Buna tuturor,
Am o nelamurire.... si nu stiu cum sa procedez sau..daca se poate face ceva. Logic ar trebui sa se poata...dar nu stiu cum.
Anul trecut am postat pe forum situatia de mai sus, totusi , "taticul" nu a reusit sa-si treaca toate veniturile din PFA pe cheltuieli si instanta a stabilit o pensie alimentara, pentru minora, de 500 ron, in baza DECIZIEI DE IMPUNERE DE LA ADMINISTRATIA FINANCIARA pentru anul 2009.
Anul acesta, a avut un control de la "finante", si s-a constatat ca a dedus niste cheltuieli care nu erau deductibile, motiv pentru care a si platit amenda. Deci declaratia lui depusa la finante pentru anul 2009, nu a fost corect completata, automat nici deciza de impunere pentru anul 2009 prezentata la procesul de anul trecut nu este cea care prezinta realitatea veniturilor lui nete. Mai precis, venitul net impozabil care a fost luat in calcul la proces a fost unul, iar controlul de luna trecuta a constat alt venit net impozabil in anul 2009. Pensia alimentaraa fost stabilita in baza unei decizii de impunere , iar contolul ulterior a constst nereguli la cheltuielile deductibile din 2009. E clar ca venitul net impozabil este mai mare decat suma prezentata anul trecut la proces. Cum se poate COECTA aceasta pensie alimentara stabilita in anul 2010, in baza unor acte din anul 2009, care au fost "corectate" in 2011?
Proces de majorare a pensiei alimentare este exclus pentru ca trebuie sa depuna decizia de impunere pe 2010, si...poate chiar a reusit sa fie pe ZERO :)
SPER CA AM REUSIT SA FIU EXPLICITA...
Va multumesc anticipat, pentru o lamurire cat de mica.
draga bya, imi poti spune cum a decurs procesul tau?
E IN REGULA CU FUNCTIA ACTUALA, NU-I NICI O PROBLEMA. BAFTA!
Legea 330/2009 acorda 5% la salar dar cu conditia da termini ciclul I+II. Dar cand vei termina studiile si vei solicita sa fii trecut pe studii superioare, adica si platit pe studii superioare....nici postul si nici atributiile nu vor fi aceleasi. Acum depui o munca si indeplinesti atributiile unui post SSD, dupa aceea trebuie transformat postul in S, deci cu atributii in plus pentru ca altele sunt cerintele unui post cu S. Altceva mi se pare mie curios... INSPECTOR CU SSD ....CEVA NU-MI SUNA BINE...
ce sanse am ca pensia alimentara pentru un minor de 4 ani sa-i fie calculata la venitul tatalui din PFA, in condițiile in care ameninta ca "va fi pe zero"?
-In anul 2007 a avut venituri brute 24.000 ron, nu a apucat sa-i treaca pe cheltuieli, din nestiinta sau i-a incasat la sfarsitul anului si nu a mai avut timpul necesar "cheltuirii" lor, motiv pentru care a existat o pensie alimentara substantiala.
-In anul 2008 a avut benituri brute de 46.000 ron dar si cheltuieli de 28.000 ron, astfel pe decizia de impunere de la Administratia financiara a ramas un venit net impozavil de 18.000 ron. Aceasta suma de 18.000 ron a dus la diminuarea pensiei alimentare.
-In anul 2009 tot a spus ca va face tot posibilul sa fie pe ZERO la venit impozabilsi ca va baga diminuare astfel incat din PFA sa nu mai plateasca nimic.
De ce se ia in considerare DOAR VENITUL NET IMPOZABIL REZULTAT DIN DECIZIA DE IMPUNERE DE LA ADMINISTRATIA FINANCIARA? CE SANSE AM SA OBTIN PENSIE ALIMENTARA DIN VENITURILE LUI DIN 2009 DACA EL TOTUSI TRECE TOTUL PE CHELTUIELI si declara venit net impozabil zero?
Va multumesc anticipat!
E, sunt fantastca! Nu sunt! Daca se citeste cu atentie ce am scris mai sus, am spus foarte clar ca este posibil sa se ia in calcul acea indemnizatie daca, si numai daca, este evidentiata in 3 locuri: statul de functii, carnetul de munca si statul de plata . Nu numai in statul de plata! Am si precizat asta: ”suna la personal la el la lucru si intreaba acolo daca indemnizatia de hrana este evidentiata in carnetul de munca, daca da, ia-ti un avocat ca vei castiga sigur ,ceri cheltuieli de judecata si iti recuperezi banii. ” Oricum, multumesc ptr corectie, Dar referitor la parte cu apartamentul...Ce ai de spus? Si daca ai vreme ma poti ajuta si pe mine cu niste precizari referitor la veniturile din PFA . Care se iau in considerare la calculul pensiei alimentare? Veniturile nete, adica ramase dupa ce el a achitat facturile lunarede la domiciliul lui (ptr ca are sediul PFA acolo) si dupa ce a facut cheltueli cu imbunatatirea sediului? E normal asa? El isi imbunatateste confortul propriu iar copilul trabuie sa traiasca cu resturi care ii ramn? Multumesc anticipat pentru o parere oricare ar fi ea...
Intrebarea este ce vei face tu cand va trece apartamentul pe numele lui? Ai unde sa stai dupa aceea? Pentru ca nu vei indeplini o conditie esentiala pentru custodia copilului. Acum nu are pretentie la custodie pentru ca stie ca nu are nici o sansa, dar in momentul in care face dovada ca nu poti asigura copilului o locuinta..., ancheta sociala nu are unde sa se efectueze, nu crezi ca va solicita custodia copilului?. Eu zic sa-ti plateasca pensie alimentara, iar tu sa contribui cu el la jumatate din rata apartamentului. Mergeti impreuna la achitatul retei si semnati amandoi pe chitanta de plata, sau o luna plateste el o luna platesti tu si-ti pastrezi chitanta!Gandeste-te ca nimic nu faci pentru tine, cand ai un copil nu mai exista mandrie, totul este pentru copilul tau! La achitarea apartamentulu ai drepturi egale cu el. In ceea ce priveste indemnizatia de hrana 520 lei, depinde sub ce forma ii primeste. La societatile comerciale primesc tichete de masa iar din practica juridica de pana acum nu au fost incluse la calculul venitului pentru plata pensiei alimentare. In domeniul bugetar insa, s-a negociat prin contracte colective de munca aceasta indemnizatia de hrana. Unele institutii au primit acei bani din capitolul bugetar cheltuieli materiale si nu sunt evidentiati in statele de plata si in carnetul de munca, astfel ca in aceasta situatie iar nu intra in calcului venitului pentru calcularea pensiei alimentare. Daca suma de 520 lei a fost in baza acelui ordin secret 50, este foarte posibil sa fie platita de institutie din capitolul bugetar cu salariile, deci se regaseste pe statul de functiuni, pe statul de plata, in carnetul de munca, chiar si pe fluturasul lunar de salariu. In carnetul de munca sunt evidentiate sporurile cu caracter permanent. Solicita instantei sa-l oblige sa aduca copie de pe carnetul de munca, care sa poarte mentiunea operatorului de la personal "conform cu originalul" si semnatura acestuia si o adeverinta de la locul lui de munca pe care sa copieze rubriaca lui ,din statul de plata pentru lunile de referinta. In statul de plata singurele sume cu caracter nepermanent in domeniul bugetar, sunt primele si orele suplimentare.Bine ar fi sa solicite instanta si la Administratia financiara fisa fiscala, de acolo reiese si mai clar si comparabila cu adeverinta lui, daca sumele cunt conforme cu statul de plata. Din fisa fiscala reiese venitul brut lunar, venitul net impozabil, si impozitul, daca scazi din venitul net impozabil lunar, impozitul lunar reiese salariul net lunar. Intereseaza-te daca exista trecut pe carnetul lui de munca suma de 520 lei indemnizatie de hrana, suna la personal la el la lucru si intreaba acolo daca indemnizatia de hrana este evidentiata in carnetul de munca, daca da, ia-ti un avocat ca vei castiga sigur ceri cheltuieli de judecata si iti recuperezi banii. Gaseste-ti 2 martori care stiu ca el nu a platit nimic copilului, decat a cumparat o geaca si hainute, mai ales repeta faza cu datul banilor pentru medicamente sau orice altceva, cu cineva langa tine sa depuna marturie.Succes! Nu sunt jurista, sunt economista in domeniul bugetar la resurse umane, dar am si eu un proces asemanator!