Buna Ziua,
Am o intrebare legata de modul de calcul al pensiei in cazul acordului Romania - Canada, noi locuind in Canada. Sotul meu are lucrati in Romania 15 ani fara 14 zile, plus armata si facultatea, toate efectuate pana in Sept 2001. plus 3 luni stagiu. cumparat separat.. Daca iese la pensie anticipata partial la anul (este nascut in Noiembrie 1960) atunci el va avea impliniti inca 21 de ani lucrati in Canada., deci depaseste 36 de ani stagiu total. Care va fi modul de calcul conform acordului cu Canada in cazul pensiei anticipate partial? Acest acord nu prevede decat eligibilitate reciproca, restul calculelor spun ca se fac separat, Nu stiu daca exista formula de calcul similara celei din Uniunea Eurpeana unde se calculeaza o pensie teoritica si pe urma se deduce prin impartire la nr de ani cea corespunzatoare anilor lucrati in Romania. Pe urma la implnirea varstei de 65 de ani, se face o recalculare? Se va mai tine cont atunci de anii din Canada daca el de fapt are 15 ani si fara anii din Canada? Va rog cine stie aceste detalii despre acordul Romaniei cu Canada, va rog sa ne respundeti. Nu dorim sa piarda la bani din cauza ca va aplica la pensie anticipata partiala, mai mult decat acel indice ce reprezinta penalizreea pana la implinirea varstei de 65 de ani estimam undeva la 1 an si 6 luni. aplicare mai devreme .
Multumesc frumos,
Liliana
Da, sunt de acord ca partea corecta sa nu fie partea niciunuia dintre cei doi.., dar in cazul apartamentului, daca renteaza, eu zic ca da, si noi locuim tot departe de tara si am dori sa ajungem la pensie inapoi in Romania asa ca am dori sa il cumparam impreuna dar ne-am gandit sa il ia el direct pe numele lui, noi find pensionari in curand sansele noastre fiind probabil mici. In sf daca stie cineva sa ne dea un sfat ar fi foarte bine, sau daca a mai fost cineva in situatia noastra ne-ar ajuta foarte mult.
Multumesc
As dori sa stiu daca se poate face credite de catre un roman cu domiciliul in strainatate, pentru achizitionarea unui apartament.
Este vorba de fiul meu, el are dubla cetatenie romano-canadiana si momentan lucreaza in America.
Eu sunt nascuta Mai 1960, am dubla cetatenie, aproximativ 20 de ani vechime in Romania si actual in Canada aplic pt pensie medicala intrucat am probleme de sanatate.
As dori sa aplic in Romania la pensie aticipat anul care vine, gasesc pe internet ceva legat de varsta de 55 ani si un minim de 20 ani vechime. As dori sa stiu ce inseamna aceaste date, exista un minim de 20 de ani la aceasta varsta? Eu tot numar lunile si cred ca imi mai trebuie o luna ca sa fac acest minim. Va rog sa imi spuneti eu cand as putea sa aplic la o pensie anticipat? Se poate plati suplimentar vreo taxa in caz ca nu imi ajunge cu o luna aceasta vechime? Citeam mai de mult ca se putea plati suplimentar pt cei plecati din tara.