avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 716 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... revenire din concediul de crestere a copilului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

revenire din concediul de crestere a copilului

pe 7 aprilie copilul meu implineste 2 ani si trebuie sa revin printr-o cerere la serviciu. de acolo mi s-a spus ca nu pot sa ma primeasca la vechiul loc de munca si mi-au oferit un post similar la o distanta de 37 km tocmai pentru ca stiau ca nu o sa pot merge.nu ar fi fost normal sa revin la locul de munca ocupat anterior?ce drepturi am in legatura cu acest aspect?de la birou mi s-a sugerat sa imi depun demisia.va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:46, 18 Mai 2011
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.


Modificarea locului muncii se face prin incheierea unui act aditional.
1. Daca va ofera un alt loc de munca inseamna ca fostul loc de munca al dvs. a fost desfiintat.
2. In acest caz nu sunteti obligata sa acceptati un alt loc de munca daca nu va convine.
3. Angajatorul trebuie sa va concedieze cu art.65 din Codul muncii si in acest caz se aplica prevederile CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariu lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
Conform Art. 21. din ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr.96 din 20 octombrie 2003
privind protecţia maternităţii la locurile de muncă, cu modificarile ulterioare - (1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
"...."
c) salariatei care se află în concediul de maternitate;
d) salariatei care se află în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
e) salariatei care se află în concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.

(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b)-e) se extinde o singură dată cu până la 6 luni, după revenirea salariatei în unitate.

Prin urmare angajatorul nu poate sa va concedieze in perioada urmatoare de 6 luni de la revenirea la locul de munca dupa concediul de crestere copil, si de aceea cred ca va si solicita demisia.
Intr-adevar postul si locul de munca nu se poate modifica fara acordul dumneavoastra, acord ce trebuie consemnat printr-un act aditional de modificare a contractului individual de munca.


Nu renuntati asa usor la un loc de munca mai ales in aceasta perioada.
Nu este chiar asa ... articolul citat are un alt continut ...
Art. 21
(1)Este interzis angajatorului sa dispuna încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul:
a)salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b)salariatei care se afla în concediu de risc maternal;
c)salariatei care se afla în concediu de maternitate;
d)salariatei care se afla în concediu pentru cresterea copilului în vârsta de pâna la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârsta de pâna la 3 ani;
e)salariatei care se afla în concediu pentru îngrijirea copilului bolnav în vârsta de pâna la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârsta de pâna la 18 ani.
(2)Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pâna la 6 luni dupa revenirea salariatei în unitate.
(3)Dispozitiile alin. (1) nu se aplica în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, în conditiile legii.
va multumesc din suflet dupa ce m-am dus si am discutat din nou cu argumentele pe care le-am avut acum am fost primita la acelasi loc de munca va multumesc

Alte discuții în legătură

Salariata care revine din concediu crestere copil pekka pekka Va rog sa imi raspundeti daca dupa incetarea concediului de cresterea copilului pot reveni la serviciu? # angajatorul are obligatia de a ma reprimi daca pe ... (vezi toată discuția)
Intoarcere la locul de munca dupa concediu de crestere copil valyadrian valyadrian In aprilie 2010 ar trebui sa reincep munca dupa concediul de crestere copil, insa patronul firmei la care am lucrat imi spune ca nu mai are nevoie de oamei ca ... (vezi toată discuția)
Revenire din cic anca13 anca13 buna ziua. o persoana aflata in CIC, doreste sa revina la serviciu. angajatorul este obligat sa o primeasca? exista o perioada minima de timp in care ... (vezi toată discuția)