avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Activitate gabriel32

Activitate gabriel32



Cornel Vasile a scris:

Atunci va fi foarte greu de obtinut ceea ce doriti ... insa puteti sesiza ITM -ul si vedeti ce raspuns vi se da.


Mulțumesc frumos pentru răspuns.


Cornel Vasile a scris:

In baza a ce se acorda acea prima , daca nu este mentionata in c.i.m.?


Mulțumesc frumos pentru răspuns. Nu știu in ce baza, pur și simplu a fost primită permanent, și este primită in continuare, dar se pare ca preferential...
Buna ziua,

Va scriu aceasta întrebare din partea surorii mele:

“Din anul 2013 sunt angajata la o firma. La finalul lui 2018 am intrat in concediu prenatal. In Decembrie 2018, fiind in concediu postnatal, am primit prima de Craciun plus Bonus prima de copil. In Februarie 2019 am suspendat contractul de munca, intrând in CCC pentru doi ani. In Octombrie 2020 am revenit la munca. In Decembrie 2020 am anunțat ca sunt din nou însărcinată și ca urmează sa intru in prenatal incepand cu Februarie 2021. Prima de Craciun de data aceasta mi-a venit înjumătățită și fără Bonus de copil, comparativ cu alti colegi care au primit întreaga. In Februarie 2021 am intrat in prenatal cu bebe 2. Zilele acestea s-au dat prime doamnelor și domnișoarelor de 8 Martie, evident ca pe mine m-au sărit, deși contractul de munca este activ fiind in prenatal. Probabil la fel o sa ma sara și de Paști. In contractul individual de munca nu este stipulată vreo clauza cum ca dacă ești in concediu, sau la revenirea din prenatal sa nu ți se acorde bonificatiile (parțial sau deloc) care in mod normal se acorda tuturor și sunt specificate in CIM. Contract colectiv de munca sau alte forme de specificate a unor excluderi de la prevederile din CIM, nu exista.
Întrebarea mea este: având in vedere ca teoretic valoarea bonificațiilor este confidențiala și nespecificată in CIM, eu aflând despre ele de la niște colege cu care ma înțeleg bine, am vreo șansa de castig dacă fac o sesizare la ITM sau acționez in judecată ca am fost discriminata și nedreptățită la acordarea primelor/bonificațiilor? Evident ca nu doresc sa mentionez numele colegelor care mi-au furnizat informațiile”.

Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
Buna seara,

As dori o lămurire asupra legii privind codul fiscal, articolul 25, conform căruia angajatorul poate deconta 1500 de lei din taxele aferente educației timpurii.
Fetița mea este inscrisa la o grădinița privată acreditata aracip. In luna Noiembrie s-a decis închiderea grădinițelor de stat și a celor private acreditate. Totuși, pentru a putea oferi servicii in continuare, grădinița la care este fetița mea, a înființa o noua firma care a putut sa funcționeze in aceasta perioada.
In luna Decembrie 2020, de la firma unde lucrez, s-a anunțat ca se aplica legea (articolul acesta de lege) conform părinții pot beneficia de decontul a 1500 de lei din taxele de școlarizare. Cei de la firma spun ca doar dacă grădinița este acreditata intra in aceasta categorie. In articolul de lege eu nu văd nimic specificat clar in acest sens (grădinița trebuie sa fie acreditata). Mentionez ca nu am studii in domeniul juridic sau contabil, deci e posibil sa nu înțeleg eu bine articolul de lege.
Întrebarea mea este: e adevărat ca se decontează doar in cazul in care copilul este înscris la o grădinița acreditata? Dacă da, având in vedere ca grădinițele acreditate (de stat sau privat) vor rămâne închise pana in Aprilie, cine beneficiază de aceasta lege pana atunci?
Mulțumesc frumos pentru răspunsuri.
Mulțumesc frumos pentru răspuns. De aceea am și întrebat aici pentru a fi sigur ca primesc răspunsuri avizate. :)

CABINET AVOCAT NICULESCU IONUT a scris:

Trebuie sa înțelegeți că sunt simple povesti urbane "părăsire a domiciliului conjugal" sau ca sotul ar putea sa ceara custodia din acest motiv.Sotia poate sa plece oricand dorește motivul este justificat nu exista repercusiuni legale mai ales daca soțul are acces pt a vizita minorul etc.


Mulțumesc frumos pentru răspuns.
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA" a scris:

Parasirea locuintei comune se poate realiza fara acordul sotului.

Ulterior, poate fi promovata actiunea de divort.


Mulțumesc incaodata pentru sfaturi. O sa i le transmit sa fie atenta la ce ați spus.

Mulțumesc frumos pentru răspuns.

Un an jumătate are copilul.
Nu va pleca in aceasta perioada de pandemie, va aștepta sa treacă. Cum a rezistat pana acum, va mai rezista un pic. Cu soțul discuta, însă soțul mereu ii arunca: ‘tu nu ii suporti pe ai mei și de-aia reacționezi asa’. Soția și-a dorit încă de la început sa nu locuiască cu socrii (aveau posibilitatea sa plece in alta parte), însă soțul i-a promis ca părinții lui nu se vor bagă. Din păcate, nu a fost așa, și a ajuns sa trăiască într-un stres psihic permanent: socrii intra peste ei când au chef, le comentează orice, au un comportament nociv asupra copilului (nu respecta deciziile ei și soțului vis-a-vis de copil). In fine, sunt multe de spus, nu are rost sa insir eu problemele lor. Ea își dorește sa își salveze familia și are speranța ca va reuși prin distanțarea de socrii. Însă nu știe cum sa facă acest lucru legal. E decisă ca după ce se va termina toată nebunia cu statul in casa sa caute chirie și sa plece. Se gândea dacă e nevoie de vreun act gen Înștiințare pe care sa îl facă prin care sa își anunte soțul ca pleacă. Ea a discutat acest lucru cu el, și nu va pleca fără sa îl anunte verbal, însă vorbele nu cred ca au vreo valoare in caz ca se va ajunge la divorț, și nu vrea sa fie acuzata de rele intenții. Vrea sa facă totul legal. Eu nu știu ce sa o sfătuiesc și de aceea am întrebat aici. Va mulțumesc frumos pentru răspuns.

Ionut.ion a scris:

Buna ziua,
Poate pleca fara probleme in alta parte, nu are ce sa se intample, nu poate fi acuzata de ceva...
Dupa ce se stabileste undeva, poate discuta cu sotul sa mearga impreuna la un psiholog ( nu stiu cat de usor o sa se poata face asta acum...).
Ce varsta are copilul?
Este si perioada asta...ca putea incerca sa discute cu sotul o eventuala vizita la un psiholog, inainte de a decide sa plece.
In caz de divort...instanta o sa stabileasca domiciliul copilului, in funtie de interesul lui.


Buna ziua. Întreb in numele unei prietene: ea, soțul și copilul de un an jumate locuiesc in aceeași casa cu socrii (intrări separate, spațiu separat). Datorită conflictelor repetate cu socrii, relația dintre soți s-a deteriorat. Soția, dorește sa plece împreuna cu copilul și soțul sa locuiască separat, in chirie pana vor reuși sa achiziționeze o proprietate. Soțul nu vrea sa se despartă de parinti, aceștia având o influența puternica asupra lui. Care este metoda legal prin care soția poate sa plece intr-o locuința separată împreuna cu copilul, sperând ca soțul o va urma, fără sa poată sa o acuze de părăsirea domiciliului si sa ceara custodia copilului, in situația in care socrii vor reuși sa îl convingă sa nu se ducă la soție, ci sa divorteze? Nu exista relații extraconjugale de nicio parte. Cei doi soți încă au o viața de cuplu activa, însă mereu apar conflicte intre ei, din cauza socrilor. Alte motive de conflict, intre cei doi soți nu exista. Soția dorește continuarea relației cu soțul și copilul, însă la distanța de socrii care le-au făcut căsnicia un calvar. Soția își poate permite plătirea unei chirii și creșterea minorului, chiar fără ajutorul soțului. Însă nu vrea sa se ajungă la aceasta situație. Deci care este metoda legală de a încerca salvarea relației prin distanțarea de socrii, prin care, in cazul in care se va ajunge totuși la divorț, sa nu fie acuzata? Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.
Buna seara,

S-a dezbătut o succesiune după un bărbat care avea copii din mai multe relații. Cu buna știință ultima soție a defunctului a încheiat succesiunea la notar, fără sa informeze de existența unuia dintre copii. Ce se intampla in situația in care copilul respectiv, afla ca au făcut in lipsa lui și vine sa își ceara drepturile? Mulțumesc anticipat pentru răspunsuri.