avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1664 soluții astăzi
Forum Activitate Tetriss

Activitate Tetriss

Bună seara,

Am un credit la Volksbank, in CHF, păstrat în CHF in ciuda ofertelor lor de conversie in lei.

In septembrie, mi s-a restituit integral comisionul de risc. Urmeaza sa adresez o cerere pentru restituirea dobanzii excedentare aparute ca urmare a achitarii sumelor nedatorate cu titlul de comision de risc.

Intrebarea mea este: Cum sa formulez corect, dpdv financiar aceasta cerere ?

Conform mai multor solutii date de instantele din Romania, pe langa comisionul de risc restituit mai obliga si (...) " la care se adaugă dobânda legală calculată de la data achitării fiecărei sume nedatorate, până la data plăţii efective a debitului restant " - este exact subiectul care ne intereseaza.

Asadar, este corect sa spunem: Solicit restituirea dobânzii legale calculate de la data achitării fiecărei sume nedatorate, cu titlul de comision de risc, până la data plății efective a debitului restant ? Trebuie să menționez undeva sintagma dobânză excedentară ?
Buna ziua,
Doresc sa aplic pentru un permis de arma neletala, din motive intemeiate. Mentionez ca nu sunt de rea-credinta si doresc sa folosesc arma, conform legii doar in caz de legitima aparare (nici macar in poligoane autorizate nu doresc sa incerc). Am citit, citesc si recitesc de cateva ori Legea 295/2004 privind regimul armelor si munitiilor.
Am cateva intrebari la care nu gasesc raspunsuri pertinente. As dori, pe cat se poate, ca raspunsurile dvs. sa fie in conformitate cu legile in vigoare. Punctual:

1. Conform legii, este interzis portul armelor neletale, destinate pentru autoapărare, în următoarele condiţii:
- în locuri aglomerate, stadioane, săli de spectacol şi adunări publice, precum şi în alte locuri în care folosirea acestor arme este interzisă prin lege;.
Doresc o detaliere, dpdv legal, pt. locuri aglomerate . Dacă mă deplasez cu metroul/cu transportul public am voie sa port arma? De ex. dimineata la 8 metroul este aglomerat, duminica la ora 20 nu este aglomerat.
Daca raspunsul de mai sus este negativ, putem trage concluzia ca arma poate fi purtata doar daca mergem pe jos, pe străzi neaglomerate, fără să intrăm in niciun magazin, fără sa utilizăm niciun mijloc de transport. Practic, atunci se pune problema, cand avem voie să ieșim cu arma pe stradă (in toc, bineinteles) ?

2. Detin, pe strada, arma neletala. Doresc sa intru intr-un magazin sau intr-o institutie publica. Cum procedez cu arma? Veti spune: Nu-ti lua arma daca mergi in magazine. Dar totusi, se poate intampla acest fapt. Cum se procedeaza legal? Se anunta paza magazinului/institutiei?

3. Cum se procedeaza la un eventual uz de arma? (repet, in caz de legitima aparare/stare de necesitate)? 1. Se avertizeaza infractorul, 2. Se trage un foc de arma in plan vertical, 3. Daca totusi, infractorul ramane violent se trage la picior. Este acesta algoritmul ? (cate focuri de arma se trag in plan vertical ? ). Nicaieri in lege nu se specifica ce masuri trebuie luate inainte de a executa un foc de arma.

4. Pornind de la utilizarea armei strict in conditii de legitima aparare, sau stare de necesitate, avem scenariul: Agresorul se indreapta spre mine, cu intentia de a ma ataca (fizic). Avertizez persoana in cauza, dar aceasta nu se linisteste – incepe sa atace. Scot arma, moment in care ii solicit sa nu se mai miste. De aici avem 3 cazuri.
1. Se sperie, ramane nemiscat. Am dreptul, sub amenintarea pistolului, (fara sa execut un foc de arma), sa-l imobilizez pe infractor pana la sosirea organelor competente (respectiv, politie) ? Pot fi acuzat de amenintare (avand in vedere legea complet proastă din Romania) daca il imobilizez pe suspect (il oblig sa nu fuga, pana la sosirea echipajelor de politie)? Este o chestiune destul de delicată (eventual un avocat sau un politist mă poate lămuri).
2. Fuge . Am dreptul, sa il urmaresc si sa-l somez sa se opreasca sau doar politia are dreptul sa faca asta? În cazul în care fuge (după un atac fizic asupra mea, sau după o tâlhărie), ce drepturi am, în calitate de deținător de armă, pentru a-l opri?
3. Ataca, caz in care, pornesc procedura (somare, foc de avertisment in plan vertical, etc).

Vă adresez aceste intrebari, pentru a fi in completă legalitate dacă se va intampla vreodata sa fiu nevoit sa fac uz de arma. Legea este ambiguă, neclară, incompletă, intrepretabilă. Și orice interpretare a noastră, poate fi considerată greșită, și în consecință suportăm rigorile legii. Doresc să evit pe cât posibil orice probleme cu legea.
Buna ziua

Sunt singurul nepot (fiu al parintilor) in familie. Problema sta in felul urmator:

Bunicii din partea mamei au decedat, dar ambii mi-au lasat un testament (fiecare in parte). Relația dintre bunici și mama mea nu a fost una excelentă, și ținând mai mult la mine + având in vedere comportamentul putin coleric al maica-mii , au hotarat sa faca testamentele. Acum, maica-mea a preluat fraiele, spunand ca ,,totul este al ei” fiind chiar în situatia ca acele testamente sa fi fost rupte. Am mai multe intrebari:

1. În cazul în care nu dețin fizic aceste testamente (posibil au fost rupte la scurt timp dupa decesul relativ recent al bunicii), ce sanse sunt să existe o evidență la biroul notarial unde s-au facut testamentele? Vorbim de testamente autentice (nu olograf).
Mentionez ca testamentele au fost facute cand eram minor (10-12 ani)

2. Ce sansă am, intr-o instanta de judecata, sa-mi revendic drepturile lasate legal de catre bunici, prin testament, dupa mostenitorii rezervatari de grad I (maica-mea). Care sunt aceste drepturi?
3. În privința bunurilor mobile și imobile, ce drept am asupra lor (în ciuda moștenirii legale a mostenitorului rezervatar grad I, există obligatia ca maica-mea sa aibe acceptul meu pentru instrainarea/vinderea bunurilor de mai sus?).

In general vorbind, eu, ca beneficiar al testamentului, am un cuvant de spus in ceea ce priveste orice bun mentionat in act?

Sunt constient ca maica-mea are cota parte, indiferent de dorinta bunicilor (prin lege), dar sunt acestea depline?

Nu am crezut vreodata ca am sa ajung in instanta cu persoana care mi-a dat viata. Asta e.