Buna seara!
Aveti toate informatiile de care aveti nevoie in Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, modificata si completata prin Legea nr. 83/2010. Trebuie sa studiati in special dispozitiile articolelor 22 si 26.
In ceea ce priveste liberarea conditionata relevante sunt disp. art. 59 din Codul penal si 450 din Codul de procedura penala.
Dupa ce veti lectura aceste prevederi legale veti observa ca principalele coordonate care conteaza atat in stabilirea unui nou regim de detentie cat si in acordarea beneficiului liberarii conditionate sunt executarea fractiei legale (care este de 2/3 in cazul liberarii conditionate si 1/4 in cazul schimbarii regimului de detentie. In ceea ce priveste schimbarea regimului de detentie soacra dvs. poate face cerere de schimbare a regimului de detentie si inainte de termenul pe care vi l-am indicat. Acela fiind un termen care o data scurs obliga comisia sa analizeze conduita persoanei condamnate.), conduita buna a persoanei condamnate si staruinta in munca. Asta este ceea ce instanta numeste in termeni juridici ca persoana condamnata a dat dovezi temeinice de indreptare si in concluzie poate fi liberata conditionat.
Concluzie: fara rapoarte, disciplinata si neaparat sa presteze munca!
Mult succes!
Buna seara!
Prin Decizia nr. 1894/2012 Inalta Curte de Casatie si Justitie a statuat: ,, (...) testarea sincerităţii inculpatului, cu testul poligraf, nu trebuie supraestimată în condiţiile în care această tehnică, pe de o parte, nu face parte din mijloacele de probă prevăzute în art. 64 C. proc. pen., el neputând prezenta o certitudine privind vinovăţia ori nevinovăţia inculpatului, iar pe de altă parte, de cele mai multe ori, este imperfect, dependent de o multitudine de factori cum ar fi emotivitatea uneori crescută, nervozitate, deficienţe psihice, etc. Concluziile testului poligraf nu pot fi considerate ca furnizând probe, în sensul procesual al noţiunii, întrucât poligraful nu este, aşa cum s-a arătat, mijloc de probă. Acestea pot fi valorificate, în planul unei soluţii, doar în calitate lor de indicii care, coroborate, cu alte elemente de fapt conduc către o anume concluzie (...)''.
Cu privire la stadiul dosarului partea vatamata are posibilitatea sa ceara relatii organelor de ancheta. Poate chiar sa-si angajeze si un aparator care sa vegheze asupra intereselor sale.
Mult succes!
Buna seara Domnule Iulian,
In opinia mea niciun avocat nu va poate garanta o solutie intr-un sens sau altul indiferent de multitudinea spetelor similare pe care le-a avut anterior, deoarece sunt multe coordonate care pot determina luarea unei hotarari de condamnare (cu sau fara executare cum spuneti dvs.) sau achitare in ceea ce va priveste. La individualizarea pedepsei si stabilirea modalitatii de executare, intr-o astfel de speta, si ma refer strict la cazul in care veti fi gasit vinovat pentru savarsirea infractiunii pentru care ati fost trimis in judecata, intanta va aprecia in functie de conduita dvs. anterior si dupa savarsirea infractiunii. Faptul ca nu ati consumat bauturi alcoolice este minunat insa nu constituie o circumstanta atenuanta, aceasta fiind starea de normalitate in care trebuia sa va aflati. Va pot sfatui ca pentru a va usura situatia procesuala, daca nu este mult prea tarziu, sa incercati sa pastrati un bun contact cu familia persoanei decedate, in sensul de a acorda un ajutor material pentru inmormantare, pomeni, eventual daca era vorba despre un parinte sa ajutati familia care a ramas la acest moment fara un intretinator. Mai puteti consulta disp. art. 72 si urm. din Codul penal si art. 81 si 86 indice 1 din Codul pe procedura penala. Cu privire la stabilirea vinovatiei intanta ramane a aprecia in functie de probele aflate la dosarul cauzei si probele de care intelegeti dvs. sa va folositi in a va demonstra nevinovatia. Va doresc mult succes!