avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Activitate ioanacatrinei

Activitate ioanacatrinei

4 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Asa este. Stiu si eu un caz. Odata ce ai acceptat despagubirea data de asigurator, s-a terminat conflictul. De multe ori se poate intampla că dacă nu accepti asigurarea, și continui procesul, s-ar putea ca cel vinovat să nu poată plăti mare lucru in comparatie cu asiguratorul. Una este ca vinovatul să fie un miliardar, alta este să fie un simplu salariat.
Situatie:
-cuplu necăsătorit.
-ea are un copil dintr-o relatie anterioară
-acum au și un copil din această relatie, recunoscut de amândoi.
-au cumpărat o casă împreună, pe contractul de vanzare/cumpărare este mentionat că au drepturi de proprietate egale 50%-50%.
-fiecare dintre cei doi au și alte bunuri obținute până a se cunoaște.
Intrebare: nu este cazul, dar dacă s-ar despărți, care ar fi drepturile fiecăruia dintre cei 4 membri ai familiei asupra bunurilor obținute în comun și a celor obținute înaintea formării cuplului?
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Sfatul meu: caută alt loc de muncă. Într-o zi te poți trezi că îți spune patronul: vreau să te culci cu mine, altfel te dau afară, ai cererea de incetare a contractului de munca deja semnată de tine.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dă-le, nene, telefonul inapoi, dar nici nu le da vreun numar de telefon personal. Sunt firme patronate de oameni cu genă de calici sau de hoțomani. Dacă firma se teme de consum de minute din cauza utilizării în scop personal a telefonului, nu are decât fie să caute abonamente de firmă cât mai avantajoase, fie să limiteze abonamentul pentru fiecare telefon mobil din firmă. Ceea ce îți face firma acum este jaf, pur și simplu. Te fură. Tu poți să îți cumperi, în ziua de azi, o cartelă foarte avantajoasă, pentru uz personal, iar firma să se descurce. În cazul în care vei face apeluri de pe telefonul de serviciu numai pentru interesul firmei, nu are nimeni ce să îți facă. Dacă plătești cei 15 euro în continuare, ori ești fraier, ori ești disperat să nu îți pierzi locul de muncă.
Să facă reducere de personal. Scurt și la obiect. E mai bine așa.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Este abuz, și este evident de ce. Marea majoritate a angajaților vor să fie plătiți pentru cât muncesc, dar nu să vină la serviciu pentru 8 ore, și să afle că nu este de lucru decât pentru 2 ore, pentru că patronatul sau administratorii firmei este incapabil să conducă organizația în mod corespunzător. Există mai multe categorii de afaceri. Unele sunt firme bine gândite și gospodărite, care au un plan de afaceri, muncesc calitativ și reușesc să îl concretizeze prin contracte, angajează un număr optim de personal cu care să realizeze contractele, și permanent muncesc pentru a câștiga suficiente contracte pentru a acoperi cu lucrări personalul angajat, iar pe de altă parte să crească profitul firmei și veniturile asociaților, acționarilor, etc.
Când nu reușesc să câștige contracte, își informează corect personalul și face reducerile necesare de personal, sau modifică contractele de muncă, încât toată lumea să știe ce are de făcut.

Dar sunt și firme de doi bani, și patronate de 1 ban, care nu procedează la fel. Nici nu-și dimensionează corect afacerea, nu-și cunosc piața, etc, și de cele mai multe ori câștigă contracte în salturi, la intervale mari de timp. Dar, deși au încheiat contracte de muncă permanente cu personalul angajat, prin care angajatul se obligă să lucreze n ore pe zi și chiar și ore suplimentare la nevoie, iar angajatorul se obligă să asigure acoperirea cu lucrări, aceste obligații ale angajatorului nu sunt respectate permanent, Își închipuie că angajatul este sluga lui, la dispoziție tot timpul pe nimic. Și atunci angajatorul român, și spun asta din cunoașterea unor cazuri concrete, face următoarele artificii: 1. cel mai des anunță angajații că nu are de lucru decât pentru 2...3...4 ore pe zi, și să nu aibă pretenția la salariu intreg, dar să vină zilnic la serviciu, că altfel e bai, pentru că au promisiuni că dintr-un moment în altul o să aibă de lucru de numa, numa, și alte povești de genul acesta. Și acest personal, până se deșteaptă, tace și speră (înghite). Cât din partea ITM, intervine numai dacă vede că treaba este groasă, sunt foarte ... influențabili... 2. nu plătește impozitele pe salariile angajaților, contribuțiile la sănătate, etc, încât aceștia au surprize foarte urâte când au probleme de spitalizare de exemplu, nu mai zic de ieșirea la pensie; dar în curțile lor apar mașini scumpe de uz personal plătite tot pe firmă, cumpără apartamente pentru copii și amante, etc. 3. Plata la ”gri”, adică angajează salariatul pe un salariu mic oglindit în documente, restul sumei până la salariul pentru care s-au înțeles o plătește de fapt la negru, venindu-le foarte ușor să taie această completare pentru că legal această sumă ne se vede în documentele firmei. Știu persoane care la ieșirea la pensie au aflat că de fapt deși primeau un salariu de 3000 lei/lună net, în documente erau angajați doar 4 ore pe zi la un nivel de salariul minim pe economie. Astfel pensia primită este de nivelul ajutorului social. Nu cred că pot epuiza aici toate ”artificiile” utilizate de bieții patroni. Știu de asemenea, tot din experiență proprie, că la un moment dat angajații s-au deșteptat, și au părăsit astfel de firme, au găsit de lucru în alte părți, chiar și în străinătate, iar când firmele părăsite au avut nevoie, nu au mai reușit să-i aducă înapoi. Iar patronii, cei de 1 ban de care ziceam, se plâng tot timpul de personal, că mai bine aduc vietnamezi și sirieni și nepalezi, dar nu-și vor schimba năravul și o să scape și de aceștia, fiți fără grijă. Ce îi sfătuiesc pe angajații care se consideră nedreptățiți, înșelați, să demisioneze fie că au dreptate sau nu.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
In cazul in care se face o plangere la ITM, exista mari sanse fie sa fie obligata firma sa plateasca salariile neplatite, fie sa intre in insolventa, depinde de situatia concreta. In Romania reala, Abuzurile de acest tip au loc extrem de frecvent, patronatele formate din incompetenti nici nu te lasa sa mori, nici sa traiesti. Daca ar face reducere de personal, cine ar mai veni sa se angajeze la ei?
După ce am ieșit la pensie, având timp liber mai mult, m-am hotărât să pun în ordine și legalitate cele ce țin de proprietățile pe care eu împreună cu frații mei și cu mama mea le avem, și pentru care deținem titluri de proprietate. După ce am lichidat toate datoriile referitoare la impozite, am identificat terenuri și efectuat măsurători având ca obiectiv să înscriu la cartea funciară fiecare proprietate, m-am lovit de o problemă care în mod normal ar trebui să aibă o soluție rapidă, simplă și corectă, mai ales că în niciun caz nu intru în conflict cu vecinii, și nu luăm ce nu ni se cuvine de la nimeni, mai ales că pe 3 laturi vecinii sunt străzile satului de mai bine de 80 de ani. Dar nu este așa. Am constatat că titlurile de proprietate, fără excepție, conțin greșeli de două feluri: tarlale/loturi greșit înscrise pe titluri, respectiv suprafețe diferite față de cele reale măsurate de firma autorizată pe care am angajat-o, în cazul titlului meu pe care este înscris lotul cu casa și grădina suprafața din titlu este mai mică cu 1,8 ari decât cea măsurată. Informându-mă, mi s-a spus că am două alternative: 1, dau titlul în judecată, iar rezultatul poate fi obținut la o dată imposibil de previzionat (1...4...5 ani ????), sau dau o declarație notarială prin care sunt de acord cu valorile măsurate și astfel pierd din proprietate. Oricum, titlul trebuie trimis prin Primărie pentru corectare din cauza erorilor de consemnare a tarlalelor. Cum este mai bine de făcut pentru a apuca, în această viață, să văd lucrurile puse la punct?
Automobil achiziționat în Germania, taxe plătite acolo. După 3 ani, proprietarul l-a vandut cumnatului său aici, în România, în luna septembrie 2019.
Dorind să plătească impozitul pe anul trecut, de la Primărie i s-a spus că trebuie să plătească pentru tot anul trecut, nu doar pentru septembrie-decembrie 2019. Este normal așa ceva? Mie mi se pare un abuz. Fiind vorba de un impozit pe tot anul de 2300 lei, nu este ușor de acceptat așa ceva.
In fapt, o parte din teren a fost expropriat, acum pe acolo existand o sosea (o deviere a DN28A).
In ce priveste respectarea legii de catre Primaria Pascani care a dat autorizatia de construire a soselei si CNADNR-DRDP Iaşi , care trebuia conform legii sa realizeze exproprierea atat in acte, pana la intabularea terenului ramas si plata despagubirilor stabilite de stat prin OUG,, aceasta nu s-a respectat. Solicitand un extras de carte funciara de la oficiul de cadastru, raspunsul este ca nu exista cadastrare a terenului, la fel raspunde si CNADNR spunand ca Primaria Pascani nu le da concursul pentru a face documentatia corecta (?????????????).
O treaba romaneasca.

Sfatul meu pentru oricine va ajunge in situatia de a afla ca va fi expropriat, este ca inaintea exproprierii sa puna in ordine toate actele de proprietate pe care trebuie sa le aiba, si sa nu cedeze proprietatea decat dupa ce i se plateste despagubirea si i se intocmesc de catre expropriator toate documentele prevazute de lege.

Stimat forumist,

Va rog sa nu atacati pe nimeni direct, referindu-ma, implicit si la Statul Roman. Si nu am in vedere faptul daca aveti sau nu dreptate, ci conduita impartiala pe care o promoveaza Forumul.

Cu stima,
moderator Andrei Grigoriu