avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 651 soluții astăzi
Forum Activitate Angela D

Activitate Angela D

Răspuns la discuția Cum se calculeaza somajul?
Sunt cateva conditii care trebuiesc indeplinite pentru a beneficia de indemnizatie somaj,voi enumera cateva:
-persoana in cauza a incetat raportul de munca din motive ce nu le pot fi reprosate
-are stagiu de cotizare de 12 luni in ultimile 24

Perioada de acordare a indemnizatiei este in functie de vechime,atat ca perioada cat si calcul al indemnizatiei.
"Ajutorul de şomaj este acordat şomerilor pe perioade stabilite în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, potrivit Legii nr. 76/2002, după cum urmează:
– şase luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
– nouă luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani;
– 12 luni, pentru persoanele care au un stagiu de cotizare mai mare de zece ani."

Depunerea cererii se face in maximum zece zile de la momentul la care solicitantii devin şomeri,in caz contrar, indemnizatia este acordata de la data inregistrarii cererii.
Răspuns la discuția Plafon incasari numerar
Potrivit art. 4 din Legea 70/2015 operatiunile de incasari in numerar de la persoane fizice, se efectueaza in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.

In prezent, "sunt interzise incasarile fragmentate de la o persoana, pentru operatiunile de incasari in numerar cu o valoare mai mare de 10.000 lei, precum si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare de 10.000 lei".

Răspuns la discuția Ce sa facem cu banii în 2015 ?
“Un om este mai atent la banii lui decât la principiile sale.” – Ralph Waldo Emerson

"Banii pot fi coaja multor lucruri, dar în nici un caz miezul acestora. Ei aduc mâncare, dar nu şi pofta; medicamente nu şi sănatate; cunostinţe, nu şi prieteni; servitori, dar nu loialitate; zile de bucurie, nu şi linişte şi fericire.” – Henrik Ibsen

“Dacă banul pentru dumneavoastră este speranţa de independenţă, aceasta nu va fi niciodată el. Singura siguranţă pe care un om o va avea în această lume este o rezervă de cunoştinţe, experienţă şi capacitatea.” – Henry Ford
Răspuns la discuția poprire salariu ,
Firma este obligata sa puna in aplicare ordinul de executare silita / poprirea ! in caz contrar, executorul poate cere executarea silita a firmei insasi, care este pasibila si de amenda.Retinerea este de 1/3 din salar si in cazul in care sunt mai multe popriri, acestea nu pot depasi 1/2 din salar.

Executarea silita se face la toti angajatorii si la toate bancile, adica pe toate veniturile.
Răspuns la discuția Concedierea gravidelor
Aveti dreptul la concediu de risc maternal.
Concediul de risc maternal se poate acorda, în întregime sau fracţionat, pe o perioadă ce nu poate depăşi 120 de zile, de către medicul de familie sau de medicul specialist, care va elibera un certificat medical în acest sens, dar nu poate fi acordat simultan cu alte concedii prevăzute de O.U.G. nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate.

OUG nr. 96/2003-Conform acestui act normativ, salariatele gravide si mamele, lauze sau care alapteaza, au dreptul la protectie la serviciu doar daca anunta angajatorul in scris, printr-o declaratie, cu privire la starea sa. In plus fata de aceasta declaratie, salariatele trebuie sa isi dovedeasca starea de graviditate/lauzie/alaptare cu o adeverinta eliberata de medicul de familie.

In cazul in care angajata insarcinata nu indeplineste aceasta obligatie, angajatorul nu este obligat sa ii respecte drepturile speciale pe aceasta perioada.

Pe de alta parte, insa, odata ce a aflat de starea salariatei, angajatorul va avea mai multe obligatii, acestea fiind stipulate tot de OUG nr. 96/2003.
Răspuns la discuția Tichete de masa CIM partial
Distribuirea tichetelor de masa se face in raport de numarul de zile lucratoare din luna pentru care se face distribuirea, nu in raport de numarul de ore de munca.

Drept urmare, de principiu salariatii cu contracte de munca cu timp partial pot beneficia de acelasi numar de tichete de masa ca si cei angajati cu contracte de munca cu timp integral.

Legea instituie o limita maxima a numarului tichetelor de masa ce pot fi acordate fiecarui salariat, nu si una minima, lasand posibilitatea partenerilor sociali sa negocieze si sa stabileasca in contractul colectiv de munca conditii de acordare a acestora.
Răspuns la discuția TEAMA DE TEPUITORI
Actele sunt solicitate numai in urma semnarii ofertei de angajare.

La interviu lasati CV-ul, de ce lasati alte documente personale ?
In principiu, fara a avea o astfel de calificare nu poate fi angajat ca mecanic utilaje insa, daca angajatorul decide angajarea lui atunci nu ar fi vreo problema daca dupa verificarea prealabila a aptitudinilor profesionale si personale ale persoanei respective constata ca poate fi angajat pe functia respectiva.
Răspuns la discuția Calcul salariu
ora = 15 lei
102 ore x 150 % + 48 ore x 200%
Potrivit art 5 lit c) din OUG 6/2011, microintreprinderea apartinand intreprinzatorului debutant beneficiaza de scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate de angajatori, potrivit legii, pentru veniturile aferente timpului lucrat de cel mult 4 salariati, angajati pe perioada nedeterminata. Aceasta perioada constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii, iar pentru stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificarile si completarile ulterioare, se utilizeaza castigul salarial mediu brut lunar, pentru care asiguratul plateste contributia individuala de asigurari sociale. Pentru fiecare salariat, scutirea nu se acorda pentru veniturile salariale lunare care depasesc cuantumul castigului salarial mediu brut pe economie din anul anterior;

In acest context, avand in vedere ca scutirea prevazutala art. 5 lit. c) din OUG 6/2011 nu se refera la contributiile sociale, ci la contributiile de asigurari sociale si tinand seama si de precizarile suplimentare din continutul acestei litere privind stabilirea si calculul drepturilor prevazute de Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, precizam ca microintreprinderile infiintate de catre intreprinzatorii tineri nu beneficiaza de scutire la plata tuturor contributiilor sociale datorate de angajator, ci numai de scutirea la plata contributiei de asigurari sociale
Art. 6(1) Calitatea de microintreprindere apartinand intreprinzatorului debutant se pierde, prin efectul legii:
a) la data de 31 decembrie a anului in care se implinesc 3 ani de la data inregistrarii;