ca in anul fiscal curent (2012) sa va asigurati ca aveti profit (macar operational daca nu net).
Programele pe care le puteti accesa sunt POR (Programul Operational Regional) daca sunteti in mediul urban sau PNDR (Programul National de Dezvoltara Rurala) in mediul rural.
Multumesc pentru implicare.
Existenta testamentului a fost dezvaluita acum desi renuntarile au fost facute in 1997, imediat dupa moartea bunicii mele. In testament se specifica doar teren in suprafata de 5 ha. pe raza localitatii X iar dupa cum am spus terenul pentru care s-a optinut certificat de mostenitor este pe raza unei localitati invecinate, obtinut in urma reconstituirii dreptului de proprietate in baza legii 18/ 1991.
Titlul de proprietate pe acest teren a fost optinut in 2000. Va intreb daca nu cumva pot invoca faptul ca prin obtinerea titlului de proprietate in 2000, dupa decesul bunicii, terenul nu avea cum sa faca obiectul testamentului dat fiind faptul ca nu era un bun prezent.
Am cautat Codul civil aplicabil in 1997 la data deschiderii succesiunii si acolo scrie asa:

Conform art. 795 Cod civil aplicabil în 1997 referitor la împărţeala făcută de tată, de mamă sau de alţi ascendenţi între descendenţii lor – Această împărteală se poate face prin acte între vii, sau prin testament cu formele, condiţiile şi regulile prescrise pentru donaţiuni între vii şi pentru testamente.
Împărţeala făcută prin acte între vii nu poate avea de obiect decât bunurile prezente. (C. civ. 644, 728 si urm.).

De asemenea, am gasit scris intr-o hotarare de instanta (pe net): pentru ca testamentul să producă efecte, este necesar a fi îndeplinite următoarele condiţii: testamentul să nu fi fost revocat şi moştenitorul să fi acceptat succesiunea.

In acest caz, facand renuntari la notariat a doua conditie nu este indeplinita. Nu scrie insa articolul ce face aceasta referire. Poate ma puteti ajuta.
As avea nevoie de un sfat. In 1997 tatal meu a facut succesiunea dupa mama sa (bunica mea)decedata in acelasi an, masa succesorala constand intr-un apartament. Surorile tatalui meu (toate) au renuntat la masa succesorala in 1997. Succesiunea pe apartament s-a facut pentru ca tatal a vrut sa vanda apartamentul. Tatal meu a murit intre timp si eu am gasit ca de pe urma bunicii mai avem de mostenit un teren pentru care mi-a fost emis certificat de mostenitor suplimentar (mie si mamei fiind singurii mostenitori ai tatalui) urmand sa ne intabulam cu acest document. Intre timp, matusile mele m-au dat in judecata printr-o actiune in constatare invocand un testament al bunicii autentificat la notar cerand ca instanta sa constate dreptul lor de proprietate. Testamentul se pare sa fie din 1995. Intrebarea mea este daca notarul ce mi-a facut certificat de mostenitor pe acest teren nu a putut vedea ca exista un testament autentificat in registrul lor? Mi se pare un pic dubioasa aparitia testamentului cand am vrut sa ne intabulam. Iar daca matusile mele au renuntat la masa succesorala in intregime nu inseamna ca au renuntat si la testament? Mentionez ca in copia testamentului scrie ca lasa mostenire fiicelor ei un teren de 5 ha in orasul X iar terenul pe care am eu certificat de mostenitor este tot de 5 ha. dar in alt oras. In testament este scrisa doar suprafata fara date de identificare (parcela, tarla etc). Am inteles ca terenul pentru care avem noi certificat de mostenitor provine din restituirea dreptului de proprietate dar pe alta unitate administrativ teritoriala, titlul de proprietate fiind emis in anul 2000. Al cui este terenul in acest caz?