avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1535 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... despre schimbarea numelui dupa divort
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

despre schimbarea numelui dupa divort

Buna ziua.
Vreau sa intreb si eu ceva ,am divortat si am ales sa-mi pastrez numele de fata deci nu cel al sotului.Divortul s-a pronuntat in luna martie dar eu inca nu mi-am schimbat numele si nici nu cred ca o sa-l schimb curand.
Vreau sa va intreb in cazul acesta ca nu mi-am schimbat actele de identitate ce se intampla ?
Mai pot sa raman cu numele sotului un timp dupa divort ?
Va intreb acest lucru ca am mai multe mici afaceri in franciza,rate la banci si toate sunte pe numele meu inainte de a divorta si asta ar insemna pt mine sa merg peste tot sa duc documente pt schimbarea numelui si asa mai departe.
De aceea va intreb daca mai pot pastra numele sotului chiar daca am divortat si in hotararea de divort eu am trecut la numele avut anterior.
Astept raspuns.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 14:41, 7 Septembrie 2011
Dupa ce hotararea de divort a ramas definitiva si irevocabila, in termen de 15 zile trebuia sa va prezentati la SPCLEP...

O.U.G. nr. 97/2005 prevede:

Art. 18.

(1) Serviciile publice comunitare de evidenţă a persoanelor eliberează o nouă carte de identitate în următoarele cazuri:
[...]
b) dacă s-a modificat numele sau prenumele titularului [...]
[...]

(2) În termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) lit. b)-k), titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat să solicite serviciului public comunitar de evidenţă a persoanelor eliberarea unei noi cărţi de identitate
[...]

Art. 42. - Constituie contravenţii şi se sancţionează după cum urmează:
a) nerespectarea dispoziţiilor […] art. 18 alin. (2) [...] cu amendă de la 25 lei la 50 lei
.
Buna ziua !
Avand in vedere speta , sunteti in ilegalitate . Mergeti si schimbati documentul de identitate si , ulterior , si contractele ...
Potrivit art. 18 al.2 rap. la art 42 lit.b) din Oug.97/2005 puteti fi sanctionata contraventional cu o amenda cuprinsa intre 40 lei si 80 lei, dat fiind faptul ca nu ati procedat la schimbarea cartii de identitate in 15 zile de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii de divort prin care s-a dispus reluarea numelui de catre dvs.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare acte dupa divort simona240311 simona240311 Buna, am divortat si trebuie sa imi schimb actele, la numele purtat inaintea casatoriei in 30 de zile de la hotararea definita, mentionez ca nu locuiesc in ... (vezi toată discuția)
Folosirea in continuare a numelui de casatorie ! GHIGU GHIGU In urma divortului s-a hotarat ca fosta sotie sa revina la numele purtat anterior.Numai ca refuza sa faca acest lucru desi au trecut de mult cele 15 zile in ... (vezi toată discuția)
Nume dupa divort IVANOVA IVANOVA Cunoasteti care sunt implicatiile daca: sotia a intentat divortul si a cerut ca dupa divort sa revina la numele de fata. Dupa ce s-a incheiat actiunea de ... (vezi toată discuția)