Nu-s de meserie dar eu ajuta-ma sa inteleg sau sa vad in lege unde se limiteaza aplicabilitatea legii doar la companii de stat pentru ca din ce înțeleg eu daca formatez textul:
Măsurile de protecţie prevăzute de ordonanţa de urgenţă se aplică salariaţilor încadraţi cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată şi care sunt disponibilizaţi prin concedieri colective, efectuate în procesele de restructurare, reorganizare, închidere operaţională parţială sau totală a activităţii, privatizare sau lichidare,de către
societăţi comerciale,
companii naţionale,
societăţi naţionale,
precum şi regii autonome,
societăţi comerciale ori alte unităţi aflate sub autoritatea administraţiei publice centrale sau locale,
unităţi şi instituţii finanţate din fonduri bugetare şi extrabugetare.
In sensul ca se specifica societati comerciale si separat, dupa mai multe enumerari , apare "ori ale unitati". ORI = SAU. Deci, societati comerciale, etc... SAU unitati aflate sub autoritatea...
Ce se intampla daca si-a exprimat dorinta de a nu incheia momentan un CCM, chiar daca sunt peste 100 de angajati ?
Ideea este ca angajatii vor CCM, au avut cateva revendicari fara impact financiar pentru companie dar care au fost refuzate iar acum suntem in faza in care se depune notificarea pentru inceperea conflictului de munca.
La firma la care lucrez au avut loc negocierile in vederea intocmirii CCM dar acestea au esuat. Conflictul de munca inca nu s-a declansat deoarece reprezentantul salariatilor inca nu a depus sesizarea. Pasii legali prevad doar termeni maximi de depunere a documentatiei, nu si sanctiuni.
Ce se intampla daca procesul nu mai este continuat in orice stadiu ? (de exemplu, nu se depune la ITM cererea pentru conciliere/mediere, pur si simplu nu se mai face nimic)
Familie cu doi copii, parintii divortati in anii '80 , mama preia ambii copii (baiat si fata)
Anii trec, fata se marita, isi cumpara garsoniera, apoi apartament, etc. - timp in care pastreaza o legatura formala cu parintele biologic.
Baiatul se insoara si el si ramane in apartamentul mamei. (mama isi cumpara casa la tara)
Anii trec si moare tatal , nu inainte de a'i lasa fiicei o garsoniera (nu stim sub ce forma , daca a fost donatie, mostenire, contract vanzare, etc)
Intre timp fiica "vrea sa puna mana" si pe apartamentul mamei unde locuieste fiul cu familia lui.
Ce modalitati convenabile pentru fiu sunt pentru a-si asigura apartamentul ?
In 2007 am cumparat un teren pentru constructie casa (in perioada boom-ului imobiliar), a venit criza asa ca am pus pe pauza planurile.
In momentul achizitiei, am fost cu cei de la agentia imobiliara, am vizitat terenul, facut gard din banda semnalizatoare, poze care acum nu le mai am, etc, vazut, placut, facut hartii la notar (s-a vandut un teren mai mare la 12 cumparatori) fiind impartit in parcele de 500mp.
In fiecare an treceam pe acolo, plateam impozitul la primarie, am zis ca nu cere de mancare, nu-l vand si cand ii momentul o sa fac ceva pe el.
Bun, am zis ca hai sa fac ceva totusi, si mi-am scos un "plan de incadrare in zona" de la o firma topo , plan cerut de un potential proiect.
Surpriza, pe planul respectiv terenul apare incadrat mult mai sus fata de cum am fost inainte de cumparare, la cel putin 100m mai la deal.
Acum eu banuiesc urmatorul scenariu:
- agentia imobiliara arata clientilor un teren mult mai apropiat de utilitati , mai drept, mai frumos dupa care in momentul in care s-a facut intabularea, clientul vede doar cateva schite scoase din context unde nu se vede deloc amplasarea corecta.
In mod evident daca la momentul respectiv vedeam amplasarea reala a terenului atunci nu-l cumparat deoarece ii la o distanta mult prea mare fata de drumul pricipal si utilitati (in varful dealului).
Da, au trecut 8 ani de atunci... mai pot face ceva ?
Parintii au in proprietate casa parinteasca+anexe si ceva teren.
Parintele A a decedat in 1995, parintele B in 2014 si acum ar urma sa se faca succesiunea.
(aici nu sunt sigur de toate datele, dar revin mai tarziu cu detalii mai exacte)
In intervalul 1995-2014, X despagubeste cu o suma egala pe Y si Z reprezentand "cota parte" a mostenirii ramanand doar X si W cu drept de mostenire. (se face un proces verbal de mana cu martori)
In 2014, Y si Z solicita W sa cedeze de bunavoie cota parte lui X,
lucru refuzat de catre W deoarece X nu este o persoana responsabila (alcoolism, etc) ,
In vederea successiunii are loc o prima prezentare la notar unde spiritele se incing (de ce W nu vrea sa cedeze de bunavoie partea... la parastasul parintelui B, W(ruda de gradul 1 - fiica) nici nu este invitat)
Are loc a doua prezentare la notar unde doar W este prezent, restul refuzand prezenta.
Sper ca m-am facut inteles :)
Eu fiind reprezentant al "W" , care ar fi pasii care ar trebuii sa-i fac sa ne "protejam" mostenirea ... de asemenea, X-Y-Z ce rau ar putea face ? (intelegeri pe la spate, etc)