avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 860 soluții astăzi
Forum Activitate alessiaionescu

Activitate alessiaionescu

wewerita a scris:

Soţul supravieţuitor nu face parte din nici o clasă de moştenitori legali, dar concurează cu orice clasă chemată la moştenire. Prin urmare, el nu este nici înlăturat de la moştenire, dar nici nu îndeparteaza de la moştenire rudele defunctului, indiferent din ce clasă fac ele parte.

De regulă, în cazul decesului unui soţ, împărţirea bunurilor comune se face pe cale amiabilă între soţul rămas în viaţă şi ceilalţi succesibili ai decedatului la un birou notarial. Dacă partile nu se înţeleg, ele pot investi instanta cu o cerere prin care sa solicite stabilirea pe cale judecătorească a cotelor-parti din masa succesorala ce revin fiecareia dintre acestea.

Sotul supravietuitor nu face parte din nici o clasă de moştenitori legali, dar totusi el vine în concurs la moştenire cu oricare clasă de moştenitori.

In acest sens, Art. 1 din Legea 319/1944 stabileste dreptul sotului supravieţuitor la o cota parte din masa succesorală. Marimea acestei cote variază în funcţie de clasa sau subclasa de moştenitori cu care vine în concurs la mostenire, astfel:
a) cu descendenţii defunctului (copiii)(clasa intai de mostenitori), indiferent de numărul lor, soţul supravieţuitor are dreptul la o patrime din moştenire;
b) cu ascendenţii privilegiaţi (parintii, bunicii decedatului), indiferent de numărul lor, care vin la moştenire în concurs cu colateralii privilegiaţi(fratii) ai defunctului, indiferent de numărul lor, soţul supravieţuitor mosteneste o treime;
c) numai cu ascendenţii privilegiaţi sau numai cu colateralii privilegiaţi, indiferent de numărul lor, sotul culege jumatate din moştenire;
d) cu ascendenţii ordinari (clasa a treia de mostenitori) sau cu colateralii ordinari (clasa a patra de mostenitori), indiferent de numărul lor, soţul supravieţuitor are dreptul la trei patrimi din moştenire;
e) în lipsa rudelor din cele patru clase, soţul supravieţuitor va mosteni întreaga avere succesorală.

Stabilirea cotei soţului supravieţuitor se face cu întâietate faţă de stabilirea cotelor moştenitorilor cu care concurează.
Lipsa rudelor influenţează câtimea soţului supravieţuitor numai dacă este totală, în cadrul clasei sau subclasei cu care vine la moştenire.

Concret, mama are jumatate din ce avea cu tatal tau si un sfert din ce era al tatalui tau. Cei 4 copii mostenesc trei patrimi din jumatatea ce apartinea tatalui.

Felul in care ai expus cazul nu-mi place. Tu ai impresia ca la pamantul ce a apartinut tatalui tau ca zestre au drept de mostenire doar copiii? Hai sa gandim si moral. Recunosti, tu iti vizitezi mai rar mama - acum recent (2014), teren vandut (2008) - timp de 6 ani nu ai stiut nimic. Poate incearca si ea sa traiasca din munca ei si a sotului - daca copiii o viziteaza asa de rar. Sa nu crezi ca ai doar drept de mostenire, exista si obligatia copiilor fata de parinti. In fond, de ce nu te-ai bucura ca mama ta a vandut o bucata de pamant sa traiasca si ea mai bine.

Eu fac parte dintr-o famile cu 3 frati, tata a decedat, mama traieste. Eu ii duc mamei tot ce pot, sa o vad bucuroasa ca traieste si imi doresc sa traiasca cat mai mult. Fratii mei folosesc o expresie josnica - da ce ii trebuie babei. Baba m-a nascut si pe mine si pe ei. Eu m-am opus dezbaterii succesiunii la moartea tatalui - am spus sa o lasam pe mama sa traiasca in tot si in toate ce a adunat cu tata - vom imparti cand nu va mai fi. La un moment ma suna un frate si imi spune - celalat vrea sa deschida succesiune. I-am raspuns ca nu il poate opri nimeni, poate sa o faca. El dorea o bucata de pamant (pe care o foloseste) dar il durea ca nu are acte pe numele lui. Cel care ma sunase imi spune: daca deschide sucesiunea si vrea .... atunci vreau si eu.... Intreb cu calm: El vrea acolo, tu vrei dincolo, eu ce mai iau. Raspuns: Ai si tu pretentii?

Discuta cu fratii tai, vezi ce spun si ei. Poate ei nu au PRETENTII.
Inainte de a apela la lege incercati si bunul-simt!


=D>=D>=D>Felicitari pentru cele scrise mai sus!!! M-ati emotionat, m-ati facut sa "vad si cealalta parte a paharului", uitam atat de des sa ne mai iubim si pretuim parintii, fie ei si socri... Ma bucur sa stiu ca in aceasta lume cruda si nemiloasa, exista oameni ca d-voastra cu mult bun-simt, coloana verticala, educatie, simt al raspunderii si, nu in ultimul rand, cu multa iubire fata de parinti!!! Felicitari, d-na avocat! Ma plec umila in fata d-voastra cu tot respectul pe care, bineinteles il meritati cu prisosinta!!! Gabriela Matei=D>=D>:vishenka::kissing:
Sunt angajata pe perioada determinata pe un post de muncitor calificat tr.III. Contractul de munca imi expira in 19 nov. 2014. Intre timp, s-a ivit ocazia sa fiu trecuta cu decizie de delegare pe un post de secretar, avand calificarea si pregatirea in domeniu. Aceasta decizie va fi data incepand cu data de 1 martie si se va incheia pe 31 august. Aceasta este hotararea inspectoratului scolar. Directorul de liceu spune ca imi va face decizie de pe 1 martie 2014 pana pe 31 mai 2014. Adica pe 3 luni, urmand ca apoi sa prelungeasca cu inca 3, asa cum a decis inspectoratul. Este corect cum spune inspectoratul - pe 6 luni sau cum spune directorul - din 3 in 3 luni? Iar dupa ce se incheie delegarea, ma mai pot reintoarce pe postul pe perioada determinata, cel de muncitor, pana la data incheierii-nov. 2014? Sau il pierd o data cu delegarea? Cu multumirile de rigoare!
Va multumesc pentru amabilitatea d-voastra. Cel putin, acum stiu unde ma aflu. Multumesc si apreciez ajutorul d-voastra.
In sept. 2010, septembrie.
Dar, daca eu am fost restructurata ilegal, pot ataca prin contencios-administrativ, modul abuziv de reducere a postului meu, din motive neimputabile mie, conform Organigramei ISJ - 2010, sa am castig de cauza, intrucat in toti acesti ani am asteptat iesirea colegului meu la pensie pentru limita de varsta stiind ca voi putea accede la post deoarece in multe din sedintele de la Consiliul de Administratie, am in unanimitate avizul de a reveni pe post. Va multumesc!
Sunt angajata pe perioada determinata pe un post de muncitor tr. III. La un liceu. In luna ianuarie 2014, secretarul s-a pensionat la limita de varsta, postul devenind vacant. Intrucat intrunesc toate conditiile conform postului de secretar, am mai lucrat ca secretara din martie 2007 pana in septembrie 2010, fiind restructurata ilegal deoarece eram unic intretinator, divortata, avand un copil spre crestere si ingrijire, revenita in 2012 noiembrie in aceeasi unitate, in urma unui concurs, va intreb: conf. Art. 86 si 87 din Codul Muncii - Legea 53/2003 actualizat, ma pot reintoarce pe postul de secretar devenit vacant, fara concurs, deoarece angajatii pe perioada determinata din unitate au prioritate la angajare, conform pregatirii profesionale pe posturile vacante, fara concurs? Va multumesc respectuos!