avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 379 soluții astăzi
Forum Activitate VIOLETA CIUREA

Activitate VIOLETA CIUREA

BUNA ZIUA,

AM FOST DISPONIBILIZATA LA SFARSITUL ANULUI 2009, IN TEMEIUL ART. 65 -CONCEDIERE INDIVIDUALA. CONFORM CONTRACTULUI DE MUNCA PE UNITATE AVEAM DREPTUL LA ACEA DATA LA UN SALARIU COMPENSATORIU.

ULTERIOR AM INTRAT IN CONCEDIU MEDICAL...CAM DUPA O SAPTAMANA SI ASTFEL TERMENUL DE PREAVIZ S-A SUSPENDAT.

LA INCEPUTUL ANULUI 2010 S-A MODIFICAT CONTRACTUL COLECTIV DE MUNCA APLICABIL LA NIVEL DE UNITATE SI S-AU PREVAZUT 3 SALARII COMPENSATORII PENTRU CEI CONCEDIATI INDIVIDUAL.

CARTEA DE MUNCA A FOST INCHISA PRIN EMITEREA UNEI ALTE DECIZII IN TEMEIUL ART 65, DECI S-A DAT O ALTA DECIZIE DE INCETARE A CIM, ULTERIOARA INREGISTRARII LA ITM A CONTRACTULUI COLECTIV DE MUNCA PE UNITATE APLICABIL PE 2010.

VA ROG SA IMI SPUNETI DACA ESTE VREO SANSA SA BENEFICIEZ SI EU DE CELE 3 SALARII CONFORM NOULUI CONTRACT COLECTIV APLICABIL PE UNITATE PENTRU 2010, AVAND IN VEDERE CA INCETAREA CIM S-A PRODUS IN TIMP CE IN VIGOARE ERA NOUL CCM.
PRECIZEZ CA NU MI-A FOST COMUNICATA NOUA DECIZIA DE INCETARE CCM, CE APARE IN CARTEA DE MUNCA.


VA MULTUMESC ANTICIPAT!
Conform Art. 21. din ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr.96 din 20 octombrie 2003
privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, cu modificarile ulterioare - (1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
"...."
c) salariatei care se află în concediul de maternitate;
d) salariatei care se află în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
e) salariatei care se află în concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.

(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b)-e) se extinde o singură dată cu până la 6 luni, după revenirea salariatei în unitate.

Prin urmare angajatorul nu poate sa va concedieze in perioada urmatoare de 6 luni de la revenirea la locul de munca dupa concediul de crestere copil, si de aceea cred ca va si solicita demisia.
Intr-adevar postul si locul de munca nu se poate modifica fara acordul dumneavoastra, acord ce trebuie consemnat printr-un act aditional de modificare a contractului individual de munca.


Nu renuntati asa usor la un loc de munca mai ales in aceasta perioada.
Răspuns la discuția concediere individuala
Multumesc pentru lamuriri!

Sarbatori fericite!
Răspuns la discuția concediere individuala
S-a desfintat intr-adevar sucursala, dar prin reorganizare?! in agentie -ce indeplineste aceeasi activitate, in acelasi sediu.
Prin urmare "s-a schimbat numai forma. ", personalul de baza a ramas acelasi, si nici activitatea juridica nu a fost exclusa, doar "preluata " de un avocat!.

Deci se poate spune ca a fost vorba de o reorganizare sau o desfiintare de posturi reala si obiectiva ......daca au fost preluate atributiile personalului concediat, si activitatea este aceeasi.....bine sub alta forma?


Cu stima,
Răspuns la discuția concediere individuala
Multumesc pentru lamuriri.

Intr-adevar exista sansa sa anulez decizia de concediere. Cauza nu a fost reala si nici seriosa, in fapt s-a desfiintat o sucursala care era in primele 3 locuri la incasari, iar activitate juridica era de asemenea de 3 ori mai complexa decat in alte locatii, si totul pentru a putea fi schimbat managementul.
Cu stima,
Răspuns la discuția concediere individuala
Apreciez punctul dumneavoastra de vedere.
Intr-adevar art. 65 din Codul Muncii a fost modificat si la alin. (2) se prevede ca "desfiintarea locului de munca sa fie efectiva si sa aiba o cauza reala si serioasa".
In acest caz legea nu mai defineste notiunea de "cauza reala si serioasa".
Consider ca lamurirea notiunii este lasata cumva la aprecierea practicienilor si a instantei de judecata.
Uneori legea trebuie interpretata, nu este suficient sa redai un text de lege.

Intrebarea ar fi, ce considerati dumneavoastra a fi o cauza reala si
serioasa pentru desfiintarea locului de munca? :D,
Cu stima
Răspuns la discuția concediere individuala
Va multumesc foarte mult pentru raspunsuri.

Doresc insa sa mai fac cateva completari.Cred ca desfiintarea locului de munca nu a avut o cauza reala, nu s-a intemeiat pe imprejurari obiective deoarece concedierea nu a fost determinata de dificultati ecomomice- respectivul punct de lucru fiind in fapt profitabil in raport cu alte puncte de lucru slabe productiv in care nu au existat astfel de restructurari.
Al doilea aspect important -cred ca desfiintarea locului de munca -de consiler juridic nu a fost efectiva- locul de munca nu a fost eliminat din statul de functii si aceasta deoarece o alta colega incadrata pe post similar se afla pentru inca 1 an in concediu de crestere copil...deci as putea spune ca este vacant un loc de munca de consilier juridic pentru perioada determinata ...
Trei- contractul de colaborare cu avocatul nu este punctual ...cuprinde zeci de dosare procesuale (deci nu a fost angajat pentru o cauza anume) plus toate celelalte atributii ce ii reveneau consilierului juridic.
Patru - in final, nu este ciudat sa ti se propuna ulterior sa accepti incetarea cu acordul partilor a cim, la schimb cu acordarea in plus a unor compensatii banesti suplimentare in afara acelui salariu compensatoriu prevazut de ccm?
B-) Am impresia ca aceasta concediere este nelegala.

Cu stima,


Buna ziua,

Am o speta relativ interesanta. Intr-o anumita societate cu activitate extinsa teritorial in mai multe judete s-a decis efectuarea unor concedieri individuale, motivatia fiind cea des intalnita- reorganizarea activitatii din cauze economice si desfiintarea postului.
Unul dintre posturile desfiintate a fost si cel de consilier juridic. Nimic ciudat pana aici. Totusi, avand in vedere activitatea juridica complexa societatea respectiva a apelat la angajarea cu contract de colaborare a unui avocat. Precizez ca angajarea avocatului respectiv a avut loc in perioada in care consilierul juridic concediat se afla in preaviz.
Prin prin urmare intrebarea mea este scurta ...concedierea consilierului juridic a fost legala, in sensul ca au fost indeplinite conditiile cerute de lege, si anume=desfiintarea locului de munca a fost efectiva? (Precizez ca in organigrama societatii respective a mai ramas un post de consilier juridic deoarece persoana care il ocupa este in concediu de crestere copil si prin urmare are c.i.m. suspendat).
Doresc sa adaug si faptul ca nu au existate probleme de ordin profesional care sa justifice concedierea consilierului juridic, iar contractul cu avocatul era din punct de vedere financiar mai costisitor decat un contract de munca?
Astept cu interes opiniile dumneavoastra.
Multumesc.
In cazul in care un gestionar are lipsa in gestiune, dar nu semneaza procesul verbal de inventariere, i se poate retine garantia de gestiune?

Precizez ca respectivul a avut concediu medical inainte de a se constata lipsa aproximativ o luna si jumatate, iar la plecarea sa in concediu nu s-a procedat la predarea gestiunii catre alta persoana.
Inventarierea s-a realizat dupa ce a venit din concediu si cu ocazia cererii sale de incetare a cim prin demisie.

Va rog am nevoie urgenta de un raspuns!!!!!!!!
Multumesc anticipat!