avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 248 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Regim semideschis
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Regim semideschis

Buna seara. Soacra mea a primit pedeapsa de 5 ani si 6 luni cu executare, la regim inchis, pentru evaziune fiscala. As dori sa stiu dupa ce perioada se pot incepe demersurile pentru a trece la regim semideschis si daca sunt unele conditii speciale? Si care ar fi termenul cel mai scurt in care va fi eliberata cu/fara munca etc.Va multumesc.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Noiembrie 2013
Bluorr, utilizator
Cel mai recent răspuns: Oana Caradima , Avocat 00:01, 7 Noiembrie 2013
Trecerea de la regim inchis la semideschis se face dupa 6 luni daca are comportament adecvat (adica nu se baga in scandaluri batai etc ) eliberare se poate face dupa 2/3 din pedeapsa in mod firesc se face pe baza de cate rapoarte avut recompense etc dar deh depinde si de noroc.
Eliberarea dupa 2/3 din pedeapsa se face doar in baza muncii pentru "comunitate" ca sa ii zicem asa? In sensul ca daca nu merge la lucru si activitati va executa pedeapsa in totalitate? Multumesc.
Buna seara!

Aveti toate informatiile de care aveti nevoie in Legea nr. 275/2006 privind executarea pedepselor si a masurilor dispuse de organele judiciare in cursul procesului penal, modificata si completata prin Legea nr. 83/2010. Trebuie sa studiati in special dispozitiile articolelor 22 si 26.
In ceea ce priveste liberarea conditionata relevante sunt disp. art. 59 din Codul penal si 450 din Codul de procedura penala.
Dupa ce veti lectura aceste prevederi legale veti observa ca principalele coordonate care conteaza atat in stabilirea unui nou regim de detentie cat si in acordarea beneficiului liberarii conditionate sunt executarea fractiei legale (care este de 2/3 in cazul liberarii conditionate si 1/4 in cazul schimbarii regimului de detentie. In ceea ce priveste schimbarea regimului de detentie soacra dvs. poate face cerere de schimbare a regimului de detentie si inainte de termenul pe care vi l-am indicat. Acela fiind un termen care o data scurs obliga comisia sa analizeze conduita persoanei condamnate.), conduita buna a persoanei condamnate si staruinta in munca. Asta este ceea ce instanta numeste in termeni juridici ca persoana condamnata a dat dovezi temeinice de indreptare si in concluzie poate fi liberata conditionat.
Concluzie: fara rapoarte, disciplinata si neaparat sa presteze munca!

Mult succes!





Ultima modificare: Joi, 7 Noiembrie 2013
Oana Caradima, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Eliberare conditionata regim inchis theo_i theo_i Intrebare: Daca cineva este condamnat la 5 ani inchisoare, asta inseamna ca regimul de detentie este unul inchis? Si daca da, nu beneficiaza de posibilitatea ... (vezi toată discuția)
Liberarea condiționată Simonadobrin Simonadobrin Sotul meu e arestat pt conducere fara permis. In octombrie face fractia de 2/3.va putea cere eliberarea condiționată?poate primi amânare?are 10 luni de ... (vezi toată discuția)
Schimbarea regimului in detentie elenaelenad elenaelenad care este procedura de schimbare a regimului?de la regim semideschis la deschis.mai are 11 luni pana la eliberarea conditionata. (vezi toată discuția)