avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1230 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Divorț în lipsa pârâtului.
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Divorț în lipsa pârâtului.

Bună ziua , vă rog frumos să-mi răspundeți la unele întrebări dacă este cu putință:
-Mă aflu în strainatate cu fiul meu , sotul meu a intentat divort , din cate am auzit sa si pronuntat , dar avand in vedere ca nu pot sa ma deplasez in țara sa-mi shimb actele pe numele dinainte , vreau sa intreb daca exista repercursiuni , sau daca sunt obligata sa merg in tara intr-un anumit termen.
Aș dori sa intreb daca sentința ramane definitiva dupa 30 de zile , chiar daca eu nu ma pot prezenta sa semnez. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: d_doinita , utilizator 19:45, 30 Ianuarie 2013
Daca nu s-a cerut pentru dvs revenirea la numele de familie dinaintea casatoriei, nu este nicio problema, nu trebuie sa va schimbati actele.
Daca in sentinta se mentioneaza acest fapt , revenirea la numele anterior, dvs aveti obligatia conform OUG 97/2005 republicata in 2011 privind evidenta, domiciliul, resedinta si actele de identitate ale cetatenilor romani ca in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii de divort sa solicitati schimbarea actului de identitate .

Art. 19
(1) Serviciile publice comunitare de evidenta a persoanelor elibereaza o noua carte de identitate in urmatoarele cazuri:
a) la expirarea termenului de valabilitate a actului de identitate care urmeaza a fi preschimbat;
b) daca s-a modificat numele sau prenumele titularului, prenumele parintilor, data ori locul nasterii;
........
.........
(2) In termen de 15 zile de la producerea uneia dintre situatiile prevazute la alin. (1) lit. b)—j), titularul sau reprezentantul legal al acestuia este obligat sa solicite serviciului public comunitar de evidenta a persoanelor eliberarea unei noi carti de identitate, prezentand documentele prevazute la art. 14 alin. (3), (4) sau (5).


Art. 42
Incalcarea dispozitiilor prevazute in prezenta ordonanta de urgenta atrage, dupa caz, raspunderea civila, materiala, disciplinara, contraventionala sau penala a persoanelor vinovate.

Art. 43
Constituie contraventii si se sanctioneaza dupa cum urmeaza:
a) nerespectarea dispozitiilor art. 16 alin. (1), art. 23 alin. (1), art. 24 si art. 38 alin. (4), cu amenda de la 25 lei la 50 lei;
b) nerespectarea dispozitiilor art. 15 alin. (1), art. 18 alin. (1), art. 19 alin. (2) si (3), art. 39 si 40, cu amenda de la 40 lei la 80 lei;
c) nerespectarea dispozitiilor art. 25 si 36, cu amenda de la 75 lei la 150 lei.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Ianuarie 2013
d_doinita, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Anuntarea angajatorului despre divort andapa andapa Am divortat si vreau sa stiu daca este obligatorie anuntarea angajatorului despre divort si ce urmari poate avea neanuntarea, mai ales ca am revenit la numele ... (vezi toată discuția)
Nume dupa divort IVANOVA IVANOVA Cunoasteti care sunt implicatiile daca: sotia a intentat divortul si a cerut ca dupa divort sa revina la numele de fata. Dupa ce s-a incheiat actiunea de ... (vezi toată discuția)
Buletin expirat sandu31 sandu31 ce amenda ma asteapta pentru buletin expirat la nivel de municipiu (vezi toată discuția)