avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Anuntarea angajatorului despre divort
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Anuntarea angajatorului despre divort

Am divortat si vreau sa stiu daca este obligatorie anuntarea angajatorului despre divort si ce urmari poate avea neanuntarea, mai ales ca am revenit la numele dinaintea casatoriei. Precizez ca voi mai lucra doar 3 luni la actualul angajator, de aceea nu as vrea pt o perioada asa scurta sa anunt schimbarea numelui din motive reputationale si sa evit comentariile ulterioare.
Cel mai recent răspuns: andapa , utilizator 12:25, 25 Iunie 2014
Nu sunt urmari daca nu anuntati.
@ andapa

Daca nu anuntati modificarea numelui, urmari pot fi de natura contraventionala, dar nu din partea angajatorului, ci din partea altor institutii ale statului.

OUG 97/2005
Art. 19. - (1) Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor elibereaza o noua carte de identitate in urmatoarele cazuri:
....
b) daca s-a modificat numele sau prenumele titularului, data ori locul nasterii, iar in cazul titularului unei carti electronice de identitate, si prenumele parintilor;
....
(2) Titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat sa solicite eliberarea unui nou act de identitate, in conditiile art. 15 si 16, dupa cum urmeaza:
.....
b) in termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situatiile prevazute la alin. (1) lit. b)-j);
.....

Art. 43. - Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
....
b) nerespectarea dispozitiilor art. 12 alin. (2), art. 18 alin. (1), art. 19 alin. (2), art. 39 si 40, cu amenda de la 40 lei la 80 lei;
....
Art. 44. - Constatarea contraventiilor prevazute la art. 43 lit.a)-c) si aplicarea sanctiunii contraventionale se fac de catre persoane imputernicite din cadrul serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor si de catre politisti.?
Ultima modificare: Duminică, 22 Iunie 2014
Cornel Vasile, Consilier juridic
Precizez ca lucrez intr o firma in domeniul bancar si zilnic redactez oferte si acte de credit. Daca nu imi schimb cartea de identitate cu noul nume dupa divort, pot fi afectate de nulitate actele respective?
Pot fi atacabile in instanta acele acte daca se descopera ca dvs ati semnat sub un alt nume.
Pai nu am semnat sub alt nume atata timp cat inca nu mi am schimbat buletinul pe noul nume, nu?eu in acte sunt inca pe numele din vasatorie. Din cate am citit sunt doar pasibila de amenda 80 ron pt ca nu mi am schimbat actele in 15 zile de la divort.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nume dupa divort IVANOVA IVANOVA Cunoasteti care sunt implicatiile daca: sotia a intentat divortul si a cerut ca dupa divort sa revina la numele de fata. Dupa ce s-a incheiat actiunea de ... (vezi toată discuția)
Despre schimbarea numelui dupa divort GEORGINELA GEORGINELA Buna ziua. Vreau sa intreb si eu ceva ,am divortat si am ales sa-mi pastrez numele de fata deci nu cel al sotului.Divortul s-a pronuntat in luna martie dar eu ... (vezi toată discuția)
Divorț în lipsa pârâtului. MauraElena MauraElena Bună ziua , vă rog frumos să-mi răspundeți la unele întrebări dacă este cu putință: -Mă aflu în strainatate cu fiul meu , sotul meu a ... (vezi toată discuția)