Am achizitionat recent un apartament in Bucuresti si administratorul mi-a cerut o sumedenie de informatii pentru cartea de imbobil, inclusiv copie dupa buletin. Eu am spus ca ii pot da o copie dupa actul de vanzare-cumparare, dar imi rezerv dreptul de a ascunde detaliile (pret apartament si alte clauze) si datele personale, lasand doar numele complet si seria+nr de CI. I-am aratat CI, si-a copiat omu' numele complet, seria si nr, dar tot nu e multumit. El vrea neaparat TOATE datele si o copie dupa un act cu fotografie, precum si numele parintilor si locul de munca. Am incercat sa ii explic ca dumnealui nu e declarat operator de date cu caracter personal si nu ii pot lasa o copie dupa CI. Prin urmare, m-a amenintat ca nu-mi da acordul pt bransament la teava de gaze/instalare centrala termica daca nu ii dau minunata copie.
Am obtinut acordul vecinului de sub mine, la care se opreste teava si care, in urma cu doi ani, a schimbat conducta de gaze pentru ca era al n-șpelea care isi punea centrala termica pe scara si teava nu mai facea fata volumului de gaze necesar pt a deservi atatea apartamente.
Poate nu s-a inteles...in scara sunt instalate centrale termice in 13 din cele 27 de apartamente.
Iar "numarul de zile efectiv lucrate" înseamna 8 ore/zi fara pauze? Daca nu se supune Codului Muncii, ce inseamna, in afara acestuia, "zile efectiv lucrate"? Multumesc!
Am semnat un contract de colaborare/prestare servicii, în care dețin calitatea de expert colaborator si ma angajez să prestez activități intelectuale, finalizate cu rapoarte de activitate. Contractul este semnat între mine si un beneficiar de fonduri europene, in cadrul unui proiect pe care beneficiarul il coordoneaza.
Conform contractului, Beneficiarul "îi plătește Expertului un onorariu brut ce nu va depăși valoarea de XXXX lei pe întreaga perioadă de derulare a contractului, pentru un timp de lucru de maxim 6 zile, în funcție de volumul activităților prestate și de livrabilele predate." Două alineate mai jos scrie: "Plata corespunzătoare activităților se face pentru numărul de zile efectiv lucrate." La începutul contractului, la definiții, în dreptul "termene limită" spune că "termenul de zi sau zile sau orice referire la zile reprezintă zile calendaristice, dacă nu se specifică în mod diferit".
Problema e următoarea: eu am participat 3 weekenduri (6 zile calendaristice) la activități, conform unui calendar impus de Beneficiar, care includea 3 zile cu program 10.00 - 17.00 ( cu o pauza de masa de 1h30' si o pauza de cafea de 15') si alte 3 zile cu program de la 9.30 - 13.15 (cu o pauza de cafea de 15').
Beneficiarul spune ca ma plateste pentru 3,5 zile, desi intelegerea verbala a fost alta. Prin urmare, nelamuririle mele sunt următoarele: care dintre cele două articole din contract prevaleaza? Cel cu 6 zile calendaristice sau cel cu zile lucrate efectiv? Aceste "zile lucrate efectiv" inseamnă 8 ore pe zi? De asemenea, dacă am lucrat in weekend are vreo relevanță?
O cladire este inchiriata, de catre doua persoane private, unei firme, iar de doi ani (doua termene de plata conform contractului) aceasta nu si-a platit chiria. Pentru prima neplata, de anul trecut, am actionat in instanta la inceputul acestui an, cu cerere ordonanta de plata, care a fost respinsa; ei au motivat ca autorizatia pentru energie electrica nu a fost primita in timp util si acest motiv i-a intarziat (desi ei au primit autorizatia la doar o luna dupa data la care trebuiau sa efectueze plata, conform contractului). In plus, au mai construit un etaj, fara acordul propietarilor (conform autorizatiei de constructie, era vorba de o terasa acoperita - 5 etaje+terasa, insa ei au construit un alt etaj la propriu). Avocatul a spus ca singura varianta ar fi cererea de evacuare, dar pentru asta trebuie platita o suma exorbitanta, care se calculeaza cu un procent in functie de perioada contractuala ( ceva gen 100.000 RON).
Exista o alta solutie?
Avocatii la care am apelat pana acum m-au descurajat, ca si cum as ramane la mila lor, ca si cum nu exista solutii ca sa imi pot recupera drepturile si bunul.....