avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 684 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ordonanta de propire pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ordonanta de propire pensie alimentara

Buna ziua,
Am o nelamurire in ceea ce priveste acordarea pensiei alimentare. Prin hotarare judecatoreasca institutia la care lucreaza fostul meu sotul este obligata sa retina si sa vireze pensia alimentara pentru cei doi copii ai nostri.Institutia a retinut si virat intradevar pensia alimentara, dar numai din venitul realizat din salariu ( salar de incadrare+ sporuri) nu si din norma de hrana pe care o primeste acesta in fiecare luna, sau din premiile pe care le primeste ocazional.
In hotararea judecatoreasca este precizat faptul ca paratul este obligat la plata pensiei alimentare in cuantum de 1/6 ( pentru fiecare copil) din venitul net realizat lunar.
Intrebarea mea este:
In mod normal legea prevede ca lui sa i se retina si vireze pensie alimentara si din norma de hrana , precum si din celelalte sume pe care le primeste pe langa salariu de la institutie?
In cazul in care raspunsul este afirmativ, va trebui sa ma adresez din nou instantei pentru a solicita sa emita o noua hotarare prin care sa oblige institutia sa faca propriri si pe acele sume?
Va multumesc !!!!
Cel mai recent răspuns: m_ella2005 , utilizator 13:11, 24 Martie 2009
Probabil ca angajatorul nu include norma de hrana in categoria veniturilor realizate de salariat si ca atare efectueaza calculul pensiei alimentare fara luarea in considerare a acestei norme.
In hotararea judecatoreasca este precizat faptul ca paratul este obligat la plata pensiei alimentare in cuantum de 1/6 ( pentru fiecare copil) din venitul net realizat lunar.

Alocaţia de hrana zilnica se acorda in limita unor plafoane calorice, diferenţiate pe categorii, numite in limbaj comun „norma de hrana”. După modul in care pot fi asigurate personalului aceste drepturi de hrana se clasifica in:
a.norme prin care se asigura hrănirea efectivelor in mod organizat, prin cantine proprii (popote), deci preparate culinar
b.norme pe care se asigura hrănirea efectivelor cu produse nepreparate culinar
c.acordarea valorii finaciare a normelor la care au dreptul, daca nu beneficiază sau nu se poate asigura hrănirea efectiva a acestora

Conf. art. 55 alin. 4 lit. b) din OUG nr. 138 / 2005 de modificare si completare a Legii nr. 571 / 2003, drepturile de hrana acordate de angajatori angajaţilor, in conformitate cu legislaţia in vigoare, nu sunt incluse in categoria veniturilor salariale.
Da, am citit OUG nr.138/2004 si intradevar la art.55 alin 4 lit b este stipulat ca norma de hrana nu este inclusa in veniturile salariale.
Oricum nu mi se pare normal ca unui parinte care primeste lunar circa 1 750 de lei din care 1 206 lei venit din salariu si 543 lei norma de hrana sa i se retina doar 402 lei pentru intretinerea si cresterea copiilor, copii care sunt unul la faculate si celalalt in clasa a XII-a si carora le trebuie mai multi bani decat ceea ce li se da in mod legal.Fata este bolnava si in fiecare luna aproape merg la medic, cumpar medicamente,ii platesc ore de meditatie pentru BAC, iar din toamna va merge si ea la facultate.
Simt ca am mainile legate si ca sunt neputinciosa in fata unei astfel de situatii.
**
Doamna,
Art. 94 Codul familiei specifica faptul ca atunci cand intretinerea este datorata de parinte , ea se stabileste pana la o treime din castigul sau din munca pentru doi copii. Daca fostul sot primeste norma de hrana inseamna ca este functionar public cu statut special, iar aceasta calitate este incompatibila cu orice alta functie publica sau privata remunerata, cu exceptia activitatilor didactice. In consecinta castigul sau din munca il reprezinta salariul.
Echivalentul in bani al normei de hrana se acorda numai atunci cand nu este posibila hranirea efectiva in natura. Sunt structuri care ofera hranirea in natura si nu dau banii. La fel cum sunt angajatori care asigura o masa calda angajatilor si nu dau tichete. Legal, acestea nu intra in categoria veniturilor salariale.
Solutii pentru a iesi din impas exista, daca doriti sa le cautati. Meditatiile sunt optiunea dv., le puteti rari o data la doua saptamani. Biatul e mmajor, poate incerca sa ia bursa de studii sau se poate angaja. Sunt destui tineri care urmeaza cursurile unei facultati chiar la zi si lucreaza in acelasi timp si isi mai platesc si singuri studiile.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Adeverinta pensie alimentara anyme anyme Buna seara, Sunt in divort si sotul meu trebuie sa aduca o adeverinta pentru stabilirea pensiei alimentare pentru baiatul nostru.Astazi,m-a informat ca pe ... (vezi toată discuția)
Calcul pensie alimentara la cadre militare lucasica lucasica Imi puteti spune cum se calculeazapensia alimentara la un cadru militar? Mai exact la un subofitei MAI. Si daca se pune in calcul si norma de hrana, care este ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara din norma de hrana la mapn dorat dorat Compartimentul finaciar al unitatii a efectuat retinerea,incepand cu drepturile salariale ale luni aprilie 2014 platite in luna mai 2014 , in cuantum de 1/4 ... (vezi toată discuția)