avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intabulare proprietate + despagubiri CNADNR
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intabulare proprietate + despagubiri CNADNR

Incerc sa expun problema cat mai clar:
1. date initiale:
-există un titlu de proprietate pe un teren format din două parcele, una cu teren arabil, cealalta cu păşune
-pe titlul de proprietate sunt menţionate 5 persoane, fraţi şi surori, ca moştenitori ai tatălui lor decedat înainte de 1989.
-aceste persoane nu au procedat imediat după obţinerea titlului, în 2002, la dezbaterea moştenirii şi nici nu au întabulat terenul menţionat în titlu.
-în anul 2005, o parte din acest teren a fost expropriat prin ordonanţă de guvern, CNADNR-DRDP Iaşi construind o deviere a drumului naţional DN28A în dreptul localităţii Blăgeşti, lângă Paşcani, jud Iaşi.
-nici până astăzi, CNADNR-DRDP nu a plătit despăgubirile, nu a efectuat exproprierea , documentaţia cadastrală, nimic.

2. Ce vreau: pornind de la situaţia de la pct 1, să stabilesc în mod legal prprietatea aşa cum a fost înainte de expropriere (reamintesc că terenul nu apucase să fie întabulat pe proprietari), să obţin despăgubirea menţionată în ordonanţa de expropriere, corectată la suprafaţa realmente expropriată şi făcută inaccesibilă proprietarilor, chiar dacă nu este propriuzis şosea pe acele petice de pământ separate de restul proprietăţii, întabularea terenului rămas după expropriere.

3. Întrebare: care sunt paşii pe care trebuie să îi fac, conform legii, ca să obţin aceste lucruri şi să nu cheltuiesc aiurea ?
Am discutat cu un avocat, care mi-a cerut ca în primul rând să îi aduc extras de carte funciară pe terenul din titlu, dinaintea exproprierii, dar acest lucru nu îl pot obţine pentru că terenul nu a fost întabulat la timp.

Există o soluţie, sau care este maximul care se poate obţine în urma acestei situaţii ?
Vă mulţumesc
Cel mai recent răspuns: ioanacatrinei , utilizator 20:43, 26 Iunie 2014
Intocmiti documentatia cadastrala, atat pentru situatia dinainte de expropriere cat si pentru cea de dupa.
Dezbateti succesiunea si lotizati terenurile pentru a fi atribuite fiecarui mostenitor in parte.
Notificati si somati CNADNR printr-un executor judecatoresc
Nu inteleg, s-a expropriat sau nu? Ca imi e neclar...
In fapt, o parte din teren a fost expropriat, acum pe acolo existand o sosea (o deviere a DN28A).
In ce priveste respectarea legii de catre Primaria Pascani care a dat autorizatia de construire a soselei si CNADNR-DRDP Iaşi , care trebuia conform legii sa realizeze exproprierea atat in acte, pana la intabularea terenului ramas si plata despagubirilor stabilite de stat prin OUG,, aceasta nu s-a respectat. Solicitand un extras de carte funciara de la oficiul de cadastru, raspunsul este ca nu exista cadastrare a terenului, la fel raspunde si CNADNR spunand ca Primaria Pascani nu le da concursul pentru a face documentatia corecta (?????????????).
O treaba romaneasca.

Sfatul meu pentru oricine va ajunge in situatia de a afla ca va fi expropriat, este ca inaintea exproprierii sa puna in ordine toate actele de proprietate pe care trebuie sa le aiba, si sa nu cedeze proprietatea decat dupa ce i se plateste despagubirea si i se intocmesc de catre expropriator toate documentele prevazute de lege.

Stimat forumist,

Va rog sa nu atacati pe nimeni direct, referindu-ma, implicit si la Statul Roman. Si nu am in vedere faptul daca aveti sau nu dreptate, ci conduita impartiala pe care o promoveaza Forumul.

Cu stima,
moderator Andrei Grigoriu
Ultima modificare: Joi, 26 Iunie 2014
andreigrigoriu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Refuz intabulare teren pe motiv "supus exproprierii" leomisson leomisson buna ziua, am un teren pe unde va trece autostrada. s-a efectuat cadastru pe toata parcela - pentru proiectul mentionat mai sus. mi s-a permis sa cer ... (vezi toată discuția)
Lucrarile cadastrale exproprieri dariad dariad Conform Societatii de avocati care se ocupa de exproprieri la un DN am ajuns la etapa cand se intabuleaza dreptul de proprietate al Statului si se intocmesc ... (vezi toată discuția)
Expropriere autostrada a2 Kadan Kadan Buna ziua. O sa va descriu pe scurt problema noastra. Suntem casatoriti si detinem cota parte(50%+50%) un terenul arabil amplasat pe coridorul de expropriere ... (vezi toată discuția)