avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 375 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Terasa blocului a fost vândută unui dezvoltator care ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Terasa blocului a fost vândută unui dezvoltator care a construit pe ea patru apartamente noi. Noul acoperiș este, sau nu, parte comuna în această situație?

Buna ziua,

Sunt proprietar de apartament intr-un vechi bloc comunist, unde initial existau 20 de apartamente/proprietari.

In urma cu cativa ani, cei 20 au vandut legal (cu acordul a 100% din proprietari) terasa blocului, catre o firma de constructii.

Aceasta firma, cunoasteti cred tiparul, a cumparat terasa, a construit 4 apartamente noi, un acoperis deasupra acestora si a izolat exterior tot imobilul.

Practic, azi in imobil exista
- cei 20 de vechi proprietari care locuiesc sub terasa si in CF-ul carora scrie explicit ca terasa nu le mai apartine.
- 4 proprietari ai noilor apartamente, construite pe fosta terasa (si sub noul acoperis), nu stiu ce scrie in CF-ul lor.

Inainte de a instraina terasa blocului, aceasta era conform legii, proprietate comuna. Nu exista un acoperis, ci doar terasa.

INTREBAREA MEA

Astazi nu imi e clar cui apartine acel acoperis.

Intr-o situatie in care cu noul acoperis sunt probleme (daune), nu imi este deloc clar daca el este parte comuna care apartine:
a) tuturor celor 20+4 proprietari, sau
b) doar celor 4 care au cumparat practic noile apartamente (construite pe acea terasa)

Precizez ca
- as vrea sa stiu, care este *legea* care reglementeaza acest gen de situatie
- as vrea nu doar pareri, ci ceva concret, legi, daca stiti
- nici nu stiu daca raspunsul este in vreo lege, sau in detaliile contractului de vanzare-cumparare al terasei.

Merci mult pentru ajutor

ps: privind din exterior, pare ca un 'acoperis' este la comun pentru toti.
Eu as zice insa ca dupa vanzarea terasei, ceea ce s-a construit apartine doar noilor proprietari (cei 4), daca e asa sau nu, astept insa sa aflu de la voi :)

Ultima modificare: Luni, 13 Mai 2019
Manuela Rășină, administrator
Cel mai recent răspuns: tcriss , utilizator 14:08, 13 Mai 2019
Aveti asociatie de proprietari? Daca da, aveati si la data vanzarii terasei?

In CVC-ul terasei scrie ceva de [viitorul] acoperis? Trebuie studiat cu mare atentie ce scrie in CVC, pana la virgula. Si actele de proprietate trebuie studiate in detaliu, asa ca mai bine mergeti cu absolut toate hartoagele la un avocat.

Uzanta e ca noul acoperis ramane parte comuna dar depinde ce scrie in acte, poate cumparatorul terasei si-a asumat si sa va plateasca intretinerea timp de 100 de ani:)

P.S. Va trebuie si actele celor 4!
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Mai 2019
CipM, utilizator
Buna ziua,

da, suntem si eram si la momentul vanzarii Asociatie de Proprietari.

nu-mi sunt inca clare detaliile din CVC, o sa le caut,

merci de idei

tcriss a scris:

Nu exista un acoperis, ci doar terasa.

INTREBAREA MEA

Astazi nu imi e clar cui apartine acel acoperis.

Dv singur precizati ca nu exista acoperis ci numai terasa
Terasa reprezinta parte comuna condominiu,fie in conformitatea cu disp L nr 196/2018 care guverneaza activitatea asociatiilor de proprietari fie in temeiul disp cod civil privitoare la partea comuna
Buna ziua,

"Inainte de a instraina terasa blocului..." nu exista acoperisul.

Asta am vrut sa zic, fara diacritice nu am fost clar, scuze.
Acoperisul a fost construit ulterior momentului instrainarii terasei, de catre cei care au cumparat terasa.

Stiu ca initial terasa era parte comuna.
Si stiu ca in mod clar, fiind vanduta, terasa acum nu mai este proprietatea celor 20.

Nu stiu insa care este situatia acoperisului in sine.

Merci
Ultima modificare: Duminică, 12 Mai 2019
tcriss, utilizator
Sa clarificam aspectele
Si stiu ca in mod clar, fiind vanduta, terasa acum nu mai este proprietatea celor 20.

Niciodata ,terasa condominiului nu a fost proprietatea unei persoane fizice ci parte comuna a intregii constructii-conform disp care guverneaza asociatiile de proprietari si disp cod civil privitor la partea comuna imobil de locuit in comun
In speta daca instrainarea terasei a fost realizata cu parcurgerea procedurii legale,,acoperisul edificat dupa executarea apartamentelor reprezinta parte comuna imobil de locuit in comun
Modificarea constructiva este consemnata in documentele de executie si in cartea tehnica a condominiului

Alte discuții în legătură

Bună ziua, vecinul de jos vrea să-mi ia terasa Bogdan Cobzariu Bogdan Cobzariu Bună ziua am o problema destul de grava locuiesc într-un bloc la et 1 cu terasa 12 m lungime pe 4 latime terasa este pe toată suprafața blocului ... (vezi toată discuția)
Cine plateste reparatia la acoperisul blocului mansardat ovidiu1984 ovidiu1984 Buna seara. Am cumparat un apartament la mansarda.Doresc sa stiu daca am probleme cu acoperisul cine plateste?Presedintele asociatiei a spus ca terasa ... (vezi toată discuția)
Terasa acoperis armeneasca armeneasca Stau la et.4 al unui bloc care are 5 etaje. Apartamentele de la et.5 au insa o terasa, care apare in actul de proprietate al celor de la et.5. Accesul pe ... (vezi toată discuția)