avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 336 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intoarcerea la munca dupa concediu pt crestere ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intoarcerea la munca dupa concediu pt crestere copilului

in data de 14 mai 2006 mi se termina concediul pt cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani. firma la care lucrez nu vrea sa ma mai primeasca . ce pot face in privinta asta?este obligata sa ma primeasca inapoi? si cat timp este obligata sa ma tina la munca ? 1 luna sau 6 luni?va rog frumos sa-mi raspundeti . sunt disperata. va multumesc
Cel mai recent răspuns: madalyna , utilizator 09:52, 27 Aprilie 2006



in data de 14 mai 2006 mi se termina concediul pt cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani. firma la care lucrez nu vrea sa ma mai primeasca . ce pot face in privinta asta?este obligata sa ma primeasca inapoi? si cat timp este obligata sa ma tina la munca ? 1 luna sau 6 luni?va rog frumos sa-mi raspundeti . sunt disperata. va multumesc
stiu sigur ca e obligat sa te primeasca inapoi la munca, insa nu gasesc legea. Am gasit ceva dar sunt sigura ca exista si o alta lege:
"Art. 21. - (1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:

a) salariatei prevăzute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legătură directă cu starea sa;
b) salariatei care se află în concediul de risc maternal;
c) salariatei care se află în concediul de maternitate;
d) salariatei care se află în concediul pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 3 ani;
e) salariatei care se află în concediul pentru îngrijirea copilului bolnav în vârstă de până la 7 ani sau, în cazul copilului cu handicap, în vârstă de până la 18 ani.
(2) Interdicţia prevăzută la alin. (1) lit. b)-e) se extinde o singură dată cu până la 6 luni, după revenirea salariatei în unitate.

(3) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul concedierilor pe motive economice ce rezultă din desfiinţarea postului ocupat de salariată, ca urmare a dificultăţilor economice, a transformărilor tehnologice sau a reorganizării angajatorului, în condiţiile legii.

(4) Prevederile alin. (1) lit. d) şi e) şi ale alin. (2) şi (3) se aplică în mod corespunzător şi salariaţilor bărbaţi aflaţi în situaţiile respective.

Art. 22. - (1) Salariatele prevăzute la art. 21 alin. (1), ale căror raporturi de muncă sau raporturi de serviciu au încetat din motive pe care le consideră ca fiind legate de starea lor, au dreptul să conteste decizia angajatorului la instanţa judecătorească competentă, în termen de 30 de zile de la data comunicării acesteia, conform legii.

(2) Acţiunea în justiţie a salariatei prevăzute la alin. (1) este scutită de taxa judiciară de timbru şi de timbru judiciar.

Art. 23. - În cazul în care o salariată contestă o decizie a angajatorului, sarcina probei revine acestuia, el fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare." ORDONANŢÃ DE URGENŢÃ nr.96 din 20 octombrie 2003
privind protecţia maternităţii la locurile de muncă.

Si ar mai fi :LEGE nr. 25 din 5 martie 2004

pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 96/2003 privind protectia maternitatii la locurile de munca. (care spune cam acelasi lucru).
Aste e tot ce-am gasit. Dupa cum vezi legea lasa o portita in favoarea angajatorului la art. 21 alin 3. Angajatorul poate sa-ti desfiinteze postul pe motive financiare, sau.... alte "solutii".

Poate nu ma pricep asa bine, asa ca mai asteapta parerile celor mai "in materie".
In pricipiu poti sa-i dai in judecata pe dr. muncii. Bafta!


OUG 96/2003 ART. 21
(1) Este interzis angajatorului sa dispuna Incetarea raporturilor de munca sau de serviciu In cazul:
a) salariatei prevazute la art. 2 lit. c)-e), din motive care au legatura directa cu starea sa;
b) salariatei care se afla In concediu de risc maternal;
c) salariatei care se afla In concediu de maternitate;
d) salariatei care se afla In concediu pentru cresterea copilului In varsta de pana la 2 ani sau, In cazul copilului cu handicap, In varsta de pana la 3 ani;
e) salariatei care se afla in concediu pentru ingrijirea copilului bolnav in varsta de pana la 7 ani sau, in cazul copilului cu handicap, in varsta de pana la 18 ani.
(2) Interdictia prevazuta la alin. (1) lit. b) se extinde, o singura data, cu pana la 6 luni dupa revenirea salariatei in unitate.
(3) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica in cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizarii judiciare sau a falimentului angajatorului, in conditiile legii.
Angajatorul este obligat sa te primeasca la locul de munca pe baza cererii tale , insa daca nu mai vrea sa te tina in continuare...nu prea ai ce sa faci,decat sa il actionezi in judecata daca te concediaza ilegal.Adica, ca sa te dea afara,trebuie sa faca reorganizarea activitatii (respectiv sa-ti dea decizie in cfm-tate cu 65 codul muncii sau pentru abatere disciplinara-cfm 61a- (daca te vei face vinovata de vreuna).
Eu zic ca in paralel sa iti cauti si in alta parte sa nu ramai descoperita.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salariata care revine din concediu crestere copil pekka pekka Va rog sa imi raspundeti daca dupa incetarea concediului de cresterea copilului pot reveni la serviciu? # angajatorul are obligatia de a ma reprimi daca pe ... (vezi toată discuția)
Urgent, va rog...concediu pentru ingrijirea copilului cu handicap geanina_bc geanina_bc "ART. 21) / OU 96/2003 – privind protectia maternitatii (1) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în ... (vezi toată discuția)
Concediere Carmen-Ramona Carmen-Ramona salariata revenita la serviciu din concediu pentru cresterea si ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani poate fi concediata imp de 6 luni? (conform ... (vezi toată discuția)