avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 819 soluții astăzi
Forum Activitate alexpetre15

Activitate alexpetre15

Ma puteti ajuta si pe mine va rog frumos, cu o parere vis a vis de aceasta speta?

O societate comerciala pe actiuni se constituie pe baza urmatoarelor aporturi ale actionarilor sai:
- un aport in natura reprezentand o constructie in valoare de 100.000 lei
- patru aporturi in numerar in valoare totala de 5000. lei.

Dupa 5 ani de activitate in care societatea a inregistrat dar pierderi, valoarea activelor sale nete au ajuns sa reprezinte mai putin de jumatate din valoarea capitalului social. Conform obligatiei legale, administratorii convoaca adunarea generala extraordinara a actionarilor, avand pe ordinea de zi majorarea capitalului social in vederea reconstituirii valorii activelor nete la valoarea capitalului social.

La ambele termene ale convocarii, actionarii nu se prezinta. Administratorii sesizeaza atunci instanta de judecata care hotaraste ca actionarii sa completeze capitalurile proprii prin noi aporturi.

Actionarii ataca cu recurs hotararea primei instantei, cerand casarea (anularea) acesteia pe motiv ca, desi societatea nu mai dispune de numerar la nivelul initial de 5000 lei (la data constituirii societatii), printre aporturile la capitalul social se afla o constructie evaluata la data constituirii la 100.000 lei, imobil ce nu a fost instrainat, aflandu-se in continuare in patrimoniul societatii si, drept urmare, nu este necesara majorarea capitalului social.

a) Ce va decide instanta de recurs?
b) Care ar fi fost solutia instantei de judecata daca imobilul adus ca aport in natura la capitalul social ar fi fost instrainat la data primei hotatarari judecatoresti?
c) Care ar fi fost solutia instantei de judecata daca, in locul imobilului, ar fi fost adus ca aport in natura la capitalul social un echipement care, la data primei hotarari judecatoresti, ar fi fost integral amortizat?
O societate comerciala contracteaza un credit de la o banca. In vederea garantarii obligatiei de rambursare a creditului, societatea incheie un contract de ipoteca cu banca, in forma autentica. La scadenta, societatea nu plateste bancii creditul acordat.

Banca trece la executarea silita a ipotecii, insa societatea se apara in instanta, cerand acesteia din urma sa constate urmatoarele:

- Imobilul ce face obiect al contractului de ipoteca a fost adus in societate pe calea aportului la capitalul social de catre unul din cei 3 actionari ai societatii. Desi imobilul respectiv este inregistrat in evidentele contabile ale acesteia la data executarii, nici contractul de ipoteca si, inaintea lui, nici aportul nu a fost inscris in Cartea Funciara (insa a fost mentionat ca aport de capital in actul constitutiv al societatii, publicat in Monitorul Oficial)
- [Precizare administrativa: contractul de ipoteca prevedea ca imobilul este intabulat pe numele societatii, insa notarul public care a autentificat contractul de ipoteca nu a verificat acest lucru prin solicitarea extrasului de carte funciara. Raspunderea notarului public nu este insa relevanta pentru rezolvarea acestei spete.]

- Societatea nu are in obiectul de activitate contractarea de credite.

In aceste conditii, Societatea considera ca, d.p.d.v. legal, contractul de credit este nul si, pe cale de consecinta, contractul de garantie este nul de asemenea in temeiul regulii accesoriul urmeaza principalul.

Printr-o cerere de interventie, actionarul care a adus imobilul aport la capitalul social al societatii invoca faptul ca, in afara lui, ceilalti actionari nu si-au platit actiunile subscrise decat in proportie de 50% si, drept urmare, banca nu poate sa primeasca in urma executarii silite (daca aceasta va fi admisa) decat 50% din valoarea imobilului, in caz contrar ceilalti actionari urmand a fi favorizati in raport cu el.

Ce aparari va formula banca?

Ce va decide instanta?
Ma puteti ajuta va rog frumos cu o parere ?

O persoana fizica aduce cu titlu de aport in natura la capitalul social al unei societati pe actiuni un autovehicul, in schimbul caruia primeste un pachet de actiuni reprezentand, in urma aportului, 10% din capitalul social al societatii. Ulterior acestei operatiuni, persoana fizica respectiva, care este si director tehnic al societatii in speta, fiind la volanul autovehiculului adus ca aport, este implicat intr-un accident auto in urma caruia autovehiculul condus de el este distrus. In urma anchetei Politiei, se stabileste culpa directorului tehnic in producerea accidentului.

Deoarece autovehiculul reprezenta aport la capitalul social al societatii, aceasta informeaza Registrul Comertului despre accident, iar acesta din urma care comunica societatii ca, in acest caz, trebuie sa reduca capitalul social cu valoarea aportului reprezentand autovehiculul, cu anularea unui numar de actiuni corespunzator reducerii.

Adunarea generala extraordinara a actionarilor societatii convocata in acest scop hotaraste reducerea capitalului social cu valoarea aportului reprezentand autovehiculul, anuland un numar de actiuni corespunzator reducerii, toate actiunile anulate apartinand directorului tehnic. In urma anularii, acesta pierde pachetul de 10% detinut in capitalul social al societatii. Hotararea adunarii generale se bazeaza pe argumentul ca, deoarece directorul tehnic a fost gasit vinovat de producerea accidentului, el este cel care, in calitate de actionar, trebuie sa suporte sanctiunea anularii actiunilor.

Directorul tehnic, in calitate de actionar, ataca in instanta hotararea adunarii generale, cerand anularea sa. In motivarea actiunii se precizeaza ca, deoarece autovehiculul a devenit, de la data aportului, proprietatea societatii, toti actionarii societatii trebuie sa suporte, proportional cu participarea acestora la capitalul social, anularea unui numar de actiuni egal cu valoarea aportului.

Alternativ, directorul tehnic cere instantei ca, in cazul in care nu este de acord cu reducerea unui numar de actiuni proportional cu participarea fiecarui actionar la capitalul social al societatii, sa anuleze hotararea deoarece, in cel mai rau caz, actiunile sale ar trebui anulate doar pentru valoarea autovehiculului ramasa neamortizata la data producerii accidentului.

Ce va decide instanta?

Un cotract de asociere in participatiune trebuie inregistrat la FISC ?
Răspuns la discuția Taxe Vamale Import China
Exista vreun site unde pot gasi taxele vamale pentru diferite tari ?
Unde pot gasi taxele vamale, calculul costurilor vamale pentru marfa importata din China?
Doresc sa import recipiente, diferite recipiente.

Va multumesc !


Cum sa procedez in cazul urmator? O sentinta definitiva condamna pe inculpat cu suspendare si anuleaza un contract.

Sentinta se pune in executare, ceea ce ma intereseaza e latura civila , pt ca am de recuperat niste bani urmare a anularii contractului plus cheltuieli de
judecata si daune morale.
Inculpatul nu are bunuri, nu are salariu, nimic.
Cum sa imi recuperez ceva de la el?
Se poate cere revocarea suspendarii si solicitarea instantei , din partea mea ca parte vatamata, sa il trimita pe individ la puscarie pt ca nu imi plateste suma conform sentintei?
Totodata, cum fac, daca vreau inapoi imobilele ce faceau obiectul contractelor anulate prin sent penala? Macar sa stiu ca nu raman pagubit cu totul.
Multumesc.
Cum sa procedez in cazul urmator? O sentinta definitiva condamna pe inculpat cu suspendare si anuleaza un contract.

Sentinta se pune in executare, ceea ce ma intereseaza e latura civila , pt ca am de recuperat niste bani urmare a anularii contractului plus cheltuieli de
judecata si daune morale.
Inculpatul nu are bunuri, nu are salariu, nimic.
Cum sa imi recuperez ceva de la el?
Se poate cere revocarea suspendarii si solicitarea instantei , din partea mea ca parte vatamata, sa il trimita pe individ la puscarie pt ca nu imi plateste suma conform sentintei?
Totodata, cum fac, daca vreau inapoi imobilele ce faceau obiectul contractelor anulate prin sent penala? Macar sa stiu ca nu raman pagubit cu totul.
Multumesc.
Salut ! As dori sa aflu informatii despre inregistrarea in Registrul Operatorilor Intracomunitari .

Am o firma de intermediere, firma este la inceput de drum, intermediem diferite afaceri, DOAR punem in legatura partile , fie intre o firma straina si una romaneasca , fie intre 2 firme straine ( poate sa fie si UE---NON-UE) Ex. Rusia - Marea Britanie, fie intre 2 firme romanesti si am nevoie de un raspuns :
Trebuie sa ma inregistrez la Registrul Operatorilor Intracomunitari, este obligatoriu ? Ce alte autorizatii sau inscrieri mi-ar trebui ? Multumesc !