Buna ziua! Mai am o intrebare. Tocmai am primit scrisoare de la Tribunal in care suntem insiintati sa ne prezentam sa ridicam plicul cu actele de procedura aferente dosarului penal. Nu locuim in tara. Ce presupune plicul asta? Poate ridica alt membru al familiei plicul? Multumesc!
Va multumesc pentru raspunsuri! Nu mi-a aparut notificare pe mail si tot asteptam sa fac lumina in situatia data. Urmeaza notificarea definitiva, ni se vor solicita cumva, undeva datele de plata? In caz contrar, vom face notificarea aia scrisa, exista un model anume/recomandat pentru asa ceva?
Buna ziua! Suntem in cele 10 zile cu drept de apel de la comunicarea solutiei intr-un proces penal in care au fost cerute si daune morale + materiale.
Sentinta suna asa:
"I. În baza art. 114 alin. 1 C. pen. , art. 115 al.1 lit.c C.p. raportat la art. 119 C. pen. dispune luarea, faţă de inculpatul Xx a măsurii educative neprivative de libertate a consemnării la sfârşit de săptămână pe o durată de 8(opt) săptămâni, pentru săvârşirea lovire sau alte violenţe , prev. de art. 193 al.2 C.p. cu aplic. art. 113 şi urm. C.p. În baza art. 119 al.2 Cod penal, obligă minorul Xx ca pe durata executării măsurii educative să se supună controlului şi îndrumărilor Serviciului de Probaţiune Timiş. În baza art. 121 alin.1 lit. a C.pen., impune inculpatului obligaţia de a urma un curs de pregătire şcolară sau formare profesională, ce urmează a fi stabilit de către Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Timiş .
În temeiul art. 121 alin. 1 lit. e) CP, impune inculpatului ca pe durata executării măsurii neprivative de libertate a supravegherii să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Timiş la datele fixate de acesta. În temeiul art. 121 alin. 3 CP. supravegherea executării obligaţiilor stabilite de instanţă se va face sub coordonarea Serviciul de Probaţiune Timiş, care în cazurile prevăzute de art. 121 alin. 4 CP va sesiza instanţa pentru luarea măsurilor prevăzute de art. 122 CP şi art. 123 CP. În temeiul art.123 C.pen, atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării cu rea credinţă a obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul executării măsurii educative respectiv modificarea, prelungirea sau înlocuirea măsurii educative cu o măsură mai severă.
În temeiul art. 25 alin. 1 C.proc.pen., art. 19 alin. 1 C.proc.pen., art. 397 C. pr.pen. cu aplicarea art. 1349 şi art. 1357 - 1358 C.civ, admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă şi, în consecinţă, obligă inculpatul Xx, în solidar cu părţile responsabile civilmente la plata sumei de 3000 de euro, în echivalentul în lei la cursul BNR de la data efectuării plăţii, cu titlu de daune morale către partea civilă Aa, respingând în rest pretenţiile civile reprezentând daune materiale şi morale. În temeiul art. 272 alin. 1 C. proc. pen., dispune plata sumei de 260 lei, reprezentând onorariul parţial al apărătorului din oficiu, din fondul Ministerului Justiţiei către Baroul Timiş.
În baza art. 274 alin. 1 şi 3 C. proc. pen, obligă pe inculpatul Xx, în solidar cu părţile responsabile civilmente Tatal Xy şi Mama Zz la plata sumei de 800 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. ( din care 500 de lei aferente fazei de urmărire penală)”
Ma puteti indruma, va rog, mai departe? Cum ajung datele noastre bancare la inculpat, astfel incat acesta sa faca plata? In cazul in care refuza sa faca plata, ce putem face noi? In ce termene de timp? Inculpatul are 17 ani.
Mai am o intrebare, va rog: mi s-a spus ca dosarul este in faza de urmarire penala si ca plangerea nu a fost facuta inca. Nu inteleg asta: ce anume a respins, atunci, Tribunalul, daca plangerea nu a fost facuta? Bine'nteles, intentionez sa-mi intreb si avocatul, dar daca ma...deviaza, nici nu-mi dau seama, nu stiu pasii, nu stiu etapele...
Si care fapte/dovezi ar intra in categoria "bine probate"? Traiam, se pare, cu naiva impresie ca daca agresorul a recunoscut, daca avem o radiografie + o scrisoare medicala ce atesta urmarile agresiunii, daca avem martori...avem dovezi incontestabile. Si fara aceste fapte bine probate, in ciuda dovezilor pe care eu le consider puternice, agresorul are mari sanse sa nu fie tras la raspundere? Desi a recunoscut???
Intre timp, dupa aproape 1 an, am primit azi de la tribunal o hartie care ne informeaza ca acest caz se claseaza in baza art. 16., al. 1, lit. a, c, din CPP. Am cautat ce inseamna asta, si, surpriza, se claseaza cazul pentru ca fapta nu exista, nu exista probe. Cum se poate asa ceva? Radiografia mainii rupte, scrisoarea medicala, declaratia prin care minorul recunoaste ca l-a lovit, toate astea nu sunt dovezi suficiente? Avem 20 zile pentru contestatie. Ce putem face? Procurorul poate fi schimbat? Putem face o plangere/ sesizare la DNA, pentru ca doar mita justifica, cred eu, ca nespecialista, o astfel de decizie? Multumesc!
multumesc, m-am pus sa citesc partea din Codul Penal care ma intereseaza:
Art. 193: Lovirea sau alte violente
(1) Lovirea sau orice acte de violenta cauzatoare de suferinte fizice se pedepsesc cu inchisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amenda.
(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectata sanatatea unei persoane, a carei gravitate este evaluata prin zile de ingrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amenda.
(3) Actiunea penala se pune in miscare la plangerea prealabila a persoanei vatamate
Granita aia fina dintre inchisoare si amenda in ce conditii se trece? Cand se opresc doar la amenda?
Am aflat intre timp ca tanarul e de fapt minor, are 16 ani. Dupa fizic i-as fi dat spre 20, dar io'te surpriza! In cazul asta, el ce risca? Mai nimic? Imi puteti da, va rog, link spre ceva legi legate de subiect?
Are mana dreapta in ghips, semne vizibile exterioare nu prea mai are, de aseara, desi a fost lovit si in cap cu pumnii. Azi merge la IML. Vom consulta si un avocat. Vreau ca oamenii astia sa deschisa ochii, sa nu mai traiasca cu impresia ca pumnii lor fac legea.