avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren vandut doar de un mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren vandut doar de un mostenitor

Buna seara . Am si eu o intrebare . Se poate vinde un teren ,mostenit de 5 persoane , fara acordul a 4 din ei? .
Sa va explic :

Suntem 4 frati , si mai traieste doar mama . Acum recent ma duc in satul natal,si observ cu stupoare ca pe un teren al familiei , se sapa ceva . Ne fiind nimeni acolo, cand am ajuns acasa , am intrebat-o pe mama ce se intampla . Mi-a spus ca a vandut terenul . Uimit de spusele dansei, am intrebat daca unul din frati stia, si cum a fost posibil sa vanda acea parte , tinand cont ca in arhivele primariei,suntem vazuti ca si mostenitori, banuiesc ,plus ca acea parte vine de la tata . Acel teren acum ,are chiar si contract de vanzare cumparare la notar . Si nu avea iesire din diviziune sau cadastru.

Mai exista vre-o sansa sa mai recuperam terenul? (specific ca acea parcela a fost vanduta in 2008 ).
Se poate face o actiune in instanta pentru anulabilitate?

Ma poate ajuta si pe mine cineva ? Simt ca inebunesc de cateva zile .
Depinde cand a decedat tatal dvs. (daca a fost proprietatea lui) si daca ati dat o declaratie de acceptare a succesiunii (inteleg ca nu locuiti acolo) sau ati facut vreun act de accepatre tacita a mostenirii
Ultima modificare: Luni, 31 Martie 2014
pusa2mimi, utilizator
Tata a murit in 1994, iar de atunci , acelui teren nu i s-a intocmit nici un fel de act sau ceva. Iar succesiune nu exista ,sau vre-o iesire din diviziune . pur si simplu l-a vandut ca si cum ar fi un unic mostenitor , la un notar descurcaret ,si cred ca ajutati de primar,secretar si un cadastrier descurcaret.
Mai exista vre-o sansa de recuperare ?
Anularea unui act de vanzare/cumparare nu se poate face decat intr-un termen de prescriptie de 3 ani prin urmare nu prea exista sanse de recuperare.

Trebuie sa clarificati in primul rand cu mama dvs. in ce conditii a vandut terenul respectiv in conditiile in care nu era succesiunea facuta si nu avea certificat de mostenitor dupa tatal dvs.

Apoi sa discutati cu notarul care a incheiat actul de vanzare cumparare cum a autentificat contractul de v/c fara documente de proprietate si ati putea depune o plangere penala impotriva notarului si a cadastristului daca este cazul pentru fals intelectual si uz de fals sau asa ceva si sa cereti niste daune.
Soţul supravieţuitor nu face parte din nici o clasă de moştenitori legali, dar concurează cu orice clasă chemată la moştenire. Prin urmare, el nu este nici înlăturat de la moştenire, dar nici nu îndeparteaza de la moştenire rudele defunctului, indiferent din ce clasă fac ele parte.

De regulă, în cazul decesului unui soţ, împărţirea bunurilor comune se face pe cale amiabilă între soţul rămas în viaţă şi ceilalţi succesibili ai decedatului la un birou notarial. Dacă partile nu se înţeleg, ele pot investi instanta cu o cerere prin care sa solicite stabilirea pe cale judecătorească a cotelor-parti din masa succesorala ce revin fiecareia dintre acestea.

Sotul supravietuitor nu face parte din nici o clasă de moştenitori legali, dar totusi el vine în concurs la moştenire cu oricare clasă de moştenitori.

In acest sens, Art. 1 din Legea 319/1944 stabileste dreptul sotului supravieţuitor la o cota parte din masa succesorală. Marimea acestei cote variază în funcţie de clasa sau subclasa de moştenitori cu care vine în concurs la mostenire, astfel:
a) cu descendenţii defunctului (copiii)(clasa intai de mostenitori), indiferent de numărul lor, soţul supravieţuitor are dreptul la o patrime din moştenire;
b) cu ascendenţii privilegiaţi (parintii, bunicii decedatului), indiferent de numărul lor, care vin la moştenire în concurs cu colateralii privilegiaţi(fratii) ai defunctului, indiferent de numărul lor, soţul supravieţuitor mosteneste o treime;
c) numai cu ascendenţii privilegiaţi sau numai cu colateralii privilegiaţi, indiferent de numărul lor, sotul culege jumatate din moştenire;
d) cu ascendenţii ordinari (clasa a treia de mostenitori) sau cu colateralii ordinari (clasa a patra de mostenitori), indiferent de numărul lor, soţul supravieţuitor are dreptul la trei patrimi din moştenire;
e) în lipsa rudelor din cele patru clase, soţul supravieţuitor va mosteni întreaga avere succesorală.

Stabilirea cotei soţului supravieţuitor se face cu întâietate faţă de stabilirea cotelor moştenitorilor cu care concurează.
Lipsa rudelor influenţează câtimea soţului supravieţuitor numai dacă este totală, în cadrul clasei sau subclasei cu care vine la moştenire.

Concret, mama are jumatate din ce avea cu tatal tau si un sfert din ce era al tatalui tau. Cei 4 copii mostenesc trei patrimi din jumatatea ce apartinea tatalui.

Felul in care ai expus cazul nu-mi place. Tu ai impresia ca la pamantul ce a apartinut tatalui tau ca zestre au drept de mostenire doar copiii? Hai sa gandim si moral. Recunosti, tu iti vizitezi mai rar mama - acum recent (2014), teren vandut (2008) - timp de 6 ani nu ai stiut nimic. Poate incearca si ea sa traiasca din munca ei si a sotului - daca copiii o viziteaza asa de rar. Sa nu crezi ca ai doar drept de mostenire, exista si obligatia copiilor fata de parinti. In fond, de ce nu te-ai bucura ca mama ta a vandut o bucata de pamant sa traiasca si ea mai bine.

Eu fac parte dintr-o famile cu 3 frati, tata a decedat, mama traieste. Eu ii duc mamei tot ce pot, sa o vad bucuroasa ca traieste si imi doresc sa traiasca cat mai mult. Fratii mei folosesc o expresie josnica - da ce ii trebuie babei. Baba m-a nascut si pe mine si pe ei. Eu m-am opus dezbaterii succesiunii la moartea tatalui - am spus sa o lasam pe mama sa traiasca in tot si in toate ce a adunat cu tata - vom imparti cand nu va mai fi. La un moment ma suna un frate si imi spune - celalat vrea sa deschida succesiune. I-am raspuns ca nu il poate opri nimeni, poate sa o faca. El dorea o bucata de pamant (pe care o foloseste) dar il durea ca nu are acte pe numele lui. Cel care ma sunase imi spune: daca deschide sucesiunea si vrea .... atunci vreau si eu.... Intreb cu calm: El vrea acolo, tu vrei dincolo, eu ce mai iau. Raspuns: Ai si tu pretentii?

Discuta cu fratii tai, vezi ce spun si ei. Poate ei nu au PRETENTII.
Inainte de a apela la lege incercati si bunul-simt!
Ultima modificare: Miercuri, 2 Aprilie 2014
wewerita, utilizator

Alte discuții în legătură

Dezbatere mostenire nicole852107 nicole852107 buna ziua,vreau sa va intreb daca pot deschide succesiune dupa bunicul si totodata dupa fratele bunicului.fratele bunicului nu a avut urmasi.cine vine la ... (vezi toată discuția)
Certificat de mostenitor, situatie complicata sionroxana63 sionroxana63 Buna ziua. As vrea sami spuneti daca este legal sa se emita un certificat de mostenitor sotiei unui mostenitor decedat in cazul in care nu au copii. Avem un ... (vezi toată discuția)
Succesiunea in urma decesului fratelui si sotiei acestuia,fara copii larat larat Fratele meu si sotia acestuia au decedat impreuna intr-un accident.Nu au avut copii. Cum se vor imparti veniturile rezultate din vinderea unui imobil ce le-a ... (vezi toată discuția)