avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Activitate Alexandru Palaghia

Activitate Alexandru Palaghia

Cumva masina dvs. are mai putin de 6 luni de la prima inmatriculare sau sub 6000 km?
Exact
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Atat timp cat firma dvs. este neplatitoare de TVA nu veti avea treaba cu colectarea de TVA. Singura TVA cu care interactionati este cea achitata in vama la import. Evident ca respectiva TVA intregeste pretul de intrare al bunurilor care ulterior urmeaza a fi vandute cu adaos.
Răspuns la discuția Impunere din oficiu TVA
Faptul ca v-a fost ANULAT codul de TVA din cauza nedepunerii declaratiilor, NU inseamna ca ati fost scos de la platitori de TVA. Cu alte cuvinte, ati fost penalizat pentru nedepunerea deconturilor de TVA, dar obligatia colectarii a ramas. Totodata, conform art. 330 (masuri de simplificare), taxarea inversa se aplica in situatiile in care ambii parteneri sunt inregistrati in scopuri de TVA cu cod de TVA VALID, ceea ce nu este cazul la dvs.
Asadar, mecanismul de stabilire din oficiu este unul simplu, ANAF-ul avand probabil livrarile dvs. in perioada in care codul de TVA a fost anulat.
Daca inregistrarea dvs. in scopri de TVA este doar pentru operatiunile intracomunitare (ceea ce inteleg ca este din intrebarea dvs.), atunci firma din Germania va factureaza suma neta, adica fara TVA, urmand ca dvs. sa achitati 19% in baza D301 la bugetul de stat in Romania. Suma astfel achitata va majora pretul de intrare al masinii in contabilitate, dvs. neavand posibilitatea deducerii efective a TVA, poate doar amortizarea masinii la calculul impozitului pe venit, fiind in sistem real.
Nu. Veti plati TVA-ul german, daca nu sunteti inregistrat in scopuri de TVA cf. art. 316 sau 317, daca vanzatorul este persoana impozabila acolo iar dvs. nu sunteti inregistrat in scopuri de TVA, urmand sa aplicati prevederile art. 268 alin. 4
Daca sunteti inregistrat in scopuri de TVA cf. art. 316 faceti taxarea inversa in tara, furnizorul emite factura fara TVA daca e persoana impozabila.
Daca inregistrarea dvs. este pe art. 317 (exclusiv operatiuni intracomunitare) veti plati 19% in tara, furnizorul emite factura fara TVA daca e persoana impozabila.
In ambele situatii declarati operatiunea in D390.
Răspuns la discuția Platitor de Tva a devenit inactiv
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Pentru facturile emise in perioada in care a avut codul de TVA anulat, firma dvs. colecteaza TVA si nu are drept de deducere la achizitie. Clientul dvs. nu are drept de deducere.
Ulterior reinregistrarii, atat dvs. cat si clientul redobanditi dreptul de deducere inclusiv pentru facturile emise in perioada de inactivitate fiscala. Urmati procedura prevazuta la art. 11 alin. 6 (dvs.) si 7 (clientul dvs.) din Codul fiscal precum si normele aferente.
Răspuns la discuția Cota TVA servicii vidanjare
Legea serviciului de alimentare cu apă și de canalizare nr. 241/2006
Art. 3. -
Termenii tehnici utilizați în cuprinsul prezentei legi se definesc după cum urmează:

a) serviciu de alimentare cu apă și de canalizare - totalitatea activităților de utilitate publică și de interes economic și social general efectuate în scopul captării, tratării, transportului, înmagazinării și distribuirii apei potabile sau industriale tuturor utilizatorilor de pe teritoriul unei localități, respectiv pentru colectarea, transportul, epurarea și evacuarea apelor uzate, a apelor meteorice și a apelor de suprafață provenite din intravilanul acesteia;

b) serviciu de alimentare cu apă - totalitatea activităților necesare pentru:

- captarea apei brute, din surse de suprafață sau subterane;

- tratarea apei brute;

- transportul apei potabile și/sau industriale;

- înmagazinarea apei;

- distribuția apei potabile și/sau industriale;

c) serviciul de canalizare - totalitatea activităților necesare pentru:

- colectarea, transportul și evacuarea apelor uzate de la utilizatori la stațiile de epurare;

- epurarea apelor uzate și evacuarea apei epurate în emisar;

- colectarea, evacuarea și tratarea adecvată a deșeurilor din gurile de scurgere a apelor pluviale și asigurarea funcționalității acestora;

- evacuarea, tratarea și depozitarea nămolurilor și a altor deșeuri similare derivate din activitățile prevăzute mai sus;

- evacuarea apelor pluviale și de suprafață din intravilanul localităților;

Vedeti daca va incadrati. Personal nu cred ca vidanjarea reprezinta serviciu de canalizare.
In primul rand la societati nu vorbim de NIF, ci de CIF. Apoi, daca serviciile de curatenie au loc in legatura cu un imobil, atunci din perspectiva TVA locul prestarii este in Romania, societatea din Ungaria putand desemna pe beneficiarul din Romania, persoana impozabila presupun, sa plateasca TVA in paza art. 307 alin. 6 sau sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania,
Firma din Romania trebuie sa solicite certificat de rezidenta fiscala firmei din Ungaria in vederea aplicarii Conventiei pentru evitarea dublei impuneri.
Dat fiind caracterul relativ ocazional al prestatiei de servicii, nu stiu sa existe obligatia declararii persoanelor fizice din p.d.v. fiscal. Asadar, salariatii unguri nu trebuie sa se inregistreze cu NIF in Romania.
Răspuns la discuția Regim tva prestare serviciu
In primul rand, pentru a fi in sfera de aplicare a TVA trebuie verificata indeplinirea conditiilor de la art. 269 Cod Fiscal "Persoana impozabila si activitatea economica".
Daca acestea sunt bifate, urmatorul pas este sa stabiliti locul prestarii (in speta daca exista exceptii de la regula generala). Daca, spre exemplu, serviciile sunt in legatura cu un bun imobil, locul prestarii este in Ungaria, daca imobilul este situat acolo, daca imobilul este situat in Romania, aici va fi locul prestarii.
Daca nu va incadrati la exceptii, inseamna ca veti aplica regula generala privind locul prestarii, respectiv locul unde este situat beneficiarul.
Daca activitatea prestata nu beneficiaza de scutiri, aveti obligatia solicitarii inregistrarii in scopuri de TVA cel putin cf. art. 317 CF (pentru operatiuni intracomunitare). In acest caz depuneti D390, fara alte obligatii. Daca solicitati inregistrarea cf. art. 316, atunci veti avea si obligatia depunerii D300 (decontul de TVA).
Verificati totusi obligatia de inregistrare fiscala in calitate de expert (nu ati precizat domeniul) persoana fizica.