avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Activitate traian_an

Activitate traian_an

Buna ziua!

Sunt profesor (am 57 de ani) si sublocotenent in rezerva din 1989 (am facut armata in 1983-1984, inainte de facultate (la TR), iar dupa finalizarea facultatii in 1989 am fost la o convocare de doua saptamani unde am obtinut gradul de sublocotenent in rezerva). In livretul militar pe care il detin nu este precizata clasa (I, II sau III) pentru acest grad. Recent, am fost convocat pentru a mi se inmana un ordin de chemare in caz de mobilizare sau razboi (l-am ridicat in 27 ianuarie). Va rog sa-mi spuneti daca acest ordin este conform legii! Adica pana la ce varsta pot fi mobilizat, eu fiind sublocotenent in rezerva fara clasa precizata? (ar fi cumva clasa I implicita?) Multumesc!
Acum constat ca am deschis discutia intr-o sectiune in care nu ar fi trebuit sa fie. Nici nu pot sa sterg ce am scris, nici sa mut in alta sectiune...
Buna ziua!

Sunt profesor (am 57 de ani) si sublocotent in rezerva din 1989 (am facut armata in 1983-1984, inainte de facultate (la TR), iar dupa finalizarea facultatii in 1989 am fost la o convocare de doua saptamani unde am obtinut gradul de sublocotenent in rezerva). In livretul militar pe care il detin nu este precizata clasa (I, II sau III) pentru acest grad. Recent, am fost convocat pentru a mi se inmana un ordin de chemare in caz de mobilizare sau razboi (l-am ridicat in 27 ianuarie). Va rog sa-mi spuneti daca acest ordin este conform legii! Adica pana la ce varsta pot fi mobilizat, eu fiind sublocotenent in rezerva fara clasa precizata (ar fi cumva clasa I implicita?)? Multumesc!
Buna ziua!
As vrea sa stiu daca pe livretul militar al dvs. scrie sublocotent fara a fi specificata vreo clasa, asa cum se intampla la mine. As intelege astfel ca daca nu este precizata clasa, este valabila implicit clasa I. Am 57 de ani (sunt profesor) si am fost convocat pentru a mi se inmana un ordin de chemare in caz de mobilizare sau razboi. Multumesc!
Neavand firma, doresc sa fac un site prin intermediul caruia sa ofer gratuit utilizatorilor carti in format electronic, scrise de mine si iesite de sub incidenta contractelor de editare (cartile au fost publicate la edituri din Romania si vandute in anii anteriori in librarii, inclusiv pe net). Iata intrebari la care va rog sa ma ajutati sa obtin raspunsuri:

1. Pot pune pe site un buton Donate prin intermediul caruia vizitatorii acestuia sa-mi doneze sume mici de bani (exemplu: 2 euro) in contul meu de Paypal, pentru a putea sustine in continuare site-ul?
2. Daca da, ce formalitati (legale, fiscale) trebuie indeplinite?
3. Sumele obtinute ca donatie trebuie declarate la fisc?
4. Trebuie platit impozit pentru sumele primite cu titlu de donatie?
5. Exista o limita superioara pentru sumele obtinute ca donatie?
Multumesc!
Se pare ca intrebarile mele ori sunt prea simple (si nu merita raspunsuri) ori sunt prea complicate...
Fie un SRL din RO, neplatitor de TVA, cu cod de TVA intracomunitar. Cum factureaza servicii urmatoarelor categorii de persoane?

1. Partenerul din UE este platitor de TVA, dar codul lui fiscal nu se regaseste in VIES. In acest caz cum se factureaza cu TVA sau fara TVA? Ce cod se trece pe factura si ce mentiune se face? Daca nu se factureaza cu TVA, partenerul va trebui sa plateasca TVA la el in tara?

2. Partenerul este persoana din RO (impozabila sau neimpozabila). In acest caz, se factureaza fara TVA, se trece CUI-ul furnizorului si codul fiscal al partenerului (daca exista) si se mentioneaza "Neimpozabil cf. art. 152 din codul fiscal". Este adevarat?

3. Partenerul este persoana neimpozabila din UE. Se factureaza fara TVA, se trece CUI-ul furnizorului si se mentioneaza "Neimpozabil in Romania cf. art. 152 din codul fiscal din Romania". Este adevarat?

4. Partenerul este persoana impozabila/neimpozabila non-UE. In acest caz, se factureaza fara TVA, se pune CUI-ul furnizorului, se pune CUI-ul partenerului (daca exista) si se mentioneaza "Neimpozabil in Romania, cf. art. 152 din codul fiscal din Romania". Este adevarat?

Multumesc!
dontuirina a scris:

Buna ziua,

ART. 153^1 Înregistrarea în scopuri de TVA a altor persoane care efectuează achiziţii intracomunitare sau pentru servicii
(1) Are obligaţia să solicite înregistrarea în scopuri de TVA, conform prezentului articol:
b) persoana impozabilă care are sediul activităţii economice în România, neînregistrată şi care nu are obligaţia să se înregistreze conform art. 153 şi care nu este deja înregistrată conform lit. a) sau c) sau a alin. (2), dacă prestează servicii care au locul în alt stat membru, pentru care beneficiarul serviciului este persoana obligată la plata taxei conform echivalentului din legislaţia altui stat membru al art. 150 alin. (2), înainte de prestarea serviciului;

Pentru prestarile de servicii intracomunitare discutia este ceva mai lunga pentru ca trebuie, mai intai, stabilit locul prestarii.
Consideram regula generala :
ART. 133 Locul prestării de servicii
(2) Locul de prestare a serviciilor către o persoană impozabilă care acţionează ca atare este locul unde respectiva persoană care primeşte serviciile îşi are stabilit sediul activităţii sale economice. Dacă serviciile sunt furnizate către un sediu fix al persoanei impozabile, aflat în alt loc decât cel în care persoana îşi are sediul activităţii sale economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se află respectivul sediu fix al persoanei care primeşte serviciile. În absenţa unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde persoana impozabilă care primeşte aceste servicii îşi are domiciliul stabil sau reşedinţa obişnuită.

Avand in vedere ca societatea nu este platitoare de TVA in Romania, ci doar pe art 153^1, vom avea:

1) Factura se va emite fara TVA - cu mentiunea servicii neimpozabile in Romania cf art 133 alin(2) .Pe factura va fi inscris codul de tva intracomunitar. Se depune declaratia 390.

2) Se emite factura fara tva, fara o mentiune speciala. Pe factura se mentioneaza CUI-ul societatii, nu codul de tva intracomunitar. Nu se declara in 390.

3) Este similar cu punctul 1.






Buna ziua,

Va multumesc pentru raspunsuri! Am uitat situatia in care partenerul este platitor de TVA, dar codul lui fiscal nu se regaseste in VIES. In acest caz cum se factureaza (cu TVA sau fara), ce cod trec pe factura si ce mentiune fac?

Banuiesc ca pentru persoanele din RO (impozabile sau neimpozabile), pentru persoanele neimpozabile din UE, cat si pentru persoanele impozabile si neimpozabile non-UE, se factureaza fata TVA, trec CUI-ul si mentionez "Neimpozabil cf. art. 152 din codul fiscal" (pentru RO), respectiv "Neimpozabil in Romania, cf. art. 152 din codul fiscal din Romania" (pentru UE si non-UE). Este corect?

Multmesc!
Iulian Manea a scris:

(1) Daca partenerul din U.E. este platitor se factureaza fara T.V.A. (taxare inversa).

(2) Daca partenerul din U.E. este neplatitor se factureaza cu T.V.A. (24%).

(3) Daca partenerul din U.E. este neplatitor, dar detine un cod special ca si dvs., se factureaza cu T.V.A. (24%).



Raspunsul de la punctul 1 il inteleg; in schimb, pentru raspunsurile de la punctele 2 si 3 nu am o justificare in CF (sa ne intelegem: nu contest raspunsurile...). De asemenea, nu am aflat care sunt codurile care trebuie trecute pe facturi si care sunt mentiunile necesare.

Cum facturez catre persoanele neimpozabile, UE si non-UE?
Un SRL neplatitor de TVA in Romania, presteaza servicii in tarile UE. SRL-ul a obtinut cod special de TVA (declaratia 91) si s-a inscris in ROI (decl. 95).

La eliberarea facturilor catre clienti din UE se disting trei situatii:

1. Clientul este platitor de TVA in tara lui. In acest caz, factura va contine coloana de TVA cu TVA 0% sau nu? Factura contine codul special de TVA al furnizorului si codul de TVA al beneficiarului? Ce mentiune se face in factura relativ la TVA?

2. Clientul din UE nu este platitor de TVA si nu dispune de un cod special de TVA. In acest caz, factura va contine coloana de TVA cu TVA 0% sau nu? Ce coduri fiscale trebuie trecute pe factura? Codul meu special de TVA sau codul CUI? Codul fiscal al clientului?Ce mentiune se face in factura relativ la TVA?

3. Clientul din UE nu este platitor de TVA, dar dispune de un cod special de TVA. In acest caz, factura va contine coloana de TVA cu TVA 0% sau nu? Ce coduri fiscale trebuie trecute pe factura? Codul meu special de TVA sau codul CUI? Codul lui special de TVA sau codul fiscal (echivalentul CUI-ului)? Ce mentiune se face in factura relativ la TVA?

Ce declaratii trebuie completate in fiecare dintre cele trei situatii?

In cazul in care clientul este persoana neimpozabila din UE, trebuie sa facturez cu TVA 24%? Ce coduri fiscale trebuie trecute in factura? CUI-ul meu? Ce cod trec pentru el? Ce mentiuni fac in factura?