avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Activitate stoicamir

Activitate stoicamir

Va multumesc mult. Din pacate nici o banca nu deschide cont pentru un monor de 16 ani fara semnatura parintilor.
Buna seara,

Apelez la ajutorul dvs pentru urmatoarea situatie. Recent am intalnit o minora ( 16 ani) care se confrunta cu o situatie foarte delicata.
Aceasta a devenit mama ( la 15 ani si 10 luni). Nu este casatorita dar locuieste cu tatal copilului, copilul fiind recunoscut de acesta. Chiar daca este de etnie roma si a nascut aceasta a urmat si urmeaza in continuare scoala ( din pacate in RO faptul ca inca mai merge la scoala este exceptia).

In aceste conditii ar trebui sa beneficieze de indemnizatia de crestere copil cf legii. Din pacate mama acesteia refuza sa ii mai vorbeasca sau sa o sprijinine in deschiderea contului necesar pentru primirea indemnizatiei. Mai mult, cred ca la momentul depunerii dosarului trebuie prezentate si documente cu privire la reprezentantul legal.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. In situatia in care reuseste sa o convinga pe mama sau pe tatal minorei, este suficienta calitatea de parinte ( certificat nastere al mamei minore) ca document doveditor la depunerea dosarului sau trebuie mers la tribunal pentru instituirea tutelei?
In acest caz cine va incasa indemnizatia: mama minora sau parintii acesteia?
2. Bunica ( mama minorei) ar putea incasa indemnizatia in numele minorei fara ca aceasta sa stie?.
3. Cui/ce cai are mama minora pentru a beneficia de indemnizatie in cazul in care parintii refuza colaborarea? Practic prin refuzul lor i se refuza un drept legal.... Poate sesiza Protectia copilului ( ea la randul ei fiind un copil)?

Imi cer scuze pentr postarea lunga dar am incercat sa ofer cat mai multe info pentru a avea o imagine clara .

Va multumesc.
Răspuns la discuția Raspundere solidara SRL
Va multumesc mult pentru raspuns.
Buna ziua,

Ma gasesc in urmatoarea situatie. In anul 2009, dupa 2 ani de munca in cadrul unui SRL mi-a s-a propus sa devin si asociat , primind ca bonus si" recunoastere " 3% din partile sociale. In 2011 mi-am dat demisia din firma dar am ramas cu cele 3% pentru ca celalalt asociat nu a vrut sa le i-a inapoi( Mai era asociat unic si in alte firme). Acum am primit de la ANAF o notificare prin care sunt informat ca s-a deschis procedura de angajare a raspunderii solidare cu SRL-ul.
Mentionez ca nu am fost administrator, nu am luat decizii manageriale, salariale sau de angajare, nu a semnat contracte, n-am angajat firma in nici un fel. Am semnat doar pentru preluarea celor 3% parti sociale si o schimbare de sediu social.

In notificare ei invoca art 27, aln. 2 litera d din Orgonanta Guvernului 92/2003. Este intreptatita aceasta masura sau abuziva? Cum puteam sa salvez eu societate prin prisma participatiei de 3% ?
Responsabil nu este asociatul care era si administrator si care detinea 97% din SC ?

Multumesc,
Buna ziua,
In OUG 8/2018 este mentionat ca, cuantumul contributiei de asigurari sociale calculate este 10,5% aplicat la 35% din 3.131 lei, in cazul persoanelor care in intervalul 1 ianuarie 2018-30 septembrie 2018 inclusiv se afla sau intra in concediu de maternitate. Totodata este mentionat ca aceast procent se aplica si pe intreaga perioada cuprinsa in certificatele de concediu medical acordate in continuarea concediilor medicale initiale acordate oricand in perioada anterioara datei de 1 octombrie 2018.

Eu am intrat in concediu prenatal in august 2018, este corecta intelegerea mea ca si dupa 01.10.2018, pentru CAS se va aplica cota de 10, 5% ( aplicat la 35% din 3.131 lei) si nu cea de 25%. Ma gandesc ca dupa 01.10 am concediu de maternitate acordat in continuarea celui dein august

Va multumesc
Va multumesc foarte mult pentru raspunsul prompt.
Ati putea sa imi indicati va rog si prevederile legale care imi permit acest drept? (pct.1)
Buna ziua,

Ma puteti ajuta va rog cu urmatoarea clarificare: dupa incheierea celor 126 zile de concediu maternitate ( pre si post natale) se poate sa imi iau cateva zile de concediu de odihna? Poate refuza angajatorul solicitarea de CO?

Practic vreau ca la momentul acordarii celui de-al 13lea salariu sa nu fiu in CIC deoarece astfel as pierde acest drept ( avand contractul de munca suspendat)

Angajatorul mi-a spus ca am doua posibilitati dupa incheierea concediului de maternitate:
- fie reiau activitatea
- fie intru in CIC
Pentru mine CO inseamna reluarea activitatii ( pentru ca voi figura in continuare ca angajat), doar ca nu o sa ma mai prezit la birou, urmand ca dupa aceste zile sa depun documentele ( in termenul stabilit de lege pentru indemnizatia CIC)
Exista vreo prevedere legala care sa ma impiedice sa aplic cele de mai sus sau ar fi necesare demersuri suplimentare din partea mea? Din cate stiu acest aspect nu ar trebui sa imi afecteze ulterior indemnizatia CIC.

Va multumesc,
Solicitarea mea facea referire la raspusnul primit de freeelis Când termenul se socoteşte pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlineşte.
Multumesc,
va multumesc inca o data pentru aceasta clarificare. Exista si o prevedere legala in acest sens? Ma puteti ajuta cu ea?
Sunt de acord cu dvs. Inrebarea mea facea referire la modul de numarare a celor 30 zile. De la ANAF spun ca ziua 1 este urmatoarea zi d ela emitere, banca spune ca data emiterii .