avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Activitate AGrigoriu

Activitate AGrigoriu

Sunt cetatean roman cu domiciliul in Europa. Am cateva hectare de pamant in arenda din care mi se retine contributia de sanatate in Romania.
Totusi casa de sanatate refuza sa ma asigure medical, desi CASS-ul este retinut la sursa de arendas, pentru ca nu am buletin ci pasaport cu domiciliul in strainatate.
Conform legii sanatatii cetatenii romani cu domiciliul in strainatate nu platesc totusi contributia. De aceea am si renuntat la buletin in favoarea pasaportului. Pasaportul meu romanesc cu rezidenta in strainatate, care inlocuieste buletinul, este dovada necesara pentru legea sanatatii ca nu trebuie sa platesc.
In lipsa buletinului totusi, casa de sanatate refuza sa ma asigure desi culmea, platesc.
Iar ANAF declara ca legea sanatatii nu este in jurisdictia lor. ANAF imi cere insa un certificat de residenta fiscala de la fiscul European si de asigurare medicala de la sistemul de sanatate European. Pentru ca ANAF poate numai elimina situatia dublei impuneri dar nu considera legea sanatatii!!!
Evident, in cazul dublei impuneri, nu numai ca procesul este mult prea lung si greoi dar mie teama ca o sa coste, o sa ma puna pe drumuri si si mai mult ma indoiesc ca o sa gasesc multi acolo care sa inteleaga de ce statul roman ii pune la treaba.
Iata cum doua institutii de stat romanesti au reusit de cativa ani buni sa coopereze sa-mi ia banii refuzand totusi sa comunice intre ele. M-au trimis de la unii la altii de nu-mi aduc aminte cate ori. Si sunt multi in situatia mea care ca si mine au renuntat probabil. Platesc si plang.
Sper ca mai sunt si ministrii care sa citeasca aceasta si vor sa-si bata capul si cu astfel de probleme ridicol de reale. Dar poate ca instititiile acestea (CNAS si ANAF) ar putea conlucra sa rezolve astfel de probleme pentru cetateni in loc sa ne puna pe drumuri si sa mai ceara si altor state sa intre in jocul lor birocratic.
Adrian
Din 2014, mi se opreste CASS pe venitul pe arenda desi am rezidenta in strainatate. Dar, conform Legii Sanatatii art 211, care spune ca "persoane asigurate" sunt doar "cetatenii romani cu domiciliul in tara", eu nu am calitatea de persoana asigurata, deci nu trebuie sa platesc.

ANAF explica ca nu ei determina calitatea de "persoana asigurata". Cu alte cuvinte, ei ma taxeaza numai daca arendasul ma incadreaza ca persoana asigurata.
Arendasul acuza software-ul. Dar asta-i tot ce-mi spune.
Presupun ca este formularul (software) 112, care se descarca de la ANAF, care raporteaza atat veniturile din arenda cat si calitatea de persoana asigurata pentru ANAF.
Pot numai sa presupun ca apar acolo intr-o singura lista atat ca impozitat cat si ca persoana asigurata si ca nu se poate una fara alta.

Data fiind situatia, nici nu mai am cu cine discuta. Cum pot rezolva situatia totusi? Se poate completa formularul 112 indicand ca persoana plateste impozit dar nu si asigurarea?

Mai mult, se pare ca sunt multi in aceeasi situatie - chiar si la arendasul meu.
Nu exista cazuri deja rezolvate sau discutii edificatoare pe aceeasi tema care pot servi ca exemplu? Nu exista o solutie deja sau o functie ANAF careia sa ma adresez?
Este judecata singura cale? Cu cine sa ma judec de fapt, desi mai bine lipsa...

Nu mai pomenesc ca retinerea CASS reprezinta o dubla impunere avand in consideratie legislatia CE sau internationala, pentru ca deja sunt asigurat si platesc taxele de sanatate in tara de resedinta.
Dupa ce consult un avocat va trebui sa-i conving si pe cei de la circa financiara si de la asigurare medicala sa accepte solutia.
S-ar putea sa ne coste mai putin efort si bani sa platim asigurarea pe acea perioada sau sa cerem pasapoarte cu residenta in strainatate.

Ca sa intelegem totusi mechansimul legii va intrebam ce se intampla in cazuri mai comune. Trebuie sa existe in lege provizii pentru asfel de cazuri.

a. cum dovedesc cei care au lucrat in alta tara Europeana ca cetateni Romani
ca nu au locuit si ca urmare nu au beneficiat de asigurare in Romania pe o anumita perioada de timp, astfel incat sa nu plateasca asigurarea CASS si in Romania

b. cum dovedesc cei care sunt si cetateni a unei alte tari Europene,
ca nu au locuit si ca urmare nu au beneficiat de asigurare in Romania pe o anumita perioada de timp, astfel incat sa nu plateasca asigurarea CASS si in Romania

Exista un mechanism in Europa de eliberarare de dovezi de residenta pentru autoritatile din Romania?

Trebuie sa facem o cerere de scoatere din evidenta, aici, in Romania?
In alte tari se declara plecarea si revenirea dupa o perioada mai lunga in strainatate astfel incat autoritatile sunt instiintate sa nu includa persoana in felurite obligatii sociale.

Ca urmare, unde anuntam cand plecam sau venim inapoi in tara, indiferent unde plecam?
Ca de pilda, cei care au copiii pe care ii lasa in tara, unde anunta? Daca nu ma insel s-a emis o lege in sensul asta.
Am dori sa stim cum sa procedem cu asigurarea medicala astfel incat dupa ce locuim in strainatate, atunci cand ne reintoarcem in Romania sa nu platim asigurarea din urma pe acea perioada plus eventualele penalizari.
Ce documente ne trebuie? Cui trebuie sa ne adresam? Cand?

Avem cetatenie dubla , Romana si Australiana. Ne-am repatriat anul acesta.

Am vrea acum sa ne intoarcem in Australia pe o perioada de unu' sau doi ani.

Cum demonstram ca pe o perioada de timp, nu am trait in Romania ci in alta tara, si ca urmare nu am beneficiat de asistenta medicala, avand platita de altfel asigurarea medicala in tara de resedinta?

Evident, nu dorim sa continuam sa platim asigurarea medicala fara sa locuim in Romania si fara sa putem beneficia de asistenta medicala. De altfel, ar fi si greu sa platim asigurarea de la distanta.

Nu am dori nici sa ne scoatem pasaport Romanesc cu domiciliul in strainatate numai ca sa demonstram ca nu am trait in Romania.
Nu numai ca nu avem nevoie de ele, dar costa si ar si trebui sa renuntam la buletine numai ca la reintoarcere sa inversam procesul, adica sa renuntam la pasapoarte si sa cerem din nou buletine.

Trebuie sa anuntam in avans ca plecam in strainatate?
Unde anume, la circa financiara (inspectorul financiar?), la politie (evidenta populatiei), la casa de sanatate...?
Exista o cerere tip de scoatere din evidenta?

La venirea in tara, ni se cere o dovada ca am locuit in strainatate? In ce ar consta dovada?

Ar fi situatia diferita daca am avea dubla cetatenie, Romana si o alta tara Europeana?

Pe cine am putea consulta ca sa ne indrume?