AGrigoriu a scris:
Dupa ce consult un avocat va trebui sa-i conving si pe cei de la circa financiara si de la asigurare medicala sa accepte solutia.
S-ar putea sa ne coste mai putin efort si bani sa platim asigurarea pe acea perioada sau sa cerem pasapoarte cu residenta in strainatate.
Ca sa intelegem totusi mechansimul legii va intrebam ce se intampla in cazuri mai comune. Trebuie sa existe in lege provizii pentru asfel de cazuri.
a. cum dovedesc cei care au lucrat in alta tara Europeana ca cetateni Romani
ca nu au locuit si ca urmare nu au beneficiat de asigurare in Romania pe o anumita perioada de timp, astfel incat sa nu plateasca asigurarea CASS si in Romania
b. cum dovedesc cei care sunt si cetateni a unei alte tari Europene,
ca nu au locuit si ca urmare nu au beneficiat de asigurare in Romania pe o anumita perioada de timp, astfel incat sa nu plateasca asigurarea CASS si in Romania
Exista un mechanism in Europa de eliberarare de dovezi de residenta pentru autoritatile din Romania?
Trebuie sa facem o cerere de scoatere din evidenta, aici, in Romania?
In alte tari se declara plecarea si revenirea dupa o perioada mai lunga in strainatate astfel incat autoritatile sunt instiintate sa nu includa persoana in felurite obligatii sociale.
Ca urmare, unde anuntam cand plecam sau venim inapoi in tara, indiferent unde plecam?
Ca de pilda, cei care au copiii pe care ii lasa in tara, unde anunta? Daca nu ma insel s-a emis o lege in sensul asta.
Observ că nu a mai dat nimeni răspuns la întrebările de mai sus.
Eu sunt într-o situație asemănătoare, de 6 ani locuiesc în străinătate și pot dovedi asta cu facturi, corespondență, permis de conducere cu adresă din UK, registrul electoral local, etc.
Deși nu locuiesc în România am primit pe adresa din buletin o somație de plată cu titlu de executare silită prin care trebuie să plătesc
suma de 760 lei pentru contribuții la asigurările de sănătate datorate de persoane care realizează venituri din activități independente, conform următoarelor articole trecute pe acea somație: ART 9 ALIN 2 LIT D DIN ORDONTA GUVERNULUI NR 92/ 2003, ART 172-173, ART 145 ALIN 1 /92 /2003 și art 141/ OUG 92/2003
Acum întrebarea mea este care venituri dacă eu nu sunt în România, nu dețin bunuri imobile pe teriroriul României, nu obțin nici un venit în România?
Ce se întâmplă dacă locuiesc în străinătate de exemplu încă 10 ani de acum încolo și nu plătesc CASS în România, voi fi obligată să plătesc retroactiv în cazul în care mă voi întoarce peste 10 ani? Pot fi obligată să plătesc CASS în cazul în care nu am de gând să apelez la sistemul de sănătate românesc pentru că plătesc contribuții la cel din UK?
Mulțumesc cui mă poate lămuri cât de cât.