avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... cota pensie de intretinere minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

cota pensie de intretinere minor

va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi.astazi am avut prima infatisare in procesul de divort din culpa comuna cu sotul meu.eu am depus cererea de divort dar astazi pana sa intram in sala el a venit cu avocatu lui si a vrut sa discute cu mine despre o tranzactie a locuintei,dupa care a zis ca el a facut o intampinare si cerere reconventionala la ceea ce eu am trecut in cererea de divort.eu neavand avocat am crezut ca este exact ce am cerut eu in cerere.intra-devar a fost de acord sa imi lase mie fata in intretinere(fata are 9 ani si 8 luni),sa-i plateasca pensie,sa aiba un program de vizita cu care sunt de acord dar nu in fiecare week-end cum cere el ci la 2 saptamini. insa in acea intampinare el scrie ca veniturile lui nete permanente sunt in valoare de 1026 lei.lucreaza in ministerul de interne-jandarmi si de 10 ani de cand eram impreuna lua acel ordin 50 parca ii zice,adica bani de masa in valoare de peste 520 lei.acela nu se cumuleaza la calculul pensiei alimentare? este un venit permanent totusi.el cand aducea salariu aducea in jur de vreo 1650 lei....e normal ca el sa declare ca ia doar 1026 lei?
avocata lui a scris in cerere ca el a contribuit la intretinerea copilului de cand a plecat de acasa de 6 luni si ca i-a dat pensie alimentara si a imbracat copilul....considerati ca o geaca si o pereche de ghetute pe care i le-a luat acum 5 luni si cadourile de mos craciun constituie ajutor cand un copil creste si ii sunt necesare atatea lucruri ?nu i-am cerut nimic deoarece el plateste rata la apartament si ne-am inteles ca atat timp cat el plateste,eu intretin copilul . dar sa scrie asemenea lucruri ??????ca a ajutat si la intretinerea copilului? cand nu i-a dat nici un leu? cand a luat odata copilul la el,fata era putin racita si i-am zis sa ii ia un sirop de tuse ca il terminase pe cel de acasa si i-am intins banii ptr.sirop mi-a luat banii,nu ma deranjeaza atata timp cat am zis ca o intretin dar sa zica ca m-a ajutat cu bani?nu ma asteptam sa minta.pe baza faptului ca a zis ca m-a ajutat el cere in acea cerere reconventionala sa plateasca pensie alimentara doar in cuantul de 15-20% in loc de 25% cat am auzit ca este legal. procesul s-a amanat pentru luna viitoare ptr. ca nu ne-am inteles asupra tranzactiei ptr. ca el vrea sa trec apartamentul pe numele lui dar i-am zis ca atata timp cat eu apar pe contractul de la banca imobilul fiind ipotecat nu pot semna pana nu face ceva ca eu sa nu mai apar pe contract.refinantare...orice.ce ma sfatuiti????ca minte cu desavarsire,nu mai am incredere in el.
Ultima modificare: Vineri, 20 Februarie 2009
BYA_NELY, utilizator
Cel mai recent răspuns: florentinadragan , utilizator 18:58, 13 Februarie 2010
Pensia de intretinere este datorata pana la majoratul copilului. Insa, daca acesta decide sa dea admitere intr-o institutie de invatamant superior, va continua sa primeasca pensia de intretinere pana la finalizarea studiilor, dar nu mai tarziu d eimplinirea vasreti de 25 de ani. Pensia trebuie platita indiferent de forma de invatamant frecventata de copil si chiar daca cesta primeste bursa.
Pentru un singur copil, suma nu va depasi un sfert din venitul parintelui obligat la plata pensiei, in timp ce pentru doi micuti va fi cel mult egala cu o treime din venitul parintelui care nu a primit custodia. Iar pentru trei sau mai multi copiii, pensia nu trebuie sa depaseasca jumatate din venitul parintelui obligat la plata pensiei.
Pensia se poate majora pe tot parcursul timpului, insa pentru aceasta trebuie inaintata instantei cate o actiune la fiecare crestere de salariu a tatalui. Toate actiunile de stabilire a pensiei de alimentare sau de majorare a acesteia nu sunt supuse taxei de timbru.
0 din 1 utilizatori au gasit acest mesaj util Data post: Vineri, 20 Februarie 2009, 18:16
Subiect: RE: cota pensie de intretinere minor

va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi.astazi am avut prima infatisare in procesul de divort din culpa comuna cu sotul meu.eu am depus cererea de divort dar astazi pana sa intram in sala el a venit cu avocatu lui si a vrut sa discute cu mine despre o tranzactie a locuintei,dupa care a zis ca el a facut o intampinare si cerere reconventionala la ceea ce eu am trecut in cererea de divort.eu neavand avocat am crezut ca este exact ce am cerut eu in cerere.intra-devar a fost de acord sa imi lase mie fata in intretinere(fata are 9 ani si 8 luni),sa-i plateasca pensie,sa aiba un program de vizita cu care sunt de acord dar nu in fiecare week-end cum cere el ci la 2 saptamini. insa in acea intampinare el scrie ca veniturile lui nete permanente sunt in valoare de 1026 lei.lucreaza in ministerul de interne-jandarmi si de 10 ani de cand eram impreuna lua acel ordin 50 parca ii zice,adica bani de masa in valoare de peste 520 lei.acela nu se cumuleaza la calculul pensiei alimentare? este un venit permanent totusi.el cand aducea salariu aducea in jur de vreo 1650 lei....e normal ca el sa declare ca ia doar 1026 lei?
avocata lui a scris in cerere ca el a contribuit la intretinerea copilului de cand a plecat de acasa de 6 luni si ca i-a dat pensie alimentara si a imbracat copilul....considerati ca o geaca si o pereche de ghetute pe care i le-a luat acum 5 luni si cadourile de mos craciun constituie ajutor cand un copil creste si ii sunt necesare atatea lucruri ?nu i-am cerut nimic deoarece el plateste rata la apartament si ne-am inteles ca atat timp cat el plateste,eu intretin copilul . dar sa scrie asemenea lucruri ??????ca a ajutat si la intretinerea copilului? cand nu i-a dat nici un leu? cand a luat odata copilul la el,fata era putin racita si i-am zis sa ii ia un sirop de tuse ca il terminase pe cel de acasa si i-am intins banii ptr.sirop mi-a luat banii,nu ma deranjeaza atata timp cat am zis ca o intretin dar sa zica ca m-a ajutat cu bani?nu ma asteptam sa minta.pe baza faptului ca a zis ca m-a ajutat el cere in acea cerere reconventionala sa plateasca pensie alimentara doar in cuantul de 15-20% in loc de 25% cat am auzit ca este legal. procesul s-a amanat pentru luna viitoare ptr. ca nu ne-am inteles asupra tranzactiei ptr. ca el vrea sa trec apartamentul pe numele lui dar i-am zis ca atata timp cat eu apar pe contractul de la banca imobilul fiind ipotecat nu pot semna pana nu face ceva ca eu sa nu mai apar pe contract.refinantare...orice.ce ma sfatuiti????ca minte cu desavarsire,nu mai am incredere in el.

ultima data editat de BYA_NELY pe data de Vineri, 20 Februarie 2009, 18:41
Intrebarea este ce vei face tu cand va trece apartamentul pe numele lui? Ai unde sa stai dupa aceea? Pentru ca nu vei indeplini o conditie esentiala pentru custodia copilului. Acum nu are pretentie la custodie pentru ca stie ca nu are nici o sansa, dar in momentul in care face dovada ca nu poti asigura copilului o locuinta..., ancheta sociala nu are unde sa se efectueze, nu crezi ca va solicita custodia copilului?. Eu zic sa-ti plateasca pensie alimentara, iar tu sa contribui cu el la jumatate din rata apartamentului. Mergeti impreuna la achitatul retei si semnati amandoi pe chitanta de plata, sau o luna plateste el o luna platesti tu si-ti pastrezi chitanta!Gandeste-te ca nimic nu faci pentru tine, cand ai un copil nu mai exista mandrie, totul este pentru copilul tau! La achitarea apartamentulu ai drepturi egale cu el. In ceea ce priveste indemnizatia de hrana 520 lei, depinde sub ce forma ii primeste. La societatile comerciale primesc tichete de masa iar din practica juridica de pana acum nu au fost incluse la calculul venitului pentru plata pensiei alimentare. In domeniul bugetar insa, s-a negociat prin contracte colective de munca aceasta indemnizatia de hrana. Unele institutii au primit acei bani din capitolul bugetar cheltuieli materiale si nu sunt evidentiati in statele de plata si in carnetul de munca, astfel ca in aceasta situatie iar nu intra in calcului venitului pentru calcularea pensiei alimentare. Daca suma de 520 lei a fost in baza acelui ordin secret 50, este foarte posibil sa fie platita de institutie din capitolul bugetar cu salariile, deci se regaseste pe statul de functiuni, pe statul de plata, in carnetul de munca, chiar si pe fluturasul lunar de salariu. In carnetul de munca sunt evidentiate sporurile cu caracter permanent. Solicita instantei sa-l oblige sa aduca copie de pe carnetul de munca, care sa poarte mentiunea operatorului de la personal "conform cu originalul" si semnatura acestuia si o adeverinta de la locul lui de munca pe care sa copieze rubriaca lui ,din statul de plata pentru lunile de referinta. In statul de plata singurele sume cu caracter nepermanent in domeniul bugetar, sunt primele si orele suplimentare.Bine ar fi sa solicite instanta si la Administratia financiara fisa fiscala, de acolo reiese si mai clar si comparabila cu adeverinta lui, daca sumele cunt conforme cu statul de plata. Din fisa fiscala reiese venitul brut lunar, venitul net impozabil, si impozitul, daca scazi din venitul net impozabil lunar, impozitul lunar reiese salariul net lunar. Intereseaza-te daca exista trecut pe carnetul lui de munca suma de 520 lei indemnizatie de hrana, suna la personal la el la lucru si intreaba acolo daca indemnizatia de hrana este evidentiata in carnetul de munca, daca da, ia-ti un avocat ca vei castiga sigur ceri cheltuieli de judecata si iti recuperezi banii. Gaseste-ti 2 martori care stiu ca el nu a platit nimic copilului, decat a cumparat o geaca si hainute, mai ales repeta faza cu datul banilor pentru medicamente sau orice altceva, cu cineva langa tine sa depuna marturie.Succes! Nu sunt jurista, sunt economista in domeniul bugetar la resurse umane, dar am si eu un proces asemanator!
Doamna florentinadragan sunteti fantastica. Norma de hrana este, de fapt, o alocație de hrana zilnica, ce se acorda in limita unor plafoane calorice, diferențiate pe categorii de personal. Alocatia de hrana este un beneficiu acordat angajatului, alaturi de uniforma de srviciu si alte asemenea beneficii destinate in exclusivitate exercitarii meseriei, si se acorda pe perioada cat acesta se afla in activitate. Scopul ei este de a asigura necesarul zilnic de calorii al angajaților pentru refacerea forței de munca. Numaiin cazul in care nu se poate asigura hranirea efectivelor in natura se acorda echivalentul in bani. Conf art. 55 alin.4 lit.b din OUG 138/2005 de modificare si completare a Legii nr. 571 / 2003, drepturile de hrana acordate de angajatori angajaților, în conformitate cu legislatia in vigoare, nu sunt inclue in categoria veniturilor salariale.

In plus, este normal ca angajatul sa semneze pt primirea ei, in natura sau in bani, pt ca altfel unitatea nu ar putea justifica cheltuielile. Cum la fel de normal este ca alocatia de hrana sa nu fie trecuta in cartea de munca.

E, sunt fantastca! Nu sunt! Daca se citeste cu atentie ce am scris mai sus, am spus foarte clar ca este posibil sa se ia in calcul acea indemnizatie daca, si numai daca, este evidentiata in 3 locuri: statul de functii, carnetul de munca si statul de plata . Nu numai in statul de plata! Am si precizat asta: ”suna la personal la el la lucru si intreaba acolo daca indemnizatia de hrana este evidentiata in carnetul de munca, daca da, ia-ti un avocat ca vei castiga sigur ,ceri cheltuieli de judecata si iti recuperezi banii. ” Oricum, multumesc ptr corectie, Dar referitor la parte cu apartamentul...Ce ai de spus? Si daca ai vreme ma poti ajuta si pe mine cu niste precizari referitor la veniturile din PFA . Care se iau in considerare la calculul pensiei alimentare? Veniturile nete, adica ramase dupa ce el a achitat facturile lunarede la domiciliul lui (ptr ca are sediul PFA acolo) si dupa ce a facut cheltueli cu imbunatatirea sediului? E normal asa? El isi imbunatateste confortul propriu iar copilul trabuie sa traiasca cu resturi care ii ramn? Multumesc anticipat pentru o parere oricare ar fi ea...

Alte discuții în legătură

Ajutor va rog BYA_NELY BYA_NELY 0 din 1 utilizatori au gasit acest mesaj util Data post: Vineri, 20 Februarie 2009, 18:16 Subiect: RE: cota pensie de intretinere minor va rog sa ma ... (vezi toată discuția)
Ordonanta de propire pensie alimentara ana1265 ana1265 Buna ziua, Am o nelamurire in ceea ce priveste acordarea pensiei alimentare. Prin hotarare judecatoreasca institutia la care lucreaza fostul meu sotul este ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara A.g83 A.g83 Buna ziua. Actualul soț este cadru MAI. Plătește pensie alimentară pentru un copil dintr-o relație anterioară. Fosta lui partenera l-a adus în ... (vezi toată discuția)