avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 843 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plata daune morale
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plata daune morale

Buna ziua! Suntem in cele 10 zile cu drept de apel de la comunicarea solutiei intr-un proces penal in care au fost cerute si daune morale + materiale.

Sentinta suna asa:
"I. În baza art. 114 alin. 1 C. pen. , art. 115 al.1 lit.c C.p. raportat la art. 119 C. pen. dispune luarea, faţă de inculpatul Xx a măsurii educative neprivative de libertate a consemnării la sfârşit de săptămână pe o durată de 8(opt) săptămâni, pentru săvârşirea lovire sau alte violenţe , prev. de art. 193 al.2 C.p. cu aplic. art. 113 şi urm. C.p. În baza art. 119 al.2 Cod penal, obligă minorul Xx ca pe durata executării măsurii educative să se supună controlului şi îndrumărilor Serviciului de Probaţiune Timiş. În baza art. 121 alin.1 lit. a C.pen., impune inculpatului obligaţia de a urma un curs de pregătire şcolară sau formare profesională, ce urmează a fi stabilit de către Serviciului de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Timiş .
În temeiul art. 121 alin. 1 lit. e) CP, impune inculpatului ca pe durata executării măsurii neprivative de libertate a supravegherii să se prezinte la Serviciul de Probaţiune Timiş la datele fixate de acesta. În temeiul art. 121 alin. 3 CP. supravegherea executării obligaţiilor stabilite de instanţă se va face sub coordonarea Serviciul de Probaţiune Timiş, care în cazurile prevăzute de art. 121 alin. 4 CP va sesiza instanţa pentru luarea măsurilor prevăzute de art. 122 CP şi art. 123 CP. În temeiul art.123 C.pen, atrage atenţia inculpatului asupra consecinţelor nerespectării cu rea credinţă a obligaţiilor impuse şi ale săvârşirii de noi infracţiuni în cursul executării măsurii educative respectiv modificarea, prelungirea sau înlocuirea măsurii educative cu o măsură mai severă.
În temeiul art. 25 alin. 1 C.proc.pen., art. 19 alin. 1 C.proc.pen., art. 397 C. pr.pen. cu aplicarea art. 1349 şi art. 1357 - 1358 C.civ, admite în parte acţiunea civilă formulată de partea civilă şi, în consecinţă, obligă inculpatul Xx, în solidar cu părţile responsabile civilmente la plata sumei de 3000 de euro, în echivalentul în lei la cursul BNR de la data efectuării plăţii, cu titlu de daune morale către partea civilă Aa, respingând în rest pretenţiile civile reprezentând daune materiale şi morale. În temeiul art. 272 alin. 1 C. proc. pen., dispune plata sumei de 260 lei, reprezentând onorariul parţial al apărătorului din oficiu, din fondul Ministerului Justiţiei către Baroul Timiş.
În baza art. 274 alin. 1 şi 3 C. proc. pen, obligă pe inculpatul Xx, în solidar cu părţile responsabile civilmente Tatal Xy şi Mama Zz la plata sumei de 800 lei cu titlu de cheltuieli judiciare avansate de stat. ( din care 500 de lei aferente fazei de urmărire penală)”

Ma puteti indruma, va rog, mai departe? Cum ajung datele noastre bancare la inculpat, astfel incat acesta sa faca plata? In cazul in care refuza sa faca plata, ce putem face noi? In ce termene de timp? Inculpatul are 17 ani.

Multumesc!
Cel mai recent răspuns: j_add , utilizator 18:30, 9 Martie 2017
Asteptati ca hotararea sa devina definitiva, dupa care trimiteti notificare parintilor minorului in care sa indicati contul bancar si sa precizati ca, in caz de neexecutare de bunavoie, veti proceda la executare silita prin intermediul executorului judecatoresc.
Ultima modificare: Vineri, 13 Ianuarie 2017
Ana-Maria Pînzaru, Avocat
teoretic partile care au pierdut procesul trebuie sa plateasca de la sine sumele care au fost obligate sa vi le plateasca. de multe ori acest lucru nu se intampla. in acest caz aveti 3 ani de la data ramanerii definitive a hotararii (in caz contrar vi se prescrie dreptul) sa puneti in executare hotararea adresandu-va unui executor judecatoresc. cheltuielile de executare vor fi suportate de dumneavoastra, insa le veti recupera ulterior, prin executare, de la creditori. inainte de asta puteti trimite o notificare prin care sa incercati sa-i determinati sa plateasca de buna-voie.
Va multumesc pentru raspunsuri! Nu mi-a aparut notificare pe mail si tot asteptam sa fac lumina in situatia data. Urmeaza notificarea definitiva, ni se vor solicita cumva, undeva datele de plata? In caz contrar, vom face notificarea aia scrisa, exista un model anume/recomandat pentru asa ceva?
Buna ziua! Mai am o intrebare. Tocmai am primit scrisoare de la Tribunal in care suntem insiintati sa ne prezentam sa ridicam plicul cu actele de procedura aferente dosarului penal. Nu locuim in tara. Ce presupune plicul asta? Poate ridica alt membru al familiei plicul? Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mai am dreptul de a conduce? art 337 solutia pe scurt: În baza ... alextmro alextmro Mai am dreptul de a conduce? art 337 Solutia pe scurt: În baza art. 396 alin. (1), (2) şi (10) C. pr.pen. condamnă pe inculpatul ion ion, pentru ... (vezi toată discuția)
Permisul este anulat? Stefff1979 Stefff1979 04.05.2017 Ora estimata: 09:00 Complet: S2 C 12 A Tip solutie: Admis apel Solutia pe scurt: Dp.663/A- În baza art. 421 pct. 2 lit. a C.p.p. admite ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, va rog sa ma ajutati cu raspunsuri - constituire parte civilă după finalizarea procesului penal D.mirel D.mirel Buna ziua, in urma cu 8 luni am fost lovit cu pumnul in cap si am intrat in coma. Nu m am constituit parte civila, a fost judecat pe penal si a primit ... (vezi toată discuția)