avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 899 soluții astăzi
Forum Activitate andapa

Activitate andapa

Răspuns la discuția Drepturi parinte vitreg
Va multumesc pt opinii. Voi incepe prin a anunta tatal despre datile cand sotul deplaseaza copilul la diverse activitati, si daca se va opune il voi informa ca acestea fac parte din deciziile de zi cu zi cand copilul se afla la mine si nu implica decizie comuna, atat timp cat eu imi asum ca e in siguranta. Daca voi avea parte de scandal, ii voi aduce (din nou) la cunostinta ca nu actioneaza in interesul copilului si nu ii permite o viata sanatoasa de familie, iar mai departe voi fi nevoita sa iau masuri legale. I-am explicat de nenumarate ori ca sotul nu il va inlocui pe el ca tata si nu cautam sa indepartam copilul de el, din contra apreciez cele 2 zile pe saptamana in care ia copilul pt a putea lucra sau face curatenie, etc. Nu am ce sa ii reprosez referitor la grija pt copil in afara faptului ca il indoctrineaza cu prostii despre sotul meu. Culmea cat eram casatoriti nu era deloc implicat in viata de familie, era absent si abuziv emotional, insa brusc de la divort doreste sa petreaca timp cu copilul.
Răspuns la discuția Drepturi parinte vitreg
Dincolo de ceea ce e evident, si anume ca fostul sot nu accepta ca eu m-am recasatorit dupa 5 ani de la divort, ma intereseaza daca pot avea probleme legale sau de custodie daca fostul sot surprinde copilul in prezenta actualului sot in parc etc, fara sa fiu si eu prezenta. Se intampla sa ies la supermarket sau sa fac curat in casa si atunci copilul ramane acasa sau in parc cu el, stiind ca e in deplina siguranta. Fostul sot ma ameninta ca daca nu sunt prezenta tot timpul ma da in judecata ca am lasat copilul cu un strain dpdv al lui si nu are incredere sa ramana nimeni cu copilul lui decat parintii sau personalul autorizat de la scoala. Ce pot face sa am o viata de familie normala cu tot ce presupune ea, adica impartirea treburilor intre soti si supravegherea copiilor fara sa stau cu teama ca poate tatal copilului il surprinde pe actualul sot ca ia copilul de la baschet intr-o zi cu acordul meu cat eu sunt la serviciu si face un scandal pe strada sau de fata cu copilul? Precizez ca s-au intamplat situatii similare si clubul de sport ne-a rugat sa lamurim problema custodiei sau sa retragem copilul pt ca nu vor amenintari cu politia de la fostul sot referitor la cine ia copilul de la cursuri. Este foarte stresant sa traim asa fara sa ne putem desfasura si organiza ca o familie normala de teama acestor amenintari. Eu mereu am pus copilul pe primul loc si nu l-am vorbit niciodata de rau pe tatal lui in fata lui, dar faptul ca tatal lui il denigreaza pe sotul meu in fata copilului nu e deloc in interesul lui si creeaza tensiune, copilul devine stresat si nu intelege de ce tatal vorbeste asta despre o persoana la care el tine si de care e atasat. Am temei legal sa ii spun tatalui ca daca continua denigrarea la adresa familiei noastre sa il actionez in judecata pt reducerea timpului petrecut cu copilul, cum ca nu e in interesul lui sa asculte jigniri la adresa sotului care se poarta exemplar cu el?
Am un copil din casatoria anterioara pt care am custodie legala comuna cu fostul sot, domiciliul copilului stabilit la mine. Copilul petrece timp cu amandoi parintii, cam 30% la tata. Desi suntem divortati de 7 ani, tatal copilului este vehement in a-mi interzice ca actualul sot cu care sunt casatorita de 2 ani sa se afle in preajma copilului, din teama de atasament. Ceea ce e imposibil avand in vedere ca locuim in aceeasi casa si avem activitati in comun cu copilul. Mentionez ca actualul sot se poarta exemplar cu copilul, avem activitati de familie impreuna, copilului ii place sa petreaca timp cu el si cu mine. Cu toate acestea fostul sot a facut o obsesie si sustine ca "vrem sa tragem copilul inspre noi", desi niciodata nu am pretins schimbarea aranjamentului, actualul program este perfect pt mine pt ca pot echilibra si activitati profesionale sau deplasari pe care nu le pot face usor cu copilul. Ma ameninta ca vrea sa ma dea in judecata sa mi reduca timpul sau sa obtina custodie unica, deoarece aduc alt "tata" in viata copilului, sau imi transmite amenintari la adresa sotului sa nu se bage peste copilul lui, sau ii vorbeste f urat copilului despre sotul meu si il instiga la conflict cu el. Imi spune ca am fost vazuta in afara locuintei fara copil in timpul cand se afla copilul la mine si spune ca sunt proba in instanta ca am lasat copilul cu "ala". In 5 zile cat sta copilul la mine, evident ca mai ies la un
magazin, etc., e aberant. I-am explicat ca nu vreau conflict si ca il agita si pe copil fara sens cu atitudinea asta, si sa stea linistit ca nu ii ia nimeni copilul. Intrebarea e daca ma da in judecata pe motiv ca "abandonez o ora" copilul cu actual sot in care nu are incredere, ce se poate intampla si ce drepturi am? Am voie sa las copilul cu sotul daca plec 2 ore la piata? Stiu ca suna stupid dar au fost situatii in care sotul a fost amenintat ca a luat copilul de la cursuri cu acordul meu pt ca eu nu am putut pleca de la serviciu si am ajuns cu 30 min mai tarziu. Cum pot rezolva astfel incat sa am o viata de familie relaxata si normala cu actualul sot si copilul? Stiu ca sotul nu are autoritate parinteasca si nici drepturi legale asupra copilului, dar ce aspect din lege pot invoca fostului sot astfel incat sa inteleaga ca nimeni nu ii lezeaza drepturile si nu vrea sa ii ia copilul, dar ca e normal totusi ca si actualul sot sa participe la viata de familie?
Buna ziua,
La anul voi inscrie copilul la scoala, custodia fiind comuna cu fostul sot, domiciliul copilului e stabilit la mine. Am initiat cu tatal o discutie despre scoli, deoarece impreuna cu actualul sot doresc sa cumpar o locuinta in proximitatea unei scoli, astfel incat sa nu depinda copilul de transport cand va fi mai mare. Tatal copilului imi impune o scoala din apropierea locuintei rudelor lui, relativ aproape si de locuinta lui, pe motivul ca minorul trebuie sa traiasca in comunitatea alcatuita din bunici, verisori care merg la aceeasi scoala, bunicii pot lua copilul de la scoala si aduce la el seara dupa serviciu etc. Acest lucru e incomod pt mine pt ca nu vizez zona respectiva din Bucuresti pt achizitia de locuinta, e departe de serviciul meu si as sta peste o ora sa duc copilul in trafic la scoala dimineata. Zona in care urmsresc achizutia de locuinta ar fi in schimb in drumul tatalui de la casa spre serviciul lui, deci nu ar fi incomodat sa duca minorul la scoala dimineata in zilele cand sta la el. Nu intelege acest rationament si ameninta ca ma va da in judecata sa obtina domiciliul copilului la el daca refuz scoala respectiva. Ce se poate face?
Doresc sa propun la firma unde lucrez un sistem de beneficii pt angajati, printre care o suma de bani oferita angajatilor cu copii spre a fi folosita la achitarea taxei lunare pt gradinite/crese. Nu ma refer la tichetele de cresa pt ca acelea sunt pt copii de pana la 2 ani si dorim sprijinirea angajatilor si cu copii mai mari.Spre exemplu se doreste ca angajatul sa primeasca 300 RON net lunar spre a-i folosi ca ajutor daca copilul sau frecventeaza o gradinita privata.Sub ce forma se poate acorda aceasta suma si care ar fi taxele aferente platite de firma respectiv de angajat pt includerea acestei sume in salariu?Sau sub ce forma se mai poate acorda acest ajutor astfel incat taxele retinute sa fie minime?Ar mai fi varianta in care firma incheie un acord cu o anume gradinita spre care sa plateasca firma direct acesti 300RON iar anagajtul sa achite diferenta de taxa lunara personal, ce comporta aceasta varianta dpdv taxe pt firma?Sau exista posibilitatea de a face un decont - spre exemplu salariatul vine cu factura de la gradinita si firma ii deconteaza pe baza ei 300 RON din totalul sumei - e posibil asa ceva dpdv contabil si ce ar presupune?
Buna ziua,
Am optat pt concediu crestere copil pana la 1 an si doresc sa ma intorc la serviciu la un nou angajator. Totusi pt ca nu stiu ce ma asteapta la noua firma, nu vreau sa demisionez de la actualul angajator ci sa fac la acesta cerere pt prelungire concediu pana la 2 ani fara plata. E posibil si legal acest lucru?mai primesc in acest caz stimulentul de insertie ca am revenit la munca mai devreme?
Pai nu am semnat sub alt nume atata timp cat inca nu mi am schimbat buletinul pe noul nume, nu?eu in acte sunt inca pe numele din vasatorie. Din cate am citit sunt doar pasibila de amenda 80 ron pt ca nu mi am schimbat actele in 15 zile de la divort.
Precizez ca lucrez intr o firma in domeniul bancar si zilnic redactez oferte si acte de credit. Daca nu imi schimb cartea de identitate cu noul nume dupa divort, pot fi afectate de nulitate actele respective?
Am divortat si vreau sa stiu daca este obligatorie anuntarea angajatorului despre divort si ce urmari poate avea neanuntarea, mai ales ca am revenit la numele dinaintea casatoriei. Precizez ca voi mai lucra doar 3 luni la actualul angajator, de aceea nu as vrea pt o perioada asa scurta sa anunt schimbarea numelui din motive reputationale si sa evit comentariile ulterioare.