avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1148 soluții astăzi
Forum Activitate vio2014

Activitate vio2014

Domnule Valeriu Tudor, va multumesc pentru raspuns. As mai avea o intrebare referitoare tot la acest caz.
Calitatea de asigurat al doamnei a incetat in aprilie 2012. Cererea de pensionare s-a depus in 7 iulie 2014 iar decizia de pensie s-a comunicat in 25 septembrie 2014.

ART. 104 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede:
(1) În sistemul public de pensii, pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor
prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată.
(2) Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii
sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data
înregistrării cererii.


ART. 105 din Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice prevede:
În sistemul public de pensii, pensiile se plătesc de la data acordării, stabilită prin
decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, cu excepţia
pensiei anticipate şi a pensiei anticipate parţiale, care se plătesc de la data încetării
calităţii de asigurat.


Conform textelor de lege citate, doamnei in cauza i se va plati pensia anticipata partial incepand din mai 2012 sau din iulie 2014? Multumesc!
Buna ziua,
astept parerea dumneavoastra referitoare la cazul urmator:

O doamna nascuta in ianuarie 1958, cu varsta standard de pensionare 61 de ani, cu stagiul complet de cotizare 31 ani (conform anexei nr 5 din legea pensiilor), a primit decizie de pensie anticipata partiala (cu diminuare a pensiei de 40%), calculandu-i-se stagiu de cotizare de 38 de ani si 10 luni. Daca ar fi avut stagiu de cotizare de 39 de ani (adica 31 + minim 8), s-ar fi incadrat la pensie anticipata si nu ar mai fi fost penalizata cu 40%.

Exista vreo posibilitate ca dupa ce s-a primit decizie de pensie anticipata partiala sa se modifice cumva in pensie anticipata? Deci ma intereseaza o solutie pt a primi cat mai repede pensia intreaga...

Multumesc!
O doamna, nascuta in ianuarie 1958, asociat unic intr-o societate, si-a achitat contributiile de asigurari sociale in baza unei Declaratii de Asigurare incheiata in 2001. Pana in aprilie 2012 plata contributiei s-a facut la casieria Casei judetene de Pensii, iar din aprilie 2012 plata contributiei s-a facut la Trezorerie, conform indicatiilor primite de la Casa Judeteana de Pensii. Oricum, si inainte de aprilie 2012 exista posibilitatea de a se plati contributia la Trezorerie.

In luna iulie 2014, stiind ca indeplineste conditiile necesare pentru obtinerea pensiei anticipate, doamna s-a prezentat la Casa Judeteana de Pensii unde a aflat cu surprindere ca niciuna din platile efectuate la Trezorerie incepand din aprilie 2012 nu apare in evidentele Casei de Pensii si prin urmare perioada aceasta in care si-a platit lunar contributia nu este inclusa in stagiul de cotizare. Casa de Pensii sustine ca Finantele Publice/Trezoreria nu i-au virat sumele platite de doamna in ultimii 2 ani si doua luni.

Din cauza ca cei 2 ani si 2 luni nu se regasesc in perioada de cotizare, doamna nu mai indeplineste conditiile pentru a primi pensie anticipata, ci doar conditiile pentru pensie anticipata partial, cu penalizare de aprox. 36% (0,75%/luna, pentru aprox. 4 ani de anticipare). Precizez ca daca s-ar lua in calcul si cei 2 ani si 2 luni, perioada de cotizare ar fi de 39 de ani.

Deci in prezent situatia este urmatoarea:
- contributia doamnei pe o perioada de 2 ani si 2 luni (aprox. 6500 lei) se afla inca in contul Finantelor Publice
- Casa de Pensii sustine ca nu o poate primi si ca nu poate include retroactiv perioada de 2 an si 2 luni in stagiul de cotizare, pentru a se indeplini conditiile pentru obtinerea pensiei anticipate (nu doar partiale, cu penalizare). Astfel, doamna poate obtine doar pensie anticipata partiala, cu penalizare.

Doamna, deoarece si-a platit la timp contributia, considera ca nu este vinovata de situatia aceasta si doreste ca si perioada de 2 ani si 2 luni in care si-a platit contributia la Trezorerie sa fie luata de Casa de Pensii in seama, pentru acordarea pensiei anticipate, fara penalizare.

Precizez ca in toata aceasta perioada de 2 ani si 2 luni nici Finantele si nici Casa de Pensii nu au instiintat-o pe doamna despre existenta unor probleme cu incasarea contributiei. Doamna a aflat de aceste probleme doar cand s-a prezentat la Casa de Pensii pentru a aplica pentru pensie anticipata, avand convingerea ca indeplineste conditiile necesare.

Va rog sa spuneti ce trebuie sa faca doamna pentru a obtine pensie anticipata, fara penalizare.
Trebuie chemat in judecata Ministerul Finantelor si/sau Casa de Pensii? Ce trebuie cerut de la fiecare din aceste institutii?

Poate fi Ministerul Finantelor obligat ca pe langa restituirea sumelor incasate si netransmise Casei de Pensii, sa suporte si prejudiciul creat in cazul in care doamna nu va primi pensie anticipata ci doar anticipata partiala (penalizarea de aprox. 36%)?
In 2008, X si Y, necasatoriti, achizitioneaza impreuna o garsoniera, in cote egale de 1/2. In vederea achizitiei, ambii au contractat cate un credit ipotecar in franci elvetieni (aproximativ 18.000 CHF fiecare). Deci plata garsonierei s-a efectuat in sume egale, iar de la achizitie pana in prezent fiecare si-a platit rata aferenta creditului sau.
Acum se pune problema partajului garsonierei si au aparut divergente de opinie, care sper ca se vor rezolva cu ajutorul dvs.

Partile s-au inteles cine va pastra intreaga garsoniera in proprietate dar nu s-au inteles asupra sumei ce trebuie sa fie platita de catre cel ce va pastra imobilul. Astfel, X va pastra garsoniera, urmand a despagubi pe Y, adica a-i cumpara partea sa din imobil. X vrea sa-i ofere 45.000 Lei, reprezentand jumatate din Pretul Actual al garsonierei, dar Y pretinde 51.500 Lei, reprezentand restul de achitat din creditul in franci elvetieni contractat de Y (restul de credit e de aprox. 14.100 CHF, la un curs de aprox. 3.65).

In prezent, garsoniera valoreaza aprox. 20.000 Euro,adica 90.000 Lei, conform ofertei maxime primite in urma postarii unor anunturi de vanzare. De aici rezulta suma de 45.000 Lei pe care X este dispus sa o plateasca... De asemenea, X invoca si devalorizarea imobilelor incepand cu anul 2008, devalorizare care conform statisticilor este de cel putin 20-30%. In Lei, garsoniera a costat la achizitie in 2008 suma de 105.000 Lei... deci acum ar fi evaluata la aprox. 80.000 - 90.000 lei.

In schimb, Y nu este multumit cu suma de 45.000 lei, invocand faptul ca si pana acum a pierdut foarte multi bani platind ratele si ca nu mai vrea sa piarda si alti bani, in conditiile in care suma pe care o mai datoreaza in prezent bancii este de aprox. 51.500 Lei, deci cu aprox. 6.500 Lei mai mare decat suma pe care o primeste pe partea sa din imobil.

Astept raspunsurile dvs. argumentate juridic la urmatoarele intrebari:
1. Ce suma trebuie sa-i plateasca X lui Y (45000 sau 51500 lei)?
2. La notar, pentru transferul dreptului de proprietate de la Y la X, se va face contract de vanzare cumparare sau partaj? Este necesar certificat energetic?