avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 849 soluții astăzi

Marți, 18 februarie, are loc evenimentul: Procedura de negociere colectivă de la A la Z. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intoarcere la locul de munca dupa concediu de crestere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intoarcere la locul de munca dupa concediu de crestere copil

In aprilie 2010 ar trebui sa reincep munca dupa concediul de crestere copil, insa patronul firmei la care am lucrat imi spune ca nu mai are nevoie de oamei ca este criza. Am cautat in Codul Muncii pe net si am inteles ca sunt obligati sa ma primeasca pe postul pe care am lucrat, insa de la departamentul personal mi s-a spus ca nu este adevarat si ca odata cu cererea de incetare a concediului de crestere copil sunt obligata sa semnez si cererea de incetare a activitatii.Am lucrat ca operator calculator , iar in momentul inceperii concediului de maternitate eram 6 angajate, acum mai sunt doar 4. Dupa plecarea mea a angajat alta persoana pe perioada nedeterminata care a plecat dupa scurt timp. Ce pot sa fac in acest caz? Pot sa depun o plangere la fortele de munca iar apoi sa ma cer in somaj?(pentru ca sunt convinsa ca daca ma intorc acolo ma vor trata in asa fel incat nu am sa mai rezist ). Mentionez ca dupa mine mai sunt doua fete ce vor sa se intoarca la lucru dupa concediul de maternitate, iar lipsa reactiei din partea mea ii va incuraja sa se comporte la fel si cu celelalte colege ale mele. Multumesc
Ultima modificare: Sâmbătă, 13 Martie 2010
valyadrian, utilizator
Cel mai recent răspuns: adu2008 , utilizator 09:56, 24 Noiembrie 2010
Art. 21.
(1) Este interzis angajatorului sa dispuna incetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul:
d) salariatei care se afla în concediul pentru cresterea copilului în varsta de pana la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în varsta de pana la 3 ani;
(2) Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b)-e) se extinde o singura data cu pana la 6 luni, dupa revenirea salariatei în unitate.
(3) Dispozitiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierilor pe motive economice ce rezulta din desfiintarea postului ocupat de salariata, ca urmare a dificultatilor economice, a transformarilor tehnologice sau a reorganizarii angajatorului, în conditiile legii.
Angajatorul poate desfiinta postul ca urmare a dificultatilor economice, etc., caz in care va trebuie sa va concedieze si sa beneficiati de somaj.
Daca se ajunge la concediere si considerati cu nu sunt elemente reale care sa justifice concedierea puteti ataca in instanta decizia.
Dar nu nu este cazul sa reactionati in vreun fel pana nu terminati CIC si vedeti atunci ce solutie adoptati.
La incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Dvs. faceti cerere de revenire si asteptati sa vedeti ce urmeaza.
Tocmai aici este problema ca ma obliga odata cu cererea de revenire sa fac si o cerere de incetatre.Eu vreau sa stiu de fapt daca pot sa fac o plangere la fortele de munca dar sa intru in somaj, pentru ca nu voi avea viata buna daca ii oblig sa ma primeasca asa cum am dreptul.
Tocmai aici este problema ca ma obliga odata cu cererea de revenire sa fac si o cerere de incetatre.

Sa nu faceti, nu va poate obliga, dar aveti dreptate in sensul ca nu veti fi "tolerat", astfel de angajatori de care Romania este plina nu au scrupule. Solutia este sa va restructureze postul si sa va inceteze raporurile de munca (ce cuvant frumos, raporturi de munca) cu art.65 alin. 1 pentru a beneficia de somaj, un drept al dv. pe care se pare ca angajatorii au pus "sechestru".

Alte discuții în legătură

Salariata care revine din concediu crestere copil pekka pekka Va rog sa imi raspundeti daca dupa incetarea concediului de cresterea copilului pot reveni la serviciu? # angajatorul are obligatia de a ma reprimi daca pe ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare la intoarcerea din crestere ingrijire copil ContSters145455 ContSters145455 buna ziua, va rog sa ma lamuriti intr-o problema. in septembrie urmeaza sa ma intorc la serviciu dupa concediul pt. ingrijirea copilului.intre timp, la firma ... (vezi toată discuția)
Intoarcerea la munca dupa concediu pt crestere copilului stefan338 stefan338 in data de 14 mai 2006 mi se termina concediul pt cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani. firma la care lucrez nu vrea sa ma mai primeasca . ce pot ... (vezi toată discuția)