Ok, dar el pe care lege este judecat pentru liberarea conditionata? Dupa Noul Cod sau dupa Vechiul Cod. A fost condamnat dupa Vechiul Cod. Are purtare buna, fara rapoarte si munceste de cand a intrat la inchisoare (2 ani jumate) si a fost pana acum in 3 permisii acasa (24 de ore, 3 zile si 5 zile). Teama mea este legata de acest prejudiciu pe care il are
Am citit cate ceva anul acesta, cum ca doamna Kovesi solicita sa nu se mai acorde liberarea conditionata decat dupa achitarea prejudiciului. Prietenul meu este inchis pentru frauda informatica si are un prejudiciu de 12.000 Euro, datorat Statului Roman, neexistand in dosar parte civila, fiind condamnat dupa vechiul Cod Penal la 5 ani inchisoare. Ar trebui sa se elibereze conditionat in noiembrie anul acesta. El nu are bunuri pe numele sau si nu a putut fi executat din acest motiv. Singurul lucru pe numele sau si a mamei sale a fost un pamant evaluat la 5200 RON, pentru care mama sa l-a actionat in instanta pentru iesire din indiviziune. A obtinut de la mama sa suma de 2600 RON, pe care insa nu i-a predat Fiscului. Fiscul i-a atacat in instanta dar procesul a fost anulat, decizia fiind definitiva. Intrebarea este: se poate sa nu obtina liberarea conditionata din cauza ca nu a achitat prejudiciul (pe care de altfel nu are de unde sa il achite, mai putin cei 2600 RON)? Si a doua intrebare ar fi: acest prejudiciu mai poate fi atacat sau trebuie sa se conformeze cu el? Cum se procedeaza pentru achitarea prejudiciului in caz de angajare? Va multumesc anticipat pentru raspunsuri
Nu s-a constituit parte civila. Este vorba despre un dosar de frauda pe internet fara parte civila. Prejudiciul vreo 12.000 euro. Inculpatul este obligat sa plateasca prejudiciul. M-am informat mai bine si este vorba despre teren arabil de 7000 mp, cumparat cu 1 RON /mp. Poate familia sa faca ceva acum ca sa nu se confiste? De exemplu sa achite statului contravaloarea acelei jumatati de teren. Pe teren el este coproprietar cu mama sa. Banuiesc ca statul nu poate confisca si jumatatea mamei. Deci ce se face? Se parceleaza terenul si se vinde jumatate? Sau cum? Ca nu inteleg...
terenul nu valoreaza mare lucru 1 euro / mp. Cum se va face impartirea? Mama sa va ramane cu jumatatea ei?
Buna seara. Un prieten a fost condamnat la inchisoare (se afla in detentie acum) si are un prejudiciu de 10.000 de euro catre stat (nu s-a constituit parte civila). Singurul bun pe care il are in proprietate este un teren arabil de aprox. 700mp pe care il detine impreuna cu mama sa in proprtie de 50-50%. Intrebarea este: poate statul sa ii confiste jumatate din acest teren pentru a scadea din valoarea prejudiciului? Daca da, mai poate face acum ceva? De exemplu un act de donatie catre mama sa? Va multumesc anticipat
Tin sa va anunt, in calitate de profesor, ca detinerea unui telefon mobil la scoala este interzisa prin lege. Cu toate acestea, elevii continua sa le foloseasca, atat in pauze cat si in timpul orelor de curs. Conform regulamentului scolar telefonul mobil se confisca urmand a fi predat parintilor, care au obligatia de a se prezenta la scoala si de a se interesa de situatia copilului lor. Educatia nu se face doar la scoala, ci se face intr-o legatura stransa cu parintii. Eu nu cred ca profesorul a confiscat telefonul ca sa-l foloseasca el, ci cred ca respectiva eleva a deranjat ora si a fost pedepsita prin confiscarea telefonului. Probabil ca profesorul asteapta sa poarte o discutie cu parintii ei.
Pe sentinta apare urmatorul lucru: se dispune masura confiscarii de la inculpati a urmatoarelor sume de bani. Iar apoi la fiecare dintre cei in cauza se mentioneaza sumele in euro pe care le-au primit/respectiv trimis prin western union ca urmare a fraudei. Repet, nu exista nici o parte civila in dosar.
As dori va rog daca se poate sa-mi si spuneti de ce considerati ca nu se mai poate face nimic.Va multumesc anticipat
Unde se duc banii in cazul unui dosar penal in care se solicita prejudiciu dar nu s-a constituit nici o parte civila si nu exista nici o persoana care sa solicite vreun prejudiciu? Este vorba despre un dosar pentru fraude informatice de tip phishing.
Prietenul meu, Capra Adrian, a fost condamnat in anul 2013 de Tribunalul Timis pentru infractiuni privind comertul electronic. Sentinta pe scurt este urmatoarea:
Document: Hotarâre numarul 3/2013 din data 03.01.2013
Tip soluţie: Condamnare
Soluție pe scurt: În baza art. 42 alin. 1,2,3, din Legea nr. 161/2003, cu aplic. art. 41 alin. 2 C.p. condamnă pe inculpatul C.A. fiul lui I. și D., născut la data de XXX la pedeapsa de: - 5 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de acces fără drept la sisteme informatice în formă continuată; În baza art. 27 alin. 3 din Legea nr. 365/2002, cu aplic art. 41 alin. 2 C.p. condamnă pe același inculpat la pedeapsa de: - 2 ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de efectuare de operațiuni financiare în mod fraudulos în formă continuată; În baza art. 33 lit.a rap. la art. 34 al.1 lit.b C.p., contopește pedepsele aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea, urmând ca inculpatul să execute în final pedeapsa principală rezultantă de 5 ani închisoare cu executare în regim de detenție. În baza art.71 C.p. interzice inculpatului exercitarea drepturilor prevăzute la art. 64 lit.a teza II, și b, C.p. pe durata executării pedepsei. În baza art. 88 C.p. deduce din pedeapsa aplicată inculpatului reținerea de 24 ore și arestul preventiv pe perioada 11.03.2009-30.06.2009.
A facut apel la Curtea de Apel Timis, apel care a fost respins ca nefondat in mai 2013.
A facut si recurs la ICCJ si cu totii ne asteptam sa ii scada pedeapsa conform Noului Cod Penal. ICCJ i-a respins recursul in 05.03.2014.
Mentionez faptul ca prietenul meu este la prima abatere, nu este recidivist. Povestea pe scurt este: de prin anii 2005/2006 el impreuna cu alti 5 baieti s-au jucat de la cluburile de internet din oras cu diverse servere pentru a-si pastra nick-nameurile de pe mirc. printre aceste servere se numara si un server nasa. Apoi de prin 2008 au inceput operatiuni de tip phishing. Prietenul meu a primit cea mai mare condamnare, de 5 ani, iar ceilalti 5 au primit cate 4 ani. Conform Noului Cod Penal maximul pedepsei este acum de 7 ani, nu 12 cum era dupa vechiul Cod. Prietenul meu este acum inchis.
Acum urmeaza intrebarea: se mai poate face ceva in acest moment? Revizuire sau altceva? As dori raspuns de la un avocat care se pricepe la infractiuni informatice.
Va multumesc anticipat