avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 399 soluții astăzi
Forum Activitate richard

Activitate richard

Răspuns la discuția Executare sillita
ghitac a scris:

mai degraba sa cautati dupa curtea de apel din raza careia aveti domiciliul pentru ca este competenta dupa sediul executorului judecatoresc.


@ghitac
Ati incurcat competentele teritoriale ale executorului judecatoresc cu ale instantei de executare in cele doua coduri, vechi si nou.

@ContSters320540
Daca se urmareste un imobil cunoscut bancii sau un venit salarial de la un loc de munca cunoscut bancii prin actele depuse pentru credit, in Vechiul cod, da, in NPC - nu. E dificil de aflat daca s-a cerut incuvintarea executarii silite si carei judecatorii.
Oricum este prea tarziu si petru plata datoriei restante - o puteti insa plati la prima banuiala, scutiti o parte din cheltuielile de executare.
ghitac a scris:

Sa aplica noul cod


Care este temeiul legal?
Dispozitiile tranzitorii si Legea 72 sau 76 ....? de aplicare a NPocCiv sunt de parere contrara.
Aveti stiinta de o speta pe rol sau solutionata altfel?
Care instanta este competenta pentru incuviintarea executarii silite in situatia unui proces inceput cu vechiul Cod Proc Civ., hotarare data si pusa in executare silita dupa 15 februarie, - Noul Cod Proc Civil ?
Altfel spus, se aplica Noul Cod sau vechiul ?
Va multumesc si pentru rigoarea raspunsului, si pentru promtitudine !
Opinia aceasta, din literatura juridica, o cunosteam insa.
Doream exemple practice, spete, tinand cont ca de multe ori instantele dau hotărâri total contradictorii opiniilor consacrate, chiar cautand sa discrimineze acolo unde legea ori o decizie pentru practica unitara nu discrimineaza.
Oricum, si aceste spete citate in instanta sunt ignorate.
Ma asteptam, vazand o hotarare in care se scrie negru pe alb : "instanta nu a constatat cele 6 luni .... termenul de perimare ... " sa motiveze cumva " in dosarul de executare, fila ... se afla actul .... care intrerupe la 3 luni si 7 zile .... cele 6 luni pretinse de contestatar". Dar deloc asa ceva.
gi-jane2 a scris:

Poprirea se va perima daca in conturile bancare asupra carora e infiintata poprirea, nu au rulaj. In cazul veniturilor, la fel, daca nu sunt si nu se fac si alte acte de executare.
Nu va ajuta insa daca doar se perima, creditorul putand face o alta cerere cat termenul de prescriptie nu e implinit.

Art. 785
(1) Poprirea ramane in fiinta si atunci cand debitorul isi schimba locul de munca sau este pensionat. In aceste cazuri, tertul poprit va trimite actele prin care s-a infiintat poprirea unitatii la care se afla noul loc de munca al debitorului sau organului de asigurari sociale competent, care, de la data primirii acestor acte, devine tert poprit.
(2) Daca debitorul paraseste unitatea fara ca aceasta sa cunoasca noul loc de munca, ea il va incunostinta pe creditor despre aceasta imprejurare. Dupa aflarea noului loc de munca al debitorului, creditorul il va aduce la cunostinta unitatii de la care debitorul a plecat, pentru a se proceda potrivit alin. (1).


In practica, in spete in care s-a invocat prescriptia executarii silite, ce inscris aflat in dosarul de executare silita aflat la executor s-a considerat ca "act de executare" si care nu ?
In dovedirea curgerii unui termen de 6 luni conteaza atat datarea acestora cat si valoarea de "act de executare". De exemplu, o simpla cerere a creditorului nu poate fi considerata act de executare.