Categorie terenuri mostenite
Buna ziua. Pentru o succesiune, un teren care este in categoria de folosinta intravilan pasune cum va fi considerat de catre notar, ca teren intravilan sau ca pasune? Am mers la un notariat si mi s-a spus ca va fi considerat intravilan, desi terenul nu este intravilan curti-constructii si noi platim un impozit mic, ca si inainte de a fi trecut de catre primarie din extravilan pasune in intravilan pasune.
Multumesc
Reziliere contract de arendă.
Bună ziua
Am incheiat anul trecut un contract de arendă pentru un teren arabil. În contract este scris ca arendașul să plătească o sumă de bani până pe 1 noiembrie 2021, dar nu a făcut-o. Deși l-am contactat telefonic de multe ori, promite că în câteva zile virează banii, dar nu o face.
În contract este scris că ”plata arendei în bani se face până la 45 zile de la recoltarea produsului”. Or, au trecut mai mult de 6 luni. De asemeni, în contract mai scrie ”În caz de neexecutare culpabilă a obligațiilor de către una dintre părți, contractul se consideră reziliat de drept fără intervenția instanței”. De asemeni, arendașul nu poate invoca scuza că nu s-a făcut nimic pentru că a fost un an bun pentru agricultură, nu au fost calamități acolo sau ceva de genul,
Întrebarea mea este, ce mă sfătuiți să facem, putem rezilia, așa cum scrie în contract, contractul de arendare fără a mai merge în instanță? Sau trebuie să ne adresăm instanței de judecată? Trebuie mai întâi să-i trimitem și o somație de plată, sau o notificare, prin executor judecătoresc, ca să se achite de obligațiile de plată din contract?
Mulțumesc mult pentru orice sfat!
Buna ziua.
As dori sa cer sfatul specialistilor de aici in urmatoarea problema:
4 mostenitori au reusit sa obtina dreptul de proprietate pentru 10 ha de teren arabil pe Legea 18. Apoi, in baza Legii Lupu, nu-i mai stiu numarul, au mai cerut un rest de mostenire de 4 ha de la bunici care depasea limita de 10 ha si, pentru ca primaria nu a mai avut de unde sa dea, au fost trimisi la ADS. Intr-un final, li s-au gasit cele 4 ha intr-o alta comuna, acolo unde ADS-ul mai avea ceva teren. Apoi, au primit un titlu de proprietate pe numele bunicilor dar unde erau trecut si numele celor 4, ca mostenitori.
Asta a fost prin 2007. In 2008 cei 4 au cazut de acord sa faca partajul in instanta unde cele 4 ha au fost impartite intre ei, cu pozitie cu tot.
Anii au trecut, terenul a ramas nelucrat pentru ca nu s-a gasit nimeni sa-l lucreze si zilele acestea unul dintre proprietari a vrut sa faca cadastru pentru a-l vinde. Insa, surpriza, cadastristul i-a spus ca la ANCPI apar inca 2 proprietari care, si ei, nu sunt de acolo si nu l-au lucrat. Si, se pare, acestia 2 au primit terenul de la Primarie, desi, culmea, terenul era in proprietatea ADS-ului si nu-l predase catre Primarie. Si, ca sa fie ciorba completa, acestia 2 au fost pusi in posesie inaintea celor 4. Ba mai mult, unul dintre cei 2 a si vandut terenul.
Acum problema celor 4 este, ce trebuie sa faca mai departe, cum trebuie sa procedeze? Pe cine trebuie sa dea in judecata, Primaria? Prefectura? ADS-ul?
Si trebuie sa mearga toti 4 impreuna sau doar cei al caror teren este suprapus cu cei 2 pusi in posesie de Primarie? Adica, daca unul dintre cei 4 constata ca pe terenul nu este nimeni suprapus, poate sa faca cadastru si sa vanda fara a avea probleme ulterior?
Multumesc.
Administratori au fost asociatul X si asociatul B.
Datoriile sunt catre asociati. Dar, asa cum am spus, doar asociatul A a platit, el a cumparat din Germania utilajele, el a platit amenajarea cladirii etc. Cu toate astea, cred ca asociatul B, prin sotie, a facut o manareala pentru ca doar cu putin inainte de a se strica caruta, apar in actele contabile niste hartii in care scrie ca asociatul B imprumuta firma cu suma cutare, in total cred ca e vorba de vreo 2.000 euro.
Buna seara. Cu speranta ca voi primi sfaturi intelepte de la specialisti, carora le multumesc de acum, as dori sa va expun urmatorul caz:
O firma tip SRL a fost infiintata de 2 asociati, X si Y. Dupa cativa ani, au zis sa se asocieze cu alte persoane asa ca asociatul Y a iesit, cedandu-si partile si au intrat asociatii A si B, firma avand urm. componenta: asociatul X cu 10%, asociatul A cu 60% si asociatul B cu 30%.
Contabilitatea a fost tinuta de sotia asociatului B. S-a urmarit sa se realizeze o investitie maricica, o brutarie intr-o comuna. Pentru asta asociatul A a cheltuit cam 20.000 euro, din care 10.000 pentru reabilitarea unei cladiri (s-au cumparat materiale de constructii, s-a tras curent trifazic, gaz, apa, instalatii sanitare, diverse reparatii etc) iar cealalta jumatate a fost cheltuita pentru cumpararea de utilaje.
Din pacate, din diverse motive pe care nu le mentionez aici ca ar iesi o veritabila telenovela, asociatii A si B s-au certat si s-au dat in judecata. Nu stiu cum s-a intamplat dar unul din efecte a fost ca sereleul a revenit primilor 2 asociati, asociatul X si Y care au preluat firma precum si datoriile acesteia.
Pentru ca sotia asociatului Y a tinut contabilitatea, asociatului X nu i s-a spus ca trebuie sa semneze chutante pe care sa se spuna clar ca el, asociatul X, imprumuta firma cu suma de...astfel ca toti banii pe care i-a bagat asociatul X apar nespecificati, ca si cum toti asociatii au contribuit.
Anii au trecut, cam vreo 6 ani iar datoriile catre asociati, adica X, A si B, s-au prescris iar primii 2 asociati, X si Y, stau acum cu o firma care nu are activitate si care are datorii de 20.000 euro.
Intrebare: ce pot face asociatii X si Y pentru a scapa de firma, tinand cont ca nu au vreo posibilitate sa aiba vreo activitate economica cu sereleul respectiv?
Daca unul din asociati ar vrea sa oblige firma sa-si plateasca datoriile, eu stiu ca acestea sunt prescrise, nu? Dar cum ar trebui firma sa procedeze astfel incat sa scape de datoriile de 20.000 euro?
Cum sa faca astfel incat sa recunoasca datoriile, sa le dea inapoi si sa se curete, sa ajunga pe 0?! Si poate sa le inapoieze singurului asociat care a bagat banii, cel A, sau vor reveni tuturor asociatilor, in conformitate cu procentele de parti sociale detinute de fiecare?
Multumesc mult!
Exista o vorba din batrani; " daca taceai,filozof ramaneai".Daca nu il sunam sa-i spun sa scriem contractul in 3 exemplare, poate nu ajungeam aici. Azi m-a anuntat domnul arendas ca el renunta la contract . Punct . Si irevocabil. :(( . Acum ce-as mai putea sa fac? In afara de faptul ca pot sa-mi bag mainile in buzunare si sa fluier a paguba?? Ca sa recapitulez, am incheiat un contract de arenda ( crezand ca sunt protejat ) in doar 2 exemplare. Daca ma duc la primarie sa-l inregistrez ( oamenii de acolo sunt destul de cumsecade si cred, insa nu sunt sigur, ca m-ar ajuta daca m-as duce cu originalul meu si cu o copie si sa depun numai copia, cum ma sfatuia cineva aici. Dar mai este el legal 100%? Si daca l-as da in judecata, pe ce baza, daca acel contract nu are nici o valoare? Ce alta varianta de a legaliza contractul mai exista acum, in conditiile date? X-(
Multumesc pentru orice sfat pe care mi l-ati da.
Multumesc pentru toate sfaturile pe care le-am primit.
Multumesc pentru sfat. Insa, mai este posibil,dupa ce au trecut 2 ani? Si mai ales ca in contract scrie ca " a fost incheiat in 2 exemplare, cate unul pentru fiecare parti", ce sa depun ? O copie xerox? Mai ales ca aseara am vorbit telefonic cu arendasul si, asa cum ma asteptam, nu prea e de acord sa-l inregistram la Consiliul local.
Oare?! Acum ca stiu,am cautat si eu pe internet si in legea 16/1994, a arendarii, la articolul 6 spune: "Sint valabile si opozabile numai contractele de arendare incheiate in scris si inregistrate la consiliul local, in conditiile prezentei legi."Daca in toamna, i se nazare omului ca s-a plictisit si nu mai vrea sa respecte contractul? Aceasta este intrebarea.
Multumesc pentru orice sfat sau parere pe care mi-o veti da.
Buna ziua.
Am vazut un subiect asemanator, in legatura cu un contract de arendare care m-a pus pe ganduri. In 2005 am incheiat un contract de arendare pentru 2 ha de vita de vie cu o firma care,printr altele se ocupa si de distributia de substante de genul insecticide etc.In fine. In primul an am stabilit o arenda de 0%, dupa care urma in urmatorii 5 ani o arenda de 15% ( stiu ca e cam putin insa eram disperat ca nu gaseam pe nimeni ). Paartea proasta este ca arendasul a venit la mine la inceput cu contractul, l-am citit, mi s-a parut in regula si l-am semnat. Insa numai in doua exemplare. N-am avut habar ca exista o lege a arendarii care spune ca trebuie semnat in 3 exemplare, al treilea trebuind depus la primaria de care apartine terenul.Ce-ar trebui sa fac? Ca la o adica arendasul m-ar putea lasa balta oricand si nu mi-ar conveni deloc. Cum sa fac sa intru in legalitate? Sa-l dau in judecata pe arendas si sa cer ... ce? Cred ca arendasul a gandit-o asa de la bun inceput, ca daca s-ar inregistra la primarie ar trebui sa plateasca impozit . Nici mie nu mi-ar conveni insa daca as putea sa fac sa am un contract legal, chiar daca as plati 16% impozit pe venitul global ( asa este sau gresesc?) tot e mai bine decat sa ma lase balta. Mai ales ca prieteni "binevoitori" care sa ma toarne s-ar gasi, nu ma plang de asta. Si daca i-as propune arendasului sa intram in legalitate,adica sa depunem un al treilea exemplar la primarie, nu o sa vrea cu nici un chip? Mai este posibil lucrul acesta dupa doi ani? Ce sa fac? Sa-l dau in judecata?
Va multumesc!