avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 794 soluții astăzi
Forum Activitate GeaninaC

Activitate GeaninaC

Răspuns la discuția Testament sau donatie?
Multumesc frumos pentru raspunsuri, sper sa-mi rezolv situatia cat mai rapid :)
Răspuns la discuția Testament sau donatie?
Din pacate da, a ajuns sa fie si el intretinut din salariul meu.

Eu nu am copiii si cand am plecat din tara in 2008 am gandit ca e mai bine sa previn orice dureri de cap ulterioare in caz ca mor prin strainatate si i-am trecut casa pe numele surorii.

O pot lua inapoi oricand cu contract de vanzare cumparare, dar dupa cum am spus, neavand copiii, o sa-i ramana nepotului.

Doar ca nu vreau sa ajunga la cumnat care o va vinde si va bea banii...

De asta incerc sa caut solutia optima si tot nu sunt lamurita?

Deci daca sora mea imi doneaza fosta mea casa, poate sotul ei sa aiba pretentii daca moare sora inaintea mea?

Si daca nu facem partaj pe apartamentul mamei, ce se intampla dupa moartea sorei, apartamentul imi revine doar mie sau are si sotul drept la el? Asta in cazul in care apartamentul ramane cum este acum, pe numele mamei care este decedata.
Răspuns la discuția Testament sau donatie?
Sora mea are un copil minor care va mosteni casa mea, trecuta pe numele surorii si apartamentul mamei la care nu s-a facut succesiunea. Asta daca sotul nu vinde tot dupa moartea surorii mele, Asta e problema.

Problema e ca sotul nu contribuie cu nimic in casa inca de la casatorie, recent a renuntat la slujba, e intretinut cu alte cuvinte.
Inca de la inceput a avut pretentii sa fie trecut pe contractul apartamentului mamei, tocmai de aceea nu am facut succesiunea, eu oricum trebuie sa platesc pt toate taxele ca sora n-are de unde.

Sora mea nu lucreaza, are grija de copil. eu ii trimit bani saptamanal dar totodata imi platesc chiria si facturile din salariul castigat in afara si platesc absolut totul si la fosta mea casa, cea pe care am trecut-o pe numele surorii in 2008. Intentionez sa locuiesc in acea casa la pensie.

Pun raul in fata, de aceea am intrebat,

In cazul in care sora mea imi trece orin testament casa pe care i-am vandut-o in 2008 (fara sa primesc un leu pt ea), sotul va putea ataca acel testament?

In cazul in care facem succesiunea acum, sotul va avea dreptul la ceva din jumatatea surorii mele?

In cazul in care nu fac succesiunea si sora moare, sotul va avea dreptul la o parte din apartamentul mamei, daca fac succesiunea dupa moartea surorii?


Buna ziua, am cateva intrebari despre o situatie cam incurcata, multumesc mult oricui imi poate da raspuns la intrebarile mele.

Am plecat din tara in 2008 si am trecut casa mea pe numele surorii, intocmind contract de vanzare-cumparare. Sora mea s-a casatorit in 2014.

Mama noastra a murit in 2013, pana in momentul de fata nu am facut partajul, In apartamentul mamei locuieste sora mea cu sotul, tatal nostru fiind decedat din 2000.

Din pacate nu se inteleg bine si exista posibilitatea ca sora mea sa divorteze.

Cum sora mea detine bun dobandit inaintea casatoriei, clar sotul ei nu are dreptul la casa mea.

Intrebarile mele sunt:

- daca sora mea moare, are sotul dreptul la casa dobandita de sora mea inaintea casatoriei? In fapt casa mea?
-are sotul dreptul la apartamentul mamei la care nu s-a facut succesiune sau raman doar eu mostenitoare?

- ce acte pot face cu sora mea sa previn orice probleme ulterioare? Testament, donatia casei inapoi pe numele meu? Sau ce altceva?

Multumesc frumos pentru raspunsuri.
Mulțumesc doamna avocat Stoica.

Asigurarea acopera anumite riscuri in caz de imposibilitate de plata a creditului pentru cauza de moarte.


De aici trebuie să înțeleg că un contract de credit asigurat se reziliază în cazul decesului neprevăzut?
[ link extern ]

Mi-am dat cu presupusul după ce am citit toate posturile din linkul de mai sus.

De exemplu:

mirica on 9 March 2010 at 12:10 am said:

Mama mea a decedat acum doua luni si avea un credit la BRD. Am cautat contractul si am anuntat banca despre deces. Deoarece lucrez in domeniul asigurarilor, stiam ca exista si o asigurare de viata. Cei de la banca mi-au spus ca sa le trimit pe fax copia certificatului de deces si sa astept ca voi primi de la AVIVA un plic cu instructiuni. Asa s-a si intamplat, am primit un plic in care era un formular pe care l-am completat si l-am retrimis la AVIVA impreuna cu o copie legalizata a certificatului de deces. Dupa 3 saptamani am primit scrisoare de la AVIVA ca au varsat banii in contul BRD. In concluzie, este important ca mostenitorii sa stie ca exista aceasta asigurare pentru care se plateste si ca trebuie sa se foloseasca de ea.

Cunosc cel puţin două cazuri în care, deşi exista asigurarea de deces bancile respective au solicitat, pentru o perioadă de timp, urmaşilor să plătească.
Creditul mamei este asigurat, atunci de ce banca a predat dosarul unei firme de recuperări?

Întrebarea mea asta era, de ce ni se cere să restituim un credit asigurat? Firma de asigurări respectivă presupun că a achitat deja creditul rămas de plătit către bancă și probabil banca încearcă să mai câștige ceva și de la moștenitori.
Îmi dau cu presupusul acum, până nu ajung acasă și nu merg la ei cu contractul nu prea am ce face.

Mulțumesc mult pt răspuns.

1. Ultimele somații au venit de la firma de recuperări Cycle European.

2. În contractul de credit se specifică că este creditul asigurat pt evenimente viitoare imprevizibile.

3. Creditul este în valoare de 15.000 lei iar valoarea apartamentului este de aproximativ 50.000 euro.

4. Sora mea a plătit un avocat care a dat câteva telefoane la firma de recuperări și atât.

Succesiunea nu este deschisă și până nu lămuresc situația nici nu se va face.
Bună seara, am nevoie de sfaturi de la cineva care a trecut prin aceeași situație și/sau cineva care deține cunoștințe în domeniu, mulțumesc anticipat.

Mama mea care a decedat anul trecut în decembrie a avut un credit de nevoi personale în valoare de 15.000 lei la Garanti Bank.

Sora mea s-a dus la bancă cu certificatul de deces în luna decembrie 2013 și a anunțat decesul, dar nu a făcut o adresă cu număr de înregistrare de la bancă, nimeni de la bancă nu i-a spus că trebuie să facă, în schimb a fost asigurată că acel credit personal al mamei se va stinge.

Ulterior sora mea a primit hârtie de la o firmă de recuperări credite în care i se cerea să plătească ratele restante din decembrie până în iulie 2014, sora mea s-a dus iar la bancă iar cei de la Garanti Bank i-au spus că mama n-a decedat din cauze naturale și deci nu e asigurat creditul (cauza decesului a fost comoție cerebrală).

Sora mea s-a panicat și a plătit suma de 200 lei în contul ratelor restante pe ultimele 6 luni acum 2 zile.

Întrebarea mea este, dacă creditul e asigurat, de ce ni se cere să plătim? Ce se mai poate face la 8 luni după deces (eu nu sunt în țară dar voi merge în septembrie).
Precizez că succesiunea nu este deschisă, mama având în proprietate doar un apartament.
AGrigoriu a scris:

Dupa ce consult un avocat va trebui sa-i conving si pe cei de la circa financiara si de la asigurare medicala sa accepte solutia.
S-ar putea sa ne coste mai putin efort si bani sa platim asigurarea pe acea perioada sau sa cerem pasapoarte cu residenta in strainatate.

Ca sa intelegem totusi mechansimul legii va intrebam ce se intampla in cazuri mai comune. Trebuie sa existe in lege provizii pentru asfel de cazuri.

a. cum dovedesc cei care au lucrat in alta tara Europeana ca cetateni Romani
ca nu au locuit si ca urmare nu au beneficiat de asigurare in Romania pe o anumita perioada de timp, astfel incat sa nu plateasca asigurarea CASS si in Romania

b. cum dovedesc cei care sunt si cetateni a unei alte tari Europene,
ca nu au locuit si ca urmare nu au beneficiat de asigurare in Romania pe o anumita perioada de timp, astfel incat sa nu plateasca asigurarea CASS si in Romania

Exista un mechanism in Europa de eliberarare de dovezi de residenta pentru autoritatile din Romania?

Trebuie sa facem o cerere de scoatere din evidenta, aici, in Romania?
In alte tari se declara plecarea si revenirea dupa o perioada mai lunga in strainatate astfel incat autoritatile sunt instiintate sa nu includa persoana in felurite obligatii sociale.

Ca urmare, unde anuntam cand plecam sau venim inapoi in tara, indiferent unde plecam?
Ca de pilda, cei care au copiii pe care ii lasa in tara, unde anunta? Daca nu ma insel s-a emis o lege in sensul asta.


Observ că nu a mai dat nimeni răspuns la întrebările de mai sus.

Eu sunt într-o situație asemănătoare, de 6 ani locuiesc în străinătate și pot dovedi asta cu facturi, corespondență, permis de conducere cu adresă din UK, registrul electoral local, etc.
Deși nu locuiesc în România am primit pe adresa din buletin o somație de plată cu titlu de executare silită prin care trebuie să plătesc suma de 760 lei pentru contribuții la asigurările de sănătate datorate de persoane care realizează venituri din activități independente, conform următoarelor articole trecute pe acea somație: ART 9 ALIN 2 LIT D DIN ORDONTA GUVERNULUI NR 92/ 2003, ART 172-173, ART 145 ALIN 1 /92 /2003 și art 141/ OUG 92/2003

Acum întrebarea mea este care venituri dacă eu nu sunt în România, nu dețin bunuri imobile pe teriroriul României, nu obțin nici un venit în România?

Ce se întâmplă dacă locuiesc în străinătate de exemplu încă 10 ani de acum încolo și nu plătesc CASS în România, voi fi obligată să plătesc retroactiv în cazul în care mă voi întoarce peste 10 ani? Pot fi obligată să plătesc CASS în cazul în care nu am de gând să apelez la sistemul de sănătate românesc pentru că plătesc contribuții la cel din UK?

Mulțumesc cui mă poate lămuri cât de cât.