avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Activitate velicucristian

Activitate velicucristian

Nu este vorba de cei 70m ci despre faptul ca este o situatie penibila sa astepti la gardul unei institutii, pe bune dupa pandemie s-au pastrat niste "reguli" asa tampite incat sa stai in fata unui gard fara un loc amenajat unde sa astepti mi se pare penibil, ganditi-va la faptul ca va incepe sezonul rece cand va ploa si asa mai departe, mi s-ar parea normal sa ii putem lua de la usa institutie, asta era singura doleanta nu sa ne plimbam pe acolo, in nici un caz sa fie perturbat actul educational. In siguranta nu poti sa iti stii copilul in scoala Romanesca, se pot intampla multe cum s-au si intamplat in nenumarate randuri ( si in acele cazuri cine a fost tras la raspunde? de cele mai multe ori nimeni ).

Mie sincer personal mi se pare ca cumva vor sa limiteze interactiunea cadrelor didactice cu parintii, astfel incat noi sa stim cat mai putine din ce se petrece acolo, este o lipsa totala de transparenta, nu stim decat ce ne spune copilul acasa si ce ni se comunica pe grupul de whatsapp.

Referitor la "cum ar putea paznicul sa discearna care e parinte si care e doar vreun pedofil," aici va spun ca in fiecare zi comunicam cine vine sa ia copilul si nu sunt probleme, ba chiar pot spune ca din punctul asta de vedere invatatoarea intreaba mereu cine pe cine ia de la scoala este foarte atenta la acest aspect, lucru care mi se pare foarte ok.

CHKa a scris:

Imi cer scuze , stimate @velicucristian , nu dvs. va era adresat mesajul , ci userului MrMakaveli , eu doar am dat exemple de institutii publice in care NU ai acces liber doar pentru ca esti cetatean al acestei tari , nicidecum nu am comparat scoala cu o puscarie . Dar - in opinia mea - e foarte bine ca nu se permite accesul nimanui in incinta scolii , nici chiar in curte , si asta pentru siguranta copiilor .. Dvs. nu sunteti mai linistit stiind ca al dvs. copil e aparat si in siguranta cat timp nu e sub ochii dvs. ? Ganditi-va , practic , cum ar putea paznicul sa discearna care e parinte si care e doar vreun pedofil care spune ca are un copil in scoala ? cand poate astepta elevul dupa ore azi mama , maine tatal , poimaine bunica , bunicul , matusa ... si toata tevatura pentru un drum de 70m ?

Vedeți că încurcați puțin borcănele, eu am zis sa avem acces părinți, nu orice cetățean. Și comparați școala cu o pușcărie ceea iarăși eronat.

CHKa a scris:

Binenteles ca exista institutii publice unde nu are acces orice cetatean al Romaniei doar in virtutea acestei calitati ( de cetatean al tarii ) si e cat se poate de normal . Nu doar legile trebuiesc respectate , mai exista si alte acte normative : hotarari de guvern , ordonante , regulamente ... De pilda , o puscarie este tot o institutie publica , credeti ca ar fi normal sa aiba oricine acces acolo ? cu toate ca foarte probabil nu multi l-ar dori ... Sau intr-un spital ? sau intr-o cresa ? si chiar - in cazul de fata - intr-o scoala ? In orice institutie te duci ca ai treaba , eventual prezinti la intrare ce problema ai si esti indrumat unde ai de mers , nu faci turism prin cladire ...

Nu a zis nimeni sa ne ducem la plimbare, am zis sa ca ne dorim ( nu doar eu ci majoritatea parintilor) sa ne putem lua copii de la usa acelei scoli, nu sa ii asteptam la gard, totusi traim in democratie de ceva timp :-) ! In fine multumesc pentru raspuns.
Buna ziua !

In calitate de parinte al unui copil de 6 ani care este in Clasa Pregatitoare ( Gura 0 ) intampinam o problema care mi se pare cel putin bizara, si fara nici o logica.

Accesul in institutie ne este ingradit de catre agentul de paza, practic trebuie sa lasam copii la poarta ( unde nu sunt preluati/supravegheati de nimeni ) acestia trebuie sa parcurca aproximatix 70m pana la intrarea in cladirea scolii. Ei invoca noua lege a educatiei si acest articol cel mai probabil.

(2) Accesul părinților/tutorilor/reprezentanților legali ai
beneficiarilor primari este permis în incinta unităților de
învățământ, în concordanță cu procedura de acces prevăzută
în regulamentul de organizare și funcționare al unității, dacă:
a) a fost solicitat/a fost programat pentru o discuție cu un
cadru didactic sau cu directorul/directorul adjunct al unității de
învățământ;
b) desfășoară activități în comun cu cadrele didactice;
c) depune o cerere/alt document la secretariatul unității de
învățământ;
d) participă la acțiuni organizate de părinți, aprobate de
conducerea unității de învățământ;
e) în alte situații speciale prevăzute de regulamentul de
organizare și funcționare al unității.

Insa ce mi se pare foarte ciudat este urmatorul lucru, in primul rand vorbim de copii mici, care ar trebui insotiti sau supravegheati de cineva pana la intrarea in incinta scolii. In al doilea rand ce mi se pare cel mai bizar este ca ne este ingradit accesul intr-o institutie publica ( pentru ca si scoala este o institutie publica ).

Nu suntem absurzi sa mergem pana in clasa cu ei, am zis doar pana la intrarea in cladire si tot acolo sa ii asteptam, lucru care nu perturba cu nimic actul educational.

Ce putem face in acest sens ?

Multumesc anticipat !
Inca o intrebare ! Dupa ce m-am informat putin din luna 06.2014 pana in prezent au a fost depasit temenul de 3 ani si se aplica prescriptia ! Daca este corect ce am gasit dupa putina documentare va rog sa imi comunicati si un articol de lege.

Multumesc !
Buna ziua ! in luna a 12-2013 sub anumite presiuni am incheiat un contract intre Firma de salubrizare si firma pe care o detin pentru ridicarea gunoiului. In luna 06-2014 am inchis firma si am trimis cartre ei o cerere de reziliere.

Pana aici toate bune.

Astazi am primit o citatie de la judecatorie cum ca nu am achitat anumite restante. Insa in contractul incheiat la 08.12.2013 este o rubrica in care cel care a intocmit contractul a specificat ca prezentul contract intra in viguare cu data de 01.08.2013 deci retroactiv.

Este legal asa ceva ?

Va multumesc anticipat.
Răspuns la discuția Incident cu un biciclist
Conform legii daca nu exista pista de biciclete in momentul in care fac o depasire biciclistii nu au aceleasi reguli ca si soferii ? Consumul de alcool nu este interzis si biciclistilor ? Ce sanse de castig ar avea ?
Răspuns la discuția Incident cu un biciclist
Da am acordat primul ajutor si am chemat salvarea si politia. a venit criminalistica a pozat ...

Va rog sa imi spuneti daca citatul de mai jos face parte din legea actuala.

Dispozitii generale

(…)

10. bicicleta – vehiculul prevazut cu doua roti, propulsat exclusiv prin forta musculara, cu ajutorul pedalelor sau manivelelor;

25. pista pentru biciclete – subdiviziunea partii carosabile, a trotuarului ori a acostamentului sau pista separata de drum, special amenajata, semnalizata si marcata corespunzator, destinata numai circulatiei bicicletelor si mopedelor;

Art. 12

(1) Pentru a circula pe drumurile publice, vehiculele, cu exceptia celor trase sau împinse cu mâna si a bicicletelor, trebuie sa fie înmatriculate ori înregistrate, dupa caz, si sa poarte placute cu numarul de înmatriculare sau de înregistrare, cu forme, dimensiuni si continut prevazute de standardele în vigoare.

Art. 14. – In circulatia pe drumurile publice bicicleta trebuie sa fie:

a) prevazuta cu dispozitiv de franare eficace;

b) prevazuta cu un sistem adecvat, functional, de directie;

c) dotata cu sistem de avertizare sonora; se interzic echiparea si folosirea sistemelor de avertizare sonora specifice autovehiculelor;

d) echipata in fata cu lumina de culoare alba sau galbena, iar in spate cu lumina de culoare rosie si cu cel putin un dispozitiv fluorescent-reflectorizant, vizibil, de aceeasi culoare;

e) echipata cu elemente sau dispozitive care, in miscare, formeaza un cerc continuu, fluorescent- reflectorizante de culoare portocalie fixate pe spitele rotilor.

Art. 15. – Remorca atasata unei biciclete trebuie sa fie echipata, in partea din spate, cu un dispozitiv fluorescent- reflectorizant de culoare rosie, iar daca lumina din spate a bicicletei este obturata de remorca, aceasta trebuie sa fie echipata si cu o lumina de culoare rosie.

Art. 41 – (3) Daca un drum este prevazut cu o pista speciala destinata circulatiei bicicletelor, acestea, precum si mopedele vor fi conduse numai pe pista respectiva.

Utilizarea partii carosabile

Art. 100. – Vehiculele trebuie conduse numai pe drumurile, partile carosabile, benzile sau pistele stabilite pentru categoria din care fac parte. In cazul in care pe drumurile publice nu sunt amenajate benzi sau piste speciale pentru mopede, biciclete si celelalte vehicule fara motor, acestea pot fi conduse si pe acostament in sensul de mers, daca circulatia se poate face fara pericol.

Art. 142. – Se interzice oprirea voluntara a vehiculelor:

k) pe pistele obligatorii pentru pietoni si/sau biciclisti ori pe benzile rezervate unor anumite categorii de vehicule, semnalizate ca atare;

Reguli pentru alti participanti la trafic

1. Circulatia bicicletelor si a mopedelor

Art. 160. + (1) Bicicletele si mopedele, atunci cand circula pe drumul public, trebuie conduse numai pe un singur rand.

(2) Persoanele care nu poseda permis de conducere pot conduce mopede pe drumurile publice numai daca fac dovada ca au absolvit un curs de legislatie rutiera in cadrul unei unitati autorizate de pregatire a conducatorilor de autovehicule.

(3) Daca pe directia de deplasare exista o pista pentru biciclete, semnalizata ca atare, conducatorii vehiculelor prevazute la alin. (1) sunt obligati sa circule numai pe aceasta pista. Se interzice circulatia altor participanti la trafic pe pista pentru biciclete.

(4) Se recomanda ca, in circulatia pe drumurile publice, biciclistul sa poarte casca de protectie omologata.

Art. 161. – (1) Se interzice conducatorilor de biciclete sau de mopede:

a) sa circule pe sectoarele de drum semnalizate cu indicatorul avand semnificatia “Accesul interzis bicicletelor” ;

b) sa invete sa conduca biciclete sau mopede pe drumurile intens circulate;

c) sa circule pe trotuare, cu exceptia cazului cand pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;

d) sa circule fara a tine cel putin o mana pe ghidon si ambele picioare pe pedale;

e) sa circule in paralel, cu exceptia situatiilor cand participa la competitii sportive organizate;

f) sa circule in timp ce se afla sub influenta alcoolului, a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;

g) sa se tina de un vehicul aflat in mers ori sa fie remorcat de un alt vehicul sau impins ori tras de o persoana aflata intr-un vehicul;

h) sa transporte o alta persoana, cu exceptia copilului pana la 7 ani, numai daca vehiculul are montat in fata un suport special, precum si a situatiei cand vehiculul este construit si/sau echipat special pentru transportul altor persoane;

i) sa circule pe partea carosabila in aceeasi directie de mers, daca exista o cale laterala, o poteca sau un acostament practicabil, ce poate fi folosit;

j) sa transporte sau sa traga orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stanjenesc sau pericliteaza conducerea vehiculului ori circulatia celorlalti participanti la trafic;

k) sa circule pe aleile din parcuri sau din gradini publice, cu exceptia cazurilor cand nu stanjenesc circulatia pietonilor;

l) sa circule pe timp de noapte sau cand vizibilitatea este redusa, fara sa indeplineasca conditiile prevazute la art. 14 si 16;

m) sa circule atunci cand partea carosabila este acoperita cu polei, gheata sau zapada;

n) sa circule cu defectiuni tehnice la sistemele de franare sau cu un vehicul care nu este prevazut cu avertizor sonor;

o) sa traverseze drumurile publice, pe trecerile destinate pietonilor, in timp ce se deplaseaza pe bicicleta sau pe moped;

p) sa circule pe alte benzi decat cea de langa bordura sau acostament, cu exceptia cazurilor in care, inainte de intersectie, trebuie sa se incadreze regulamentar pentru efectuarea virajului la stanga;

r) sa circule fara a purta imbracaminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lasarea serii pana in zorii zilei sau atunci cand vizibilitatea este redusa;

s) sa conduca vehiculul fara a mentine contactul rotilor cu solul.

(2) Pe timpul circulatiei pe drumurile publice, conducatorii de biciclete sunt obligati sa aiba asupra lor actul de identitate, iar conducatorii de mopede sunt obligati sa aiba, in plus, certificatul de absolvire a cursurilor de legislatie rutiera si certificatul de inregistrare a vehiculului.


Sau acest articol ? www.avocatnet.ro/content/art...



[mesaj editat - 1.3 din regulament]
Buna ziua,

Acum 2 zile am avut un incident in trafic cu un biciclist.

Mai clar am parcat masina pe o sosea cu 2 benzi si am stationat apoximativ 1 minut de vorba cu sotia. In momentul in care am vrut sa cobor din masina m-am uitat in oglinda nu am vazut nimic si am deschis portiera aproximativ 30 de cm timp in care o domana a intrat in muchia portierei cu bicicleta si s-a accidentat.

Mentionez ca doamna a avut o alcoolemie de 0.14 si ca nu a fost internata nici la spitalul local nici la spitalul judetean

Din spusele unor cunostinte ale dansei aceasta doreste sa ma dea in judecata. Ce sanse de castig are ?

Mentionez ca la testul de alcool la mine a iesit 0.00.

Multumesc anticipat pt raspunsuri.
Răspuns la discuția Amanare termen judecata
Pot solicita acum numirea unui avocat din oficiu ? Am fost indrumat de catre o cunostinta sa solicit inca o amanare pe motivul ca la data termenului stabilit sunt plecat din localitate. Se poate amana pe baza acestui motiv ?