avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1089 soluții astăzi
Forum Activitate anamaria2014

Activitate anamaria2014

Va rog din suflet lamuriti-ma si pe mine cum sa procedez pt ca din pacate nu primesc raspunsuri de nicaieri. Sunt avocat stagiar colaborator iar prin contractul de colaborare mi s-a acordat dreptul de clientela poprie. Am inteles ca trebuie sa incheiei contractele de asistenta in numele formei de exercitare a profesiei si sa fac mentiunea client personal. Dar nu inteleg cum procedez cu chitantele le tai pe numele meu si cu CIF-ul meu sau pe numele societatii profesionale pentru clientii proprii?

Va multumesc tuturor pentru raspunsuri!
Am vazut pe acest forum multe dezbateri in privinta posibilitatilor clientului de a se apara impotriva unor servicii defectuoase din partea avocatului. Din pacate desi sunt de foarte putin timp avocat am observat ca exista din partea unor clienti rea-intentie in ceea ce priveste achitarea onorariilor.
As avea si eu unele intrebari pt colegii mei cu experienta in privinta evitarii unor situatii neplacute, in care clientul refuza sa-si indeplineasca obligatiile fata de avocat.
Noi care suntem la inceput nu prea avem posibilitatea de a ne alege clientii, de aceea as dori sa va cer cateva sfaturi.
De exemplu cum procedam atunci cand clientul se razgandeste. Sunt situatii in care doreste demararea unei actiuni in instanta, care nu suporta amanare, te intelegi cu el telefonic asupra tuturor aspectelor, inclusiv asupra onorariului, poate chiar trimite si un avans si cand te intalneste in ziua urmatoare cu dansul, spune ca s-a razgandit si bineinteles refuza sa mai semneze contractul, asta in ciuda faptului ca cererea s-a intocmit ? Nu intelege ca avocatul a prestat o munca si aceasta ramane neremunerata .
Sau cum procedez atunci cand nu mi s-a achitat decat o parte din onorariu, pot sa refuz in aceasta situatie sa nu ma prezint la termen? Pot in aceasta situatie sa reziliez in mod unilateral contractul?
Eu inteleg ca nu poate indeplini nici un act in fata instantei de judecata. Totusi in legea avocaturii se precizeaza ca stagiarul poate formula cereri si orice act cu caracter juridic, fara a exista nicio mentiune referitoare la o limitare. Pana la urma si un neprofesionist poate formula in scris, orice fel de cerere, intr-adevar cu exceptia recursului.
Va multumesc tuturor pt raspunsuri !
Potrivit legii si statutului profesiei de avocat, stagiarul nu poate pune concluzii decat la judecatorie. Dar intrebarea mea este daca stagiarul poate formula cereri la aceste instante si daca clientul in acest caz isi poate recupera cheltuielile de judecata. Ma refer la situatia in care contractul dintre client si avocat prevede doar intocmirea de acte si cereri cu caracter juridic, nu si reprezentarea in instanta.