avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 477 soluții astăzi
Forum Activitate MAYA2

Activitate MAYA2

Factual si cronologic:
1. in 10.05.2024 am primit pe email un preaviz de desfacere a contracului de munca din motive ce nu tin de angajat, preaviz de 20 zile, care a expirat vineri 7.06.2024

2. Pana la data expirarii preavizului, vineri 7.06, NU mi-a fost comunicata si Decizia de concediere, angajatorul anuntandu-ma telefonic ca urmeaza sa o primesc. Factual, dupa primirea preavizualui NU a mai existat niciun document trimis catre mine.
3. Ma aflu in situatia in care preavizul a expirat, dar nu mi-a fost adusa ca cunostinta motivatia din decizia de concediere.
Nu era normal ca Decizia sa fie primita inainte de expirarea preavizului? Putem considera acest aspect un viciu de procedura in cazul contestarii deciziei in termenul legal de 30 zile?
Perioada de preaviz acordata de angajator (comunicata prin email) s-a inchetat ieri, vineri 8 iunie. Nu am primit, in afara de preavizi, nicio motivatie scrisa a deciziei de suspendare a contractului de munca.
Faptul ca angajatorul nu mi-a comunicat pe perioada previzului legal de 20 zile motivatia acestei decizii poate fi considerat viciu de procedura? era obligatia sa din cate inteleg sa imi comunice pe parcursul celor 20zile legale motivatia deciziei.
Multumesc pt confirmare, eventual trimitere la paragraful legii respective
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In discutie nu se pune problema concedierii unei angajate la revenirea din CCC,
Singura intrebare era daca protectia de pastrare a postului temporar se mentine 6 luni pentru EXACT ACEL POST ocupat la plecarea din companie.
Mi s-a raspuns cu paragrafe din lege clare, din 04.2021 nu mai functioneaza acea protectie de 6 luni la reintoarcerea dupa un CCC de 2 ani efectuati la maxim.
Multumesc inca odata celor care au adus argumente extrem de importante in discutie, in special dlui Cornel Vasile.
Am vazut in ce ati expus mai sus data OUG, respectiv 17.05.2021.
Cele 2 colege, dintre care una urmeaza sa se reintoarca din CCC (pe postul vacant in noua organigrama) spun ca sunt protejate de legea veche, intrucat au intrat in CCC in 2021, si la data cand au anuntat ca sunt insarcinate erau insa protejate de vechea lege.
Din cate stiu, cea care urmeaza sa se intoarca a intrat in CCC in sept 2021, deci nu ar trebui sa mai existe protectie in cazul ei, logic, 09.2021 este ulterior 05.2021. Imi puteti confirma ca daca intri in CCC la o data ULTERIORA OUG , ar fi logic sa nu mai fii protejat de obligativitatea protectiei? pana acum, mie HR ul a incercat sa-mi vanda ideea ca ambele nu pot fi disponibilizate 6 luni, deci s a recurs la sacrficarea postului meu pt ca intr un orizont de 6 luni nu se pot face alte disponibilizari. Aceasta este un aspect extrem de grav, fie necunoasterea, fie ascunderea adevarului de catre HR.
Va multumesc inca odata pentru raspunsurile foarte la obiect. Am studiat OUG care abroga art 25, asa este.

Intrebarea este daca colega aflata in CCC reintoarsa in aprilie 2024 nu este protejata cumva de vechea lege, cea de la data cand a intrat in CCC. Mai clar, daca la data cand a intrat in CCC era in vigoare vechea legea, cea care ii conferea protectie de 6 luni la reintoarcearea din CCC, este protejata si acum, in 2024 aprilie?

Ma intereseaza pentru ca in noua organigrama publicate dupa anuntul concedierii mele mai apare un post vacant, al unei colege care urmeaza sa se intoarca din august dintr un CCC de 2 ani. Evident, nu mi s-a propus integrarea nici macar temporara pe aceasta pozitie, dintr un motiv neclar. Colega a anuntat se pare intentia de a reveni DUPA data concedierii mele, deci inca un argument ca toata concedierea a fost abuziva, pentru ca NU s-a verificat intentia ei de revenire pe postul vacant anterior trimiterii deciziei mele.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Multumesc tuturor pentru raspunsurile oferite. Sunt extrem de utile, iar cazul de juristprudenta expus este extrem de valoros, precum si toate detaliile legislative care=l completeaza.
Am documente salvate in favoarea mea, care arata ca am fost obligata sa transfer sarcinile colegelor ramase, iar rolurile nu au disparut din cadrul departamentului, doar au fost transferate.

Inca odata, un mare multumesc contributorilor
Sunteti sigur de punctul 1 pe care il sustineti? imi puteti da un numar de ordonanta sau lege care sa confirme aceasta?Schimba radical situatia expusa, efectiv am zeci de dovezi care arata ca am fost oblugata sa transfer toata munca mea din ultimii 4 ani catre colega nou venita dintr-un lung CCC de 4 ani, pentru ca ulterior postul meu sa fie desfintat la doar cateva saptamani de la revenirea ei. Motivatia companiei a fost obligativitatea pastrarii persoanei revenite 6luni minim.
Multumesc pentru toate celelate aspecte extrem de bine expuse.
Toate bune
Buna ziua ,

Lucrez de 6 ani intr-o companie mare ( peste 5000 angajati) , intr-o functie de executive/middle management.

La angajare am fost integrata intr-un departament comercial, cu incadrarea X (din motive de confidentialitate prefer sa nu dau detalii). Dupa 3 ani am fost transferata in intern catre alt departament, unde existau 2 colege, ambele cu incadrarea identica inttre ele Y.
Din motive neclare mie azi, in portalurile de resurse umane mi s-a pastrat incadrarea initiala de la angajare (probabil o eroare de operare) si am ramas cu ea pana azi nemodificata. In anumite documente oficiale apar insa cu incadrare Y, a colegelor, in altele cu X.In noul departament am avut exact acelasi rol cu celelate colege ale mele, singura diferenta fiind titulatura postului in organigrama interna, diferita de a mea. Exista sute de emailuri care atesta asta, in toate eu avand la semnatura incadrare identica cu a celorlate colege iar rolurile 100% identice. Toate 3 conform COR aveam aceeasi incadrare, Specialist X.

Acum cateva zile am primit doar eu unpreaviz de concediere , art 65 alin 1 Desfintarea Postului. S-a profitat ca in organigrama interna aveam alta titulatura pt a face o reducere de efectiv in departament. Intre timp in departament s-a intors dupa 4 ani de concedii de maternitate (2 copii) o angajata careia am fost obligata sa ii predau toata munca mea, dovada ca rolul meu NU s-a desfiintat. Evident, legal, colega revenita din CCC dupa 4 ani nu putea fi restrucuratat timp de 6 luni, fiind protejata de lege. Teoretic, pt a integra dupa 4 ani de absenta aceasta colega m-au concediat pe mine, ambele avand contracte perioada nedeterminata.

In conditiile acestea, in care departamentul de HR a facut o disponibilizare bazata doar pe o titulatura interna, dar am sute de dovezi ca aveam rol egal cu al celorlate 2 colege si incadrarea conform COR similara, pot avea castig de cauza in justitie?
Ce sfat imi dati in relatie cu HRul intern? Nu am semnat nimic, sunt inca in perioada de preaviz 20 zile. Nu mi s-au propus salarii compensatorii si toate joburile libere in companie sunt blocate sistematic de conducerea straina, fiind intr-un proces de restructurare tacit. Lunar sunt concediati angajati, un numar mic pe divizia in care lucrez, pentru a nu atinge intr-o singura transa acel 10% din total angajati, pt declansare concediere colectiva.

Un alt angajat are un proces castigat recent contra companiei, poate fi folosit ca juristprudenta intr-o eventuala cale de atac?
Răspuns la discuția Zgomot capac canalizare
Si eu am avut un caz similar in fata geamurilor mele, capac de canalizare. Am depus cerere scrisa pe site ul Apa Nova, cu foto atasata cu canalul in cauza si au venit f prompt si l-au izolat cu o garnitura speciala de cauciuc. Sesizarile relefonice nu prea dau rezultate.
Răspuns la discuția Reziliere contract Telekom
Multumesc de raspuns, gi-janez.
Conform unei modificari recent aduse in legislatia comerciala, abonamentele NU se mai platesc in avans. Asta a fost pana acum cativa ani. Ce caut eu ca raspuns, este daca a intervenit vreo modificare in legislatia comerciala care da dreptul unui furnizor de servicii telefonie sa pretinda preaviz de 30 zile (si ca atare, perioada facturata) in cazul unui titular de abonament decedat. Tot de la Telekom stiu ca pana acum cativa ani abonamentul se suspenda cu data decesului, nu era nevoie de preaviz. Schimbarea esre recent intervenita, Telekon servicii fixe a fost preluat acum de Orange.