avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... NUME DUPA DIVORT
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

NUME DUPA DIVORT

Cunoasteti care sunt implicatiile daca: sotia a intentat divortul si a cerut ca dupa divort sa revina la numele de fata. Dupa ce s-a incheiat actiunea de divort sotia nu a mai revenit la numele de fata pastrand numele sotului.
Este obligatoriu ca sotia care a cerut schimbarea numelui sa faca acest lucru? Care sunt implicatiile daca nu-si mai schimba numele nici la 5 ani dupa pronuntarea hotararii de divort.
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 15:10, 26 Aprilie 2012
Infractiune, nerespectarea hotararilor judecatoresti. Art 271 Cp.
Daca in hotararea de divort nu este un termen pentru schimbarea actelor, nu poate fi trasa la raspundere.
Baza legala este OG 41 din 2003, art. 4 alin. 3, lit. c. Nu exista un termen specificat in mod expres, exista afirmatii ca numele se poate schimba de la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii de divort, alte afirmatii ca numele se schimba de la momentul obtinerii unei copii dupa hotararea de divort care sa poarte mentiunea de irevocabila ...
Daca nu isi schimba documentele cu noul nume, dupa ce instanta a stabilit asa se comite infractiunea de nerespectare a unei hotarari judecatoresti ce se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
Alex_Munteanu a scris:

Daca nu isi schimba documentele cu noul nume, dupa ce instanta a stabilit asa se comite infractiunea de nerespectare a unei hotarari judecatoresti ce se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.

Alin. 1 din art. 271 Cod penal are ca si conditie impotrivirea la executarea unei hotarari judecatoresti, prin amenintare fata de organul de executare .... Ori in cazul prezentat nu este o impotrivire cu amenintare, mai mult de atat nu exista un termen stabilit de instanta pentru indeplinirea procedurii de schimbare a numelui ...
Fapta constituie contraventie, se sanctioneaza contraventional, intrucat numele trebuia schimbat in termen de 15 zile ( O.U.G. nr. 97/2005 ).

Alte discuții în legătură

Despre schimbarea numelui dupa divort GEORGINELA GEORGINELA Buna ziua. Vreau sa intreb si eu ceva ,am divortat si am ales sa-mi pastrez numele de fata deci nu cel al sotului.Divortul s-a pronuntat in luna martie dar eu ... (vezi toată discuția)
Folosirea in continuare a numelui de casatorie ! GHIGU GHIGU In urma divortului s-a hotarat ca fosta sotie sa revina la numele purtat anterior.Numai ca refuza sa faca acest lucru desi au trecut de mult cele 15 zile in ... (vezi toată discuția)
Anuntarea angajatorului despre divort andapa andapa Am divortat si vreau sa stiu daca este obligatorie anuntarea angajatorului despre divort si ce urmari poate avea neanuntarea, mai ales ca am revenit la numele ... (vezi toată discuția)