Stiu ca terasa era parte comuna pentru cei 20 *inainte de a fi instrainata*.
Acum insa nu mai apartine (asociatiei) fostilor proprietari, adica asociatiei celor 20 de proprietari initiali. (lucru confirmat si de cf-urile celor 20).
Nu stiu insa cum stau lucrurile cu acoperisul in sine.
Imi puteti spune unde gasesc aceasta informatie?
"acoperisul edificat dupa executarea apartamentelor reprezinta parte comuna imobil de locuit in comun"
"Inainte de a instraina terasa blocului..." nu exista acoperisul.
Asta am vrut sa zic, fara diacritice nu am fost clar, scuze.
Acoperisul a fost construit ulterior momentului instrainarii terasei, de catre cei care au cumparat terasa.
Stiu ca initial terasa era parte comuna.
Si stiu ca in mod clar, fiind vanduta, terasa acum nu mai este proprietatea celor 20.
Nu stiu insa care este situatia acoperisului in sine.
Sunt proprietar de apartament intr-un vechi bloc comunist, unde initial existau 20 de apartamente/proprietari.
In urma cu cativa ani, cei 20 au vandut legal (cu acordul a 100% din proprietari) terasa blocului, catre o firma de constructii.
Aceasta firma, cunoasteti cred tiparul, a cumparat terasa, a construit 4 apartamente noi, un acoperis deasupra acestora si a izolat exterior tot imobilul.
Practic, azi in imobil exista
- cei 20 de vechi proprietari care locuiesc sub terasa si in CF-ul carora scrie explicit ca terasa nu le mai apartine.
- 4 proprietari ai noilor apartamente, construite pe fosta terasa (si sub noul acoperis), nu stiu ce scrie in CF-ul lor.
Inainte de a instraina terasa blocului, aceasta era conform legii, proprietate comuna. Nu exista un acoperis, ci doar terasa.
INTREBAREA MEA
Astazi nu imi e clar cui apartine acel acoperis.
Intr-o situatie in care cu noul acoperis sunt probleme (daune), nu imi este deloc clar daca el este parte comuna care apartine:
a) tuturor celor 20+4 proprietari, sau
b) doar celor 4 care au cumparat practic noile apartamente (construite pe acea terasa)
Precizez ca
- as vrea sa stiu, care este *legea* care reglementeaza acest gen de situatie
- as vrea nu doar pareri, ci ceva concret, legi, daca stiti
- nici nu stiu daca raspunsul este in vreo lege, sau in detaliile contractului de vanzare-cumparare al terasei.
Merci mult pentru ajutor
ps: privind din exterior, pare ca un 'acoperis' este la comun pentru toti.
Eu as zice insa ca dupa vanzarea terasei, ceea ce s-a construit apartine doar noilor proprietari (cei 4), daca e asa sau nu, astept insa sa aflu de la voi :)
Sunt la curent cat de cat cu legislatia actuala in ceea ce priveste partile comune intr-o asociatie de proprietari.
Pe scurt, fiecare proprietar este proprietar atat asupra apartamentului in care locuieste cat si asupra unei cote (part indiviza) din partile comune (lucru atestat si de catre contractul de cumparare si de catre CF).
Asta inseamna drepturi si obligatii. (drept de folosire, obligatii la reparatii, etc).
Tot mai multi proprietari se deconecteaza de la sistemul de incalzire centralizat, ceea ce duce la situatia in care de fapt, ei nu mai folosesc partile comune aferente incalzirii.
Din cate inteleg, legal sunt in continuare obligati insa sa participe la tot ce inseamna reparatii, costuri intretinere etc al acestor instalatii, fiind in continuare proprietari ai acelorasi parti comune.
Normal ar parea insa ca ei sa nu mai fie proprietari asupra partilor comune aferente incalzirii si deci sa nu mai fie obligati la aceste costuri, din moment ce nu mai folosesc aceste instalatii.
Care sunt formalitatile legale/juridice prin care se poate face acest lucru? (recalcularea partilor comune datorita deconectarilor)
Stie cineva din proprie experienta o rezolvare a unei astfel de situatii?
Va multumesc
Cristian
ps: sunt la curent si cu multele abuzuri care se fac (obligatii care sunt ignorate) de catre cei deconectati sau de catre furnizorul de caldura, nu acelea sunt subiectul intrebarii mele.
presupunand ca eu castig procesul si Asociatia plateste cheltuieli de judecata, cum se vor recupera acestea?
de la proprietari? adica inclusiv de la mine?
in cazul in care nu mi se raspunde (favorabil) contestatiei, presupunand ca am procesul verbal al sedintei Asociatiei si contestatia mea, va trebui sa depun o plangere pentru a chema in judecata Presedintele Asociatiei.
Unde fac acest lucru? La Judecatorie sau la Tribunal?
multumesc
Nu avem repartitoare. Sunt interesat ca modul in care se calculeaza taxele sa fie cel legal.
Presedintele a facut 2 abuzuri:
1. La Adunarea Generala au participat 6 proprietari din 24, deci nu se poate lua vreo hotarare.
2. Pe de alta parte, decizia luata de presedinte legata de partile comune este ilegala, indiferent de prezenta proprietarilor si i-am precizat acest lucru de nenumarate ori (cf. Legii 230/2007, toti platim parti comune).
Au participat la sedinta cei deconectati, direct interesati sa plateasca mai putin. Ceilalti, care nu sunt deconectati, nici nu au venit la sedinta Asociatiei.
O sa contest decizia. Am procesul verbal de la sedinta.
Presedintele este insa un semi-analfabet si asa cum a ignorat pana acum legea o va ignora si dupa contestatia mea. Probabil voi ajunge in instanta.
Buna ziua,
as vrea cateva sfaturi pentru problema urmatoare: in Asociatia unde locuiesc, exista proprietari deconectati de la sistemul centralizat de incalzire si proprietari care inca il folosesc. Conform legii, toti trebuie sa plateasca un cuantum de parti comune, fara exceptie. Presedintele Asociatiei a hotarat insa de curand (el fiind deconectat) ca nu doreste ca cei deconectati sa plateasca acele parti comune.
1. As da in judecata Presedintele. E corect? Sau Asociatia?
2. Prejudiciul inca nu e creat (urmeaza in lunile ce vin daca se aplica 'hotararea' presedintelui), ce voi preciza, cum il estimez?
3. Legea este foarte clara. Cat de complicat/lung ar fi procesul? Nu am facut asta niciodata.